Doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlileri, dünyada en az 167 ülke ve bölgeye yayılan ve 380 binden fazla insanı enfekte eden koronavirüsle mücadelede ön saflarda mücadele ediyor.
Enfekte olan kişi sayısı her geçen gün daha da artıp hastaneler dolarken sağlık personeli uzun saatler, zorlu koşullar ve virüsün kendilerine de bulaşma korkusuyla baş etmek zorunda kalıyor.
Yalnız bir şekilde hayatını kaybeden hastalardan, koronavirüsle enfekte olmuş bir bebeğe kadar doktor ve hemşireler bu hastalığın en kötü hallerine şahit oluyor.
Business Insider koronavirüs salgınının ön saflarında yaşamın nasıl olduğunu gösteren fotoğrafları derledi.
Uzun çalışma saatleri ve yetersiz malzemeyle mücadele
Doktor ve hemşireler koronavirüs hastalarının hayatlarını kurtarmak için gecelerini gündüzlerine katıyor. Tıpkı Vuhan’da durumu kritik bir hastaya müdahale eden bu doktorlar gibi.
İtalya genelinde doktor ve hemşireler uzun çalışma saatleri, yetersiz malzeme, ağır koşulların kendilerini duygusal ve fiziksel olarak tükettiğini söylüyor.
Milano’daki İtalyan hemşire Alessia Bonari bu ay Instagram’da şunları yazmıştı:
Fiziksel olarak yorgunum çünkü koruyucu ekipmanlar kötü. Laboratuvar önlüğü beni terletiyor ve önlüğü bir kez giyince artık 6 saat boyunca tuvalete gidemiyorum ya da bir şey içemiyorum.
Uzun süre takılan maskeler yüzlerini tahriş etti
Tüm gün yüz maskesi ve gözlük takmaktan yüzü tahriş olan ve moraran tıbbi personel fotoğrafları da viral olmuştu.
Britanya merkezli Metro gazetesi, virüs kaynaklı en çok vaka ve ölümün görüldüğü Çin ve İtalya gibi ülkelerdeki doktor ve hemşirelerin moraran yüzlerinin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşmasını haberleştirmişti.
İtalyan hemşire Bonari de ağır koruyucu giysilerden morarmış yüzünün fotoğrafını paylaşmıştı.
Virüsle her alanda savaş
Sağlık çalışanları hastalıkla pek çok farklı cephede mücadele veriyor. Ağır koruyucu giysiler içinde hastaları evlerinden alıyorlar.
Kaç kişinin enfekte olduğunu belirlemek için sayısız koronavirüs testi yapıyorlar.
Spor sahaları, sergi salonları hastane oldu
Bazı hastaneler yeni koronavirüs hastalarına yetişmekte zorlanıyor ve daha fazla kişiyi barındıracak geçici merkezler kuruyor. Fotoğrafta Kanada Ottawa’da geçici bir koronavirüs merkezine dönüştürülen bir hokey sahası görünüyor.
Bu fotoğraf Vuhan’da geçici bir hastaneye dönüştürülen kongre ve sergi merkezini ve tamamen koruyucu giysiler içinde hastaları kontrol eden bir sağlık çalışanını gösteriyor.
Doğumundan 30 saat sonra pozitif
Koronavirüs salgını sıradışı anlar da yaşattı. Vuhan’daki bu hemşire doğumundan 30 saat sonra koronavirüs testi pozitif çıkan bir bebeği tutarken görülüyor.
BBC’ye göre annesinin testi de pozitif çıkan bebeğin hastalığı anne karnında mı yoksa doğumdan sonra mı kaptığı hala belli değil.
Yeterli ekipman yok
Öte yandan Birleşik Krallık, İran, İtalya ve Avustralya dahil bazı ülkelerdeki sağlık personeli virüsle mücadele için yeterli tıbbi ekipman olmadığını bildiriyor.
The Guardian’da yer alan habere göre, BBC’deki Andrew Marr Show’a konuşan Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Rinesh Parmar şunları söyledi:
Kendilerini kurbanlık koyun gibi, savaşta ölüme giden askerleri gibi hissettiklerini söyleyen doktorlarımız var. Aile hekimleri bize kesinlikle terk edilmiş gibi hissettiklerini anlatıyor.
Mesaj net: Evde kalın
Hastanelerde yoğunluk giderek artarken dünyanın dört bir yanındaki sağlık personeli insanlara evde kalmalarını söyleyen mesajlar içeren fotoğraflar paylaştı.
Bu notlar, salgının kontrol altına alınması için mücadele eden Britanya Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) sağlık görevlilerinden..
NHS staff are putting their lives at risk for you and your family.
— NHS Million (@NHSMillion) March 21, 2020
All they ask in return is that you stay at home when possible.
Please RT if you are happy to help them help you.#StaySafeStayHome #NHSCovidHeroes pic.twitter.com/pGLVQBrUfn
Sağlık görevlileri bu mesajları paylaşırken, bazı kişilerin resmi tavsiyeleri görmezden gelip kendilerini tecrit etmeyi reddettiklerine dair haberler medyada yer alıyor.
My best friends daughter is in this photo.
— Greg Hetherington (@GregCKXS) March 23, 2020
It's the only message#StayAtHome#SaveTheDay#SelfIsolation pic.twitter.com/xqAq8ydxGe
Doktor ve hemşireler bu salgınla savaşırken hayatlarını riske atıyor
Reuters’a göre İtalya’nın Cremona şehrindeki Oglio Po hastanesinde hastane personelinin 5’te birinin koronavirüs testi pozitif çıktı.
Reuters’a göre emekliyken yardımcı olmak için Cremona yakınlarındaki hastaneye gelen doktor Romano Paolucci, “Gücümüzün sonuna geldik. Yeterli kaynağımız ve özellikle personelimiz yok çünkü her şeyden öte, artık personel hastalanmaya başladı” dedi.
Birbirlerine destek oluyorlar
Öte yandan bu stresli zamanlara ruhsal durumlarını ve morallerini yüksek tutarak birbirleriyle de ilgileniyorlar.
Britanya merkezli Metro gazetesi pek çok sağlık çalışanının, birbirlerine vardiyalarda ve ekibin moralini yüksek tutmakta olabildiğince destek olduklarına dair sözlerine yer verdi.
Küba'dan İtalya'ya uluslararası yardım
Hatta destek uluslararası bir hal aldı. Bu hafta 52 Kübalı doktordan oluşan bir ekip koronvirüsle mücadelede yardımcı olmak için İtalya’ya geldi.
The New York Times’a göre 68 yaşındaki yoğun bakım uzmanı Leonardo Fernandez, “Hepimiz korkuyoruz ama yerine getirilmesi gereken devrimci bir görevimiz var. Bu yüzden korkuyu bir kenara bıraktık” dedi.
"İşimle gurur duyuyorum"
Açık olan şu ki bu doktor ve hemşireler zorluklara rağmen pes etmek istemiyor. Milano’daki hemşire Alessia Bonari hastanede yaşadığı zorluklara rağmen işiyle hala “gurur duyduğunu” ve mesleğine “aşık olduğunu” yazdı.
Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapında koronavirüsle enfekte olanların sayısı 380 bini aştı. Yaklaşık 102 bin kişinin iyileştiği bildirilirken, 16 bin 700’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Independent Türkçe, Business Insider