İklim değişikliği nedeniyle Avrupa’daki yılan balıklarının nesli tükeniyor

Yılan balıklarının sayısının 1980’li yıllardan bu yana yüzde 90’ın üzerinde azaldığı belirtiliyor

Fotoğraf: Biopix.dk 

İklim değişikliği, Avrupa’daki yılan balıklarının neslinin tükenmesini bir adım daha yaklaştırdı.

Aşırı avlanma, kirlilik ve göç yollarına engel olacak şekilde nehirlere inşa edilen barajlar nedeniyle yılan balıklarının sayısı uzun yıllardır düşüş eğilimindeydi. Bir zamanlar sayıları epey fazla olan bu balıkların 1980’lerin başlarından bu yana sayıları yüzde 90’dan fazla azalmış durumda. Günümüzde ise artan sıcaklıklar ve asidik sular yılan balıklarının nesli için ayrı bir tehdit oluşturuyor.

Portekizli bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir araştırma kapsamında, artan küresel sıcaklıkların genç yılan balıklarının hayatta kalma süreçleri ve davranışları üzerindeki etkisi incelendi. İsimlerini saydam vücutlarından alan “cam yılan balıkları”, daha yüksek sıcaklıklara ve daha fazla asidik suya nasıl karşılık vereceklerini görmek amacıyla, iklim değişikliği sonucu maruz kalacakları koşulların canlandırıldığı çeşitli ortamlara yerleştirildi.

Genç yılan balıklarının çok azı sıcak suya konulduklarında hayatta kalabildi. Yaşamayı başaran balıkların ise daha aktif ve göçe devam etmeye daha istekli oldukları gözlemlendi. Ancak asidik suyun ise, yılan balıklarının doğasında olan tatlı suya göç etme isteklerini yok ettiği görüldü. Araştırmanın sonuçları, asidik suların balıkların duyusal kabiliyetlerine zarar verdiğini ortaya koyan önceki çalışmaları da doğrulamış oldu.

Bulgularını Biology Letters dergisinde yayımlayan bilim insanları, yakın gelecekteki çevre koşullarının, yılan balıkları nüfusunda beklenmedik ve istenmeyen değişimler yapmasının yakın olduğunu vurguladı.

Almanya’daki Thunen Enstitüsü’nde yılan balıkları konusunda uzman olan Dr. Reinhold Hanel, iklim değişikliğinin yılan balıklarını etkilediği görüşüne “tamamen katıldığını” belirtti. Dr. Hanel ayrıca, bu yeni araştırmanın, iklim değişikliği ve yılan balıklarına ilişkin daha önceki araştırmaları desteklediğini ifade etti. İklim değişikliğinin, yılan balıklarının göç yolları üzerindeki okyanus akıntılarını ya da yumurtladıkları Sargasso Denizi’ni etkilediği ve bunun sonucunda yılan balıklarına zarar verdiği daha önceki araştırmalarla da ortaya konmuştu.

Öte yandan Dr. Hanel’e göre, üremek için hem tatlı suları hem tuzlu suları aşarak 6 bin kilometreden fazla yolculuk eden bu savunmasız canlılar için iklim değişikliği pek çok zorluktan yalnızca biri.

Dr. Reinhold Hanel, “Bu kadar uzağa yolculuk ederseniz, pek çok durumda risk altındasınızdır demektir” diye belirtti. Dr. Hanel, yılan balıklarının sayılarındaki azalmanın nedeni olarak bu ektilerin tamamını gösterdi.

İngiltere Deniz Koruma Kurumu’nda Balıkçılık ve Su Ürünleri Başkanı olan Samuel Stone ise araştırmanın, azalan balık stoklarını kurtarmak için “büyük bir ihtiyaç” olduğu konusunda hatırlatıcı olduğunu vurguladı. Stone, “İklim değişikliğinin deniz canlıları üzerindeki etkilerini şimdiden görüyoruz. Balıkçılık yönetiminde bunu hesaba katmak için daha çok şey yapılması gerekiyor” diye konuştu.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environmentl

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU