TBMM’de Kızılay için verilen soru önergeleri ortada kaldı: Aranılan muhataba ulaşılamıyor

2 yıl içinde milletvekillerinin Kızılay iddialarına ilişkin cevaplanması için verdiği 27 soru önergesine bakanlıklardan cevap gelmedi

Ensar Vakfı’na bağış aracısı olmakla suçlanan Kızılay’da çalışan bazı üst düzey yöneticilerin fahiş maaşlar aldığı da öne sürülüyor.

Benzer suçlamalar daha önce de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine gelmişti.

Birçok milletvekili, Kızılay’la ilgili iddiaları soru önergeleriyle hükümete sorsa da bu önergelerin hiçbirine cevap gelmedi.

Milletvekilleri, 2018’den bu güne kadar Kızılay’la ilgili 27 soru önergesi verdi.

Önergeler arasında Kızılay’da bazı yöneticilerin yüksek maaş aldığı, Sütlüce’de bulunan ve MÜSİAD’dan kiralanan Kızılay binasının rayicinin üzerinde bir bedelle kiralanması, derneğe bağışlanan gayrimenkullerin Kızılay’ın kurduğu holdinge ait şirketlere aktarılması ile dernekteki işten çıkarma iddiaları vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kızılay’la ilgili verilen en son soru önergesinin sahibi CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için TBMM’ye verilen önergede, Kızılay Kurumsal Gelişim Direktörü’nün 16 bin 750, eşinin ise 14 bin 484 lira maaş aldığı iddiası gündeme getirilerek bunun doğru olup olmadığı soruluyordu.

İddialardan biri de Gelişim Direktörü’nün eşinin Kızılay’a Genel Başkan Danışmanı olarak alındığı yönündeydi. Önergede, Kızılay’daki maaşların neye göre belirlendiği sorusu da vardı.

Bu soru önergesi zamanı içinde yanıtlanmadı.

MÜSİAD'dan kiralanan binaya da cevap gelmedi

25 Eylül 2019’da İçişleri Bakanlığı’nın cevaplaması için bir soru önergesi verildi.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz tarafından verilen önergede, İstanbul-Sütlüce’de bulunan ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ne ait binanın Kızılay tarafından rayicinin üzerinde bir değerle kiralandığı yönündeki iddiaydı.

Kızılay’ın aylık 110 bin liraya kiraladığı bu bina için iki ayrı rapor düzenlediği iddia ediliyor, ilk raporda binanın değerinin 67 bin TL olarak belirlendiği savunuluyordu. 

Soru önergesinde bu iddiaların doğru olup olmadığı da soruluyordu.

Ama bu önergeye de süresi içinde hiçbir cevap gelmedi.

İşten çıkarmalarla ilgili sorular havada kaldı

Kızılay’la ilgili bir diğer soru önergesi de İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş tarafından verildi.

Önergenin muhatabı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dı.

2019’un Ağustos ayında bin 298 Kızılay personelinin işten çıkarılıp çıkarılmadığını soran Yokuş, “İş akitleri fesih olan Kızılay personellerinin çalıştığı birimlere bin 857 kişinin işe alındığı doğru mudur” diye de ekledi.

Bu önerge de süresi içinde cevaplanmadı.

Soru: 6 bin taşınmazı olan Kızılay neden 12 bin dolara yalı kiraladı

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk’a ait soru önergesinde ise Kızılay’ın yurt genelinde 6 bin taşınmazı olduğu hatırlatılıyor ve şöyle soruluyordu: “Aylık 12 bin dolara İstanbul’da ‘Türk Kızılay’ı İstanbul Genel Başkanlık Makamı’ adı altında yalı kiralanmasının sebebi nedir?

Koncuk'un 20 Eylül 2019'da verdiği önergede, "Kızılay'a yapılan bağışları, başka vakıflara nakit olarak dağıttığı doğru mudur? Başka vakıflara yapılan yardımlar hangi gerekçe ile, neden yapılmaktadır" diye de soruldu.

 

ismail koncuk.JPG
İYİ Partili İsmail Koncuk, Kızılay üzerinden başka vakıflara bağış aktarıldığını 2019 Eylül ayında soru önergesiyle gündeme getirmişti / Görsel: tbmm.gov.tr

 

Birçok soru önergesi Sağlık Bakanlığı tarafından süresi geçtikten sonra cevaplandı. Soru önergelerine 3 satırlık cevap gönderen Sağlık Bakanlığı şöyle dedi:

Yazılı soru önergesinde yer alan hususlar, Bakanlığımızın görev alanına girmediğinden, bahse konu soru önergesinin ilgili Bakanlığa yöneltilmesi hususunda; Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Tek cevap İçişleri Bakanlığı’ndan: Derneklerin iç işlerine karışamayız

Soru önergelerine süresinde cevap veren tek bakanlık İçişleri Bakanlığı’ydı. CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kızılay Bursa Şubesi yönetiminin genel merkez kararıyla görevden alınmasının gerekçesini sormuştu.

İçişleri Bakanlığı bu önergeye süresinde şöyle bir cevap gönderdi:

Derneğin kararları tüzüğüne ve ilgili kanunlara göre alınıp uygulanmaktadır. Türkiye Kızılay Derneği’nin tüzüğüne uygun olarak ve yetkili organları tarafından alınmış kararları üzerinde idarenin, hukuka uygunluk dışında, herhangi bir yönlendirici veya sınırlandırıcı yetkisi bulunmamaktadır.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU