Bilimsel araştırma: Zayıf kalabiliyorsanız bu şanslı genleriniz sayesinde

İnsanların kiloları üzerinde sanılandan daha az kontrolü olduğunu kanıtlayan yeni bir araştırmaya göre, obezler genetik olarak dezavantajlı

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, zayıf insanların yemek yerken özen göstermekten ziyade taşıdıkları avantajlı genler sayesinde ince kaldıklarını ortaya koydu.

Cambridge Üniversitesi’nden bir ekibin yürüttüğü araştırma, gen kartlarının zayıf insanların lehine, obez olarak tanımlanan kişilerin ise aleyhine kümelendiğini gösterdi.

Üniversitenin söz konusu çalışması için bin 622 gönüllüden alınan DNA örnekleri, ileri derecede obez bin 985 kişi ile normal kiloya sahip 10 bin 433 kişiden alınan örneklerle karşılaştırıldı.

Araştırmaya katılan her dört kişiden üçünün (yüzde 74), zayıf ve sağlıklı bir aile geçmişine sahip olduğu belirlenirken, çalışmalar sırasında gözlemlenen bazı gen değişimlerinin, zayıf insanlarda yaygın olarak görüldüğü gözlendi.

Yüksek kalorili yiyeceklere kolay erişim ve hareketsiz yaşam tarzlarının da insanların kilo almasını etkilediği sonucuna varan araştırmacılar, aynı ortamı paylaşan başka bir kesim içinde önemli bireysel farklılıklar olduğunu belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmayı yürüten Cambridge Üniversitesi Wellcome-MRC Metabolizma Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Sadaf Farooqi, zayıf insanların yemek yerken kendilerine hakim oldukları için ince kaldıkları yönündeki genel kanıya dikkati çekti. Farooqi, bu düşüncenin aksine, “sağlıklı bir şekilde zayıf olmanın nedeninin, insanlarda aşırı kilolu olma ihtimalini artıran gen yükünün az olmasıyla ilgili olduğunu” söyledi.

İnsanları kiloları nedeniyle yargılamanın çok kolay olduğuna belirten Farooqi, “Bilim, durumun sanılandan çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Kilolar üzerinde düşündüğümüzden çok daha az kontrolümüz var” dedi.

Farooqi, insanların birçok sebepten ötürü zayıf olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birileri istediklerini yiyip asla kilo almazken, yiyeceklere ilgi duymayan insanlar da var. Eğer zayıf insanların kilo almalarını engelleyen genleri bulabilirsek, bunları yeni kilo verme stratejileri geliştirmek için kullanabilir ve dezavantajlı durumdaki insanlara yardımcı olabiliriz.”

Araştırma ekibi içinde yer alan Wellcome Sanger Enstitüsü’nden Dr. Ines Barroso ise, “Tahmin edildiği gibi, normal kilolu insanlara kıyasla obezlerin aşırı kilolu olmaya yol açan daha yüksek genetik risk taşıdığı sonucuna ulaştık. Genetik şans, obezlerin aleyhine işliyor” ifadelerini kullandı. 

PLOS Genetics isimli bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, elde ettikleri bulguların, insanların zayıf kalabilmesini sağlayan yeni genleri ve biyolojik mekanizmaları tam olarak tespit etmede yararlı olabileceğini açıkladı.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) göre, ülkede her 10 yetişkinden 6’sı (yüzde 59-65) fazla kilolu, 10-11 yaş arası çocukların beşte biri, yetişkinlerin ise dörtte biri obez.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU