Koronavirüs menüleri değiştirecek. Neleri yemeli, neleri azaltmalıyız?

Koronavirüs insanları beslenme alışkanlıklarında da değişime zorlayabilir. Prof. Dr. Osman Erk, koronavirüse karşı korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren ve uzak durulması gereken besinleri ve anlattı

C vitamini zengini turunçgiller, bağışıklık sistemini güçlendiriyor / Fotoğraf: AA

Koronavirüs sürecinde salgından etkilenmemek için insanlar günlük yaşantılarına daha fazla dikkat ederken, koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalışıyorlar.

Birebir koronavirüse karşı iyi gelen bir yiyecekten söz etmek mümkün değil. Ancak yiyeceklerimize içeceklerimize dikkat ederen bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Peki bunun için nasıl beslenmeliyiz?

Bu soruyu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk ile konuştuk.  

osman erk.jpg
Prof.Dr.Osman Erk / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Erk, insanların yüzde 30’unun koronavirüsü belirti göstermeden, yüzde 55’inin hafif belirtilerle atlattığını belirterek bunun en önemli nedeninin bu kişilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olmasından kaynaklandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu nedenle bağışıklık sisteminin kuvveti son derece önemli. Bizim biyolojik atalarımız milyonlar yıl aşı ve ilaç olmadan hayatlarını devam ettirdiler ve bugünlere kadar geldik. Besinlerimiz bizim aşılarımız ve ilaçlarımızdır. Bir takım besinlerle bağışıklık sistemi arasında güçlü olduğunu bilimsel çalışmalarla biliyoruz. Taze, temiz, mevsiminde üretilmiş, mümkünse organik sebze ve meyvelerden oluşan ve bütün renkleri kapsayan rengarenk bir beslenme sistemi bağışıklık sistemini kesinlikle kuvvetlendirir.

kıvırcıklar.jpg
Kıvırcıklar da bağışık sistemini güçlendiren besinlerden / Fotoğraf: AA

 

“Peki o zaman nelere tüketmeliyiz?” sorusuna ise Erk şu cevabı veriyor:

Özellikle kıvırcıklar, brokoli, sarımsak, mantar, dut, üzüm, erik, böğürtlen suyu bağışıklık sistemini güçlendiren en önde gelen bitkisel besinlerdir ve bu etkiler bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.

Bağışıklık sisteminin hücrelerinin sayıca artması ve kuvvetlenerek  virüsle etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için birçok vitamine ve minerale ihtiyacı olduğunu belirten Erk, bunların sağlanabileceği meyve ve sebzeleri şöyle sıraladı:

Örneğin soğan ve elmadan kuersetin, turunçgillerdeki C vitamini, naringin, sarımsaktaki alisin, zeytindeki oleurepain gibi maddelerin anti viral etkinliği olduğu biliniyor. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiren fito besinlerdir.

Takviye ve vitamin tabletleri kullanmak yerine bitkisele besinlerden elde edilen fito besinlerin sağlığımızın güvencesi olduğunu söyleyen Erk’in bazı gıdalara karşı da uyarısı var:

Rafine şeker, trans yağı işlenmiş ve içinde bol miktarda katkı maddesi bulunan yiyecekler bağışıklık sistemini zayıflatır, vücudu enfeksiyonlara karşı açık hale getirir.

et.jpg
Erk, et tüketiminin azaltılmasını önerdi / Fotoğraf: AA

 

"Et tüketimi de azaltılmalı"

Bol miktarda doymuş yağ, kolesterol ve hayvanın bütün hayatı boyunca vücudunda biriktirdiği toksinleri içeren zengin hayvansal ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatarak olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Erk, bu süreçte et tüketiminin azaltılmasını önerdi.

Kafein azaltılmalı, yeşil çay faydalı

Evde olan insanların çay ve kahve tüketimini artırdığı biliniyor. Erk’in bu konuda da uyarıları var. Erk, “İçinde bol miktarda kafein bulunan kahve, kola gibi içeceklerin kullanımın azaltılması bağışıklı sisteminin toksin yükünü azaltır. Yeşil çayda bulunan kateşin ve matofin  bağışıklık sisteminin toksin yükünü azaltır” diye konuştu.

Bağışıklık sistemini başka nasıl güçlendirebiliriz?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sadece yeme içmeye dikkat edilmesi de yetmiyor. Erk, yeterli, kaliteli bir uykunun, fiziksel egzersizin ve taze kaliteli suyun ve temiz havanın da gerekli olduğunu kaydederek, evin sık sık havalandırılması varsa evin bahçesine çıkılmasını da önerdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU