Koronavirüs: Telefonunuz klozet kapağından 10 kat daha tehlikeli, peki nasıl temizleyeceksiniz?

Akıllı telefonunuzu yüzünüze değdirmek başınızı klozete koymaktan 10 kat daha tehlikeli olabilir

Akıllı telefonlar doğru şekilde dezenfekte edilmezse mikrop ve hastalıkları barındırabilir (Android Central)

Kovid-19 koronavirüsünün yayılmasını önlemek için sağlık yetkilileri insanlara ellerini yıkamalarını ve yüzlerine dokunmamalarını söylüyor. Peki telefonlara dokunma konusu ne olacak?

Araştırmalar, E. coli (koli basili) ve MRSA gibi patojenlerin ekranlara yapışık halde dört güne kadar kalabildiğini gösterirken, ayrı çalışmalar ortalama bir kişinin mobil cihazını günde 76 kez eline aldığına işaret ediyor.

Koronavirüsün akıllı telefonlarda ne kadar iyi hayatta kalacağı henüz test edilmese de lise öğrencilerinin telefonlarında gözlemlenen 17 bin'den fazla bakteri genomundan herhangi birine benziyorsa şansı olabilir.

Ne yazık ki bu mikrop mıknatıslarını temizlemek "İyi ki Doğdun" şarkısını iki kere söyleyeceğiniz sürede ellerinizi sabun ve suyla yıkamak kadar basit değil, hatta bunu yapmak onları bozabilir de. Peki bir telefonu temizlemenin ve dezenfekte etmenin en iyi yolları neler?​

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzlerce, bazen binlerce liralık teknolojiyi yıkarken nazik olmak önemlidir. Cihazı kapatıp, kasayı çıkartarak ve kulaklık ya da şarj aleti gibi tüm aksesuarları çıkartarak başlamalısınız. 

Ekranda herhangi bir çizik oluşmasını önlemek için kullanılabilecek en iyi şey mikro fiber bezdir. Gözlük veya kamera lensleriyle birlikte gelen küçük bezler yeterli olacaktır.

Az miktarda ılık, sabunlu su veya özel olarak dokunmatik ekranlar için yapılmış ekran temizleyici çözeltilerle de kullanılabilir. Ağır kimyasalların kullanılması mikropları giderebilir fakat üreticilerin ekranları parmak izlerinden korumak için kullandıkları kimyasal kaplamayı da sökebilir.

 

 

Alkol ve su karışımı kullanmak da etkili bir yöntem, ancak yüzde 50'den fazla alkol kullanmak da ekrana zarar verebilir. Kimyasal kaplama çıkarılsa da onu basit bir uygulama kiti kullanarak tekrar yapıştırmak mümkün.

IP68 koruma derecesindeki su geçirmez telefonlar suya daldırılabilir veya kapsamlı bir temizlik için musluk altına tutulabilir. iPhone 11, Google Pixel 4, Samsung Galaxy S10 ve Note 10 serisi telefonlar da dahil olmak üzere çoğu firmanın en son model telefonu artık bu su geçirmezlik özelliğine sahip.

Bakteri ve mikropları öldürmek için bir başka etkili çözümse mor ötesi ışık kullanmak. Ne var ki telefonları sterilize etmek için UV-C patlamaları kullanan PhoneSoap gibi temizleme cihazları 80 sterlin'den (yaklaşık 630 TL) daha fazlaya mal olabiliyor.

Temizledikten sonraki zorluk, cihazı temiz ve mikroplardan arındırılmış halde tutmak. Bunun yollarından biri telefonunuzu kullanmadan önce daima ellerinizi yıkamak ve bakteri toplamasının muhtemel olduğu yerlere götürmemek.  Birleşik Krallık'tan bin işçinin katıldığı 2016 tarihli bir araştırmada katılımcıların yaklaşık üçte birinin telefonlarını tuvalette de kullandığı görülmüş, başka çalışmalardaysa telefonların ortalama klozet kapağından 10 kat daha fazla bakteri taşıdığı ortaya konmuştu.

Telefonunuzu bir süredir temizlemediyseniz tüm bunlar bir sonraki telefon görüşmenizde telefonunuzu yüzünüze değdirmeden önce bir kez daha düşünmenizi sağlayabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU