Türkiye’deki obezite ameliyatlarının sayısı son yıllarda hızla arttı. 2012’de 811 olan operasyon sayısı, 2018’de 15 bini aştı. Son 4 yılda gerçekleştirilen obezite ameliyatları 44 bini geçti. Dünyada mide küçültme ameliyatlarında ölüm oranı on binde 8’ken, Türkiye’de binde 8’i buldu. Hem sayının artması hem de operasyonların bir kısmının ölümle sonuçlanması, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
Bakan Koca: Önüne gelen doktor obezite ameliyatı yapamayacak
Son 4 yıl içinde 44 bin 453 obezite ameliyatı gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, obezite merkezleri kurulacağını söyledi. Koca, hangi merkezde hangi doktorun obezite ameliyatı gerçekleştireceğine de bu merkezlerin karar vereceğini açıkladı.
İsteğe bağlı olmayacak: Önce diyet sonra ameliyat
Ameliyat olmak isteyenlere önce 3 aylık diyet ve egzersiz uygulaması şartı getirilecek. Kişi, buna rağmen istenilen kiloya düşemezse, o zaman son çare olarak obezite ameliyatına başvurulacak. Obezite merkezlerinin ameliyat olmasına onay verdiği kişilerin ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.
Bakan Koca, eğer kişinin ameliyat olmasına karar verilirse provizyon sistemi gibi bir mekanizmayla, dijital onay sistemine girileceğini söyledi:
“Ameliyat isteğe bağlı olmayacak. Kişi illa ki olmak istiyorsa bizim onaylamadığımızı SGK ödemeyecek. Bu şekilde ameliyat olacak kişi yine obezite merkezlerince onaylı yerde ve sertifikası olan doktora ameliyat olacak. Konuyla ilgili genelgemizi de hazırlıyoruz. Şu an ilgili dernekler ve paydaşlarla görüşüyoruz. Çok uzamayacak.”
Obezite ameliyatları kimler için uygun?
Doktorlar, mide ameliyatı için kilonun değil, kilo-boy oranına göre hesaplanan Vücut Kitle İndeksi’ne bakılması gerektiğini söylüyor. Vücut Kitle İndeksi 35’in üzerinde olan ve gerekli taramalarda operasyon geçirmesine sağlık engeli olmayan kişilere operasyon öneriliyor.
Obezite ameliyatı kurbanları: Zayıflama hayaliyle yitip giden hayatlar
Obezite ameliyatlarının sayısının artması ve bazılarının ölümle sonuçlanması, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de tartışma konusu.
78 kilo olan biri nasıl ameliyata alınır?
Obezite ameliyatı sonrasında yaşamını kaybeden isimlerden biri de Fenerbahçe Kulübü çalışanı Özge Şeker’di. 2017’de geçirdiği ameliyat sonrası enfeksiyon kapan 35 yaşındaki kadının akciğeri su toplamış, bir süre makineye bağlı yaşayan Şeker hayatını kaybetmişti.
Zayıf kalmanın dayatılması ve psikolojik baskı
Şeker’in Vücut Kitle İndeksi’ne göre obezite ameliyatı uygun olmayışı ve buna rağmen 78 kiloda operasyon geçirmesi, ameliyat şartlarını gündeme getirmişti. Ayrıca, zayıflığın ve zayıf kalmanın günümüzde kişilere dayatılması ve psikolojik baskı yaratması konusu tartışılmaya başlanmıştı.
Gelinlik giyme hayaliyle zayıflamak istemişti
Antalya’da yedi yıl önce mide küçültme ameliyatı olduktan 48 gün sonra felç geçirdiği öne sürülen Melek Yiğit, geçtiğimiz Şubat’ta hayatını kaybetmişti. Anne Senem Yiğit, kızının gelinlik giyme hayaliyle zayıflamak istediğini söylemişti.
Geçtiğimiz Ekim ayında 27 yaşındaki Hatice Elif Kılıç’ın geçirdiği obezite operasyonu sonucunda midesi delindi. Beynine pıhtı atan genç kadın, hayatını yitirdi. Kılıç’ın hayatını kaybetmesi, tartışmaları alevlendirdi. Operasyon mağduru aileler, konuyu TBMM’ye taşıdı. Meclis’te konuyla ilgili komisyon kuruldu.
Dilekçeler değerlendirildi. Süreç sonucunda, Sağlık Bakanlığı obezite merkezlerinin açılması ve operasyon gerçekleştirecek doktorların belli kriterlere göre belirlenmesi kararını aldı.
Mide ameliyatı özendirici mi?
Tüp mide ameliyatı olup zayıflayan kişiler arasında ilk akla gelenlerden biri Deniz Seki.
Geçtiğimiz yıl geçirdiği operasyonla 90 kilodan 60’lara düşen müzisyen, sık sık yeni haliyle fotoğraf paylaşıyor. Ancak bu paylaşımlara destek verenler kadar, operasyonu özendirdiği gerekçesiyle karşı çıkanlar da bulunuyor.