ABD’de kasım ayında yapılacak 2020 başkanlık seçimleri öncesi artan baskıya rağmen Facebook siyasi reklam politikasından geri adım atmadıklarını duyurdu.
Siyasi reklamları yasaklamayacaklarını, bu tür yayınlarla ilgili doğruluk denetimi yapmayacaklarını ve söz konusu reklamların belli başlı grupları hedef almak için kullanılabilirliğine sınırlama getirmeyeceklerini bildiren kurum, bunun yerine kullanıcılara ne kadar siyasi reklam göreceklerine dair daha fazla kontrol hakkı sunacak ve online siyasi reklam kütüphanesini göz gezdirme işini daha kolay hale getirecek.
Diğer taraftan bu adımlar, Facebook’un çok fazla güce sahip olduğunu ve sosyal medyanın demokrasiyi çarpıtıp seçimleri baltaladığını söyleyenlerden gelen eleştirileri yatıştırmaya yetmeyecek gibi görünmüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Instagram’ı da bünyesinde bulunduran Facebook’un geldiği noktaya tepki gösterenler arasında siyasetçiler, aktivistler ve teknoloji alanında rekabet edenler olduğu gibi sosyal medya devinin kendi çalışanları da bulunuyor.
Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, Rusya'nın 2016'da ABD başkanlık seçimlerine karışması iddiasına ilişkin, şirketinin seçimler sırasında sorunlara yeterince hakim olmadığını itiraf etmişti.
Zuckerberg, milyonlarca kullanıcının hesaplarından izinsiz toplanan kişisel verilerin ABD ve Birleşik Krallık’taki seçimleri etkilemek için usulsüz kullanıldığı iddiasıyla ilgili 2018’de ABD Kongresi’nde ifade vermişti.
Bir diğer sosyal medya devi Twitter, geçen yıl ekim ayında aldığı kararda, yeni politikaları gereği artık siyasi reklamlara yer vermeyeceklerini duyurmuştu.
Reklam politikasını değiştiren Google da geçen yıl kasım ayında yanlış bilgilendirmeyle mücadele için kullanıcıların arama sonuçları ve girilen siteler üzerinden oluşturulan siyasi parti reklamlarını göstermeme kararı almıştı.
© The Independentturkish