Sarah Young - The Independent
Singapur Ulusal Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı şaka anlayışı, şaka yapma ve ahlak anlayışı konuları arasındaki bağı inceledi.
Buna göre, yüksek ahlaki standartlara sahip insanlar daha az şaka yapıyor ya da yapılan şakalara daha az gülüyor ve bu durum da onları daha az sevimli kişiler haline getiriyor.
Araştırmayı yöneten bilim insanları Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi’ne konuyla ilgili olarak şunları yazdı: “Yüksek ahlaklı insanların genelde beğenilen karakter özellikleri sergilediği gözlemlense de, bu insanlar tepeden bakan, aşırı ahlaklı geçinen ya da ilişki kurulamayan kişiler olarak görüldüklerinden pek sevilmezler.”
Araştırma, ahlakın sadece mizahı etkilemekle kalmadığını aynı zamanda sevimlilik ve popülariteyle de bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Çalışma süresince araştırmacılar insanların reaksiyonlarını test etmek için pek çok şaka denemesi yaptı. Araştırmacılar, toplumsal sınırları aşan mizahın, bu sınırlara son derece bağlı olan insanlar üzerinde gerginlik yarattığı teorisini test etti.
Dergide şu ifadeler yer aldı: “Ahlak standartları yüksek olan kişilerin ahlaki normları zorlayan uygunsuz şakalardan kaçınmaları bu kişilerin genel olarak daha az mizahi görünmelerine neden olabilir.”
Öte yandan araştırma, yüksek ahlaklı insanların daha az mizahi olarak algılanmalarına karşın daha güvenilir olarak görüldüklerini ortaya koydu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent