Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini anlattıktan sonra milletvekillerinin sorularını yanıtladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık gündeme getirdiği Tank Palet Fabrikası’nın devrine ilişkin vekillerin sorularına yanıt veren Akar, 10 yılı aşkın zamandır yerli ve milli tankın üretilmesi için mücadele verdiklerini söyledi.
İlk aşamada ALTAY Tank Tasarım Prototip Üretimi için OTOKAR A.Ş'nin görevlendirildiğini ve bu kapsamda 5 prototip üretildiğini hatırlatan Akar, bu süreçte Arifiye Tank Palet Fabrikası'nın belirli alanlarının 2012-2015 arasında, OTOKAR Firması'na tahsis edildiğini söyledi. Prototiplerin kule ve gövdelerinin fabrikada üretildiğini belirten Akar, fabrikanın test alt yapısının da firmaya kullandırıldığını anlattı.
Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından 2018'de ALTAY tankının seri üretim ihalesinin gerçekleştirildiğini belirten Akar şöyle konuştu:
İhaleye katılan üç firmadan en uygun teklifi veren BMC A.Ş ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında tankın seri üretimine ilişkin sözleşme imzalandı. Dolayısıyla tank yapmak için 2000'li yıllardan bu yana devam eden çabamız bu şekilde son aşamaya geldi.
Denetim yetkisi MSB'de
Tankın prototip üretimi aşamasında Tank Palet Fabrikası'nın belirli alanlarının ve 250 tankın seri üretimi aşamasında da fabrikanın işletme hakkının BMC'ye devrinin gündeme geldiğini aktaran Akar, şunları söyledi:
Burada yapılan işlemin asıl amacı ALTAY tankının en hızlı şekilde TSK'ya kazandırılması için tüm imkanların seferber edilmesidir. Bu kapsamda Tank Palet Fabrikası olarak da anılan 1'inci Ana Bakım Fabrikamız, 20 Aralık 2018 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alındı. Ardından 14 Mayıs 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile fabrikanın mülkiyeti MSB'de kalmak üzere işletmesinin Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi'ne (ASFAT AŞ) devredilmesi, fabrikada çalışan askeri personel ile memurların ilgili mevzuat çerçevesinde MSB bünyesinde çalışmaya devam etmesi, fabrikada işçi statüsündeki personelin her türlü özlük haklarının korunması kaydıyla ASFAT AŞ'ye devredilmesine karar verildi.
Daha sonra yapılan değerlendirme neticesinde, MSB'nin ASFAT AŞ ve BMC arasında imzalanan protokolle fabrikanın mülkiyetinin MSB'de olacağını ve işçilerin bütün özlük haklarının korunduğunu belirten Akar, "İşçilerin kadrolarının ASFAT AŞ'de kalması kaydıyla fabrikanın işletme hakkı 25 yıl süre ile BMC'ye verilmiştir. Ancak fabrikayla ilgili her türlü denetim yetkisi MSB'ye aittir" ifadelerini kullandı.
BMC 50 milyon yatırım yapacak
Akar, bu protokolle ülke kaynaklarının savunma sanayisinde etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması ve fabrikada mevcut atıl kapasitenin en aza indirilmesinin amaçlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
Fabrika işletme verimliliğinin artırılması, yeni iş/üretim imkanları oluşturulması ve ihracatın artırılması doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı kontrolünde yatırımlar yapılması, özel sektörün iş yapma hızından ve yüksek teknolojiye erişim imkanlarından faydalanılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda MSB'ye herhangi bir ek yük getirmeden BMC, fabrikayı çağın gereklerine uygun şekilde modernize edecek, 25 yıl boyunca fabrikada ihtiyaç duyulacak bütün yenileme yatırımlarını gerçekleştirecek ve kapasite geliştirmeye dönük belirlenecek alanlarda ilk aşamada en az 50 milyon dolar tutarında ilave yatırım yapacak.
Halihazırda fabrikada yürütülen bakım, onarım, palet ve optik üretimi gibi hiçbir faaliyet aksatılmadan ve devlete ilave hiçbir maliyet getirilmeksizin TSK ihtiyaçlarının karşılanmasına devam edilecektir. İşçi personelin her türlü özlük ve toplu sözleşmeden kaynaklı diğer sosyo-ekonomik hakları korunmuştur. Bu sayede fabrikamız özel sektör ve kamu iş birliğiyle çağın gereklerine uygun bir şekilde modernize edilerek TSK'ye hizmet etmeye ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaya devam edecektir.
Kılıçdaroğlu'ndan 10 soru
Uzun süredir her konuşmasında Tank Palet Fabrikası’nın devrine değinen ve devri ‘peşkeş’ olarak niteleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AK Parti iktidarına şu soruları sormuştu:
1- Tank Palet özelleştirme işlemleri için komisyon, değer tespiti yaptı mı?
2- Komisyon değer tespiti yaptıysa bu değer kaç lira?
3- Fabrikanın özelleştirme işlemleri için ihale komisyonu oluşturuldu mu?
4- İhale yapıldı mı? Ne zaman ve nerede, hangi usule göre yapıldı?
5- İhaleye kaç firma teklif verdi, verilen teklifler nelerdir?
6- İhaleyi alan şirkete üretim ve satış garantisi verildi mi?
7- Bu özelleştirmede bir ihale yapılmadıysa sebebi nedir?
8- Fabrikada çalışan askeri personel özelleştirmeden sonra çalışmaya devam edecek mi?
9- Devam edeceklerse askerlerimiz ihaleyi alan Katar firmasının emrinde mi çalışacak?
10-Tank ve palet yapacak BMC şirketinin yüzde 49,9'u Katarlılara kaça satıldı?
Independent Türkçe, AA