Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde parlamento muhabirleriyle bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi'nin ruhsat sorunuyla ilgili yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.
400 yataklı olarak inşa edilip yalnızca dörtte biri için ruhsat verilen hastane ile ilgili Koca şunları söyledi:
Siz, 'lösemili çocuklar' diyerek, şimdi 25 ama 400'ün içinde 60 yatak ayırıp 'Devamını özel hastane gibi kullanmak istiyorum. Ben buradan gelir elde etmek istiyorum' deyip özel hastaneler yönetmeliğine tabi olmamayı göze alamazsınız. Bunun istismarına izin vermeyiz.
“Lösemili hastalardan bırakın LÖSEV, hiçbir özel veya vakıf üniversitesi fark alamaz” diyen Sağlık Bakanı şöyle devam etti:
'Biz fark almıyoruz' diye hiç kimse kendisini ayrıcalıklı kılmasın. SGK, 100 binden 196 bin liraya kadar ödeme yapıyor. Birçok özel hastane, bu ünitelerin açılması için talepte bulunuyor. Çünkü bu rakamlar, fark alınmamak üzere SGK'nin belirlediği rakamlar.
Bunun üzerinde ayrıca bir ödeme alımının yasak olduğunu belirten Koca, LÖSANTE'nin LÖSEV özelinde lösemili çocuklar için kurulan bir hastane olduğunu söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
LÖSANTE'nin de özel hastaneler yönetmeliğine tabi olduğunun altını çizen Koca, "Kimse kendisini kanunların üstünde göremez. Buna rağmen herkes, 'Hastanemi yaptım, verin bana ruhsatı' gibi kapımıza gelme durumunda olamaz" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığının bir planlama yaptığını söyleyen Koca, şöyle devam etti:
Üstelik bu dönemde LÖSEV'e, o çocukların hatırına ayrıcalık yapıyoruz. Burası, lösemili çocuklar için kullanılabilecek bir hastaneyse, 75 yatak izni verilen bir hastanenin niye 25 yatağı sadece lösemili çocuklar için kullanılıyor?
Hani lösemili çocuklar için yapılmıştı? 400 yatağın içinde niye lösemili çocuklar için 60 yatak talepte bulunuyorsunuz? Biz denetim yaptığımızda en fazla 60 yatağın lösemili çocuklar için kullanılabileceğini görüyoruz.
Mevzuatta yeri olmamasına rağmen lösemili çocukların hatırına kamu yararı gözetilerek lösemili çocuklar için ayrılan 60 yatağa izin verdik.
Yani lösemili çocuklar için verilmeyen bir izin yok. İlave 40 yatak daha izni verildi. Toplam 100 yatak olarak izni verildi.
"Radyoterapi cihazının izni de verildi”
Sağlık Bakanı Koca, radyoterapi cihazının izninin de verildiğine işaret ederek şöyle devam etti:
Bu planlamaya tâbi... Kaldı ki kamu ve üniversiteler istediği halde biz şu an vermiyoruz. LÖSEV'e verildi. Anjiyo cihazı dendi, verildi. PET cihazı dendi, verildi. Devamında daha fazla talebi olursa o çocuklar için mevzuat çerçevesinde verme gayreti içinde olurum. Ücret zaten alamazsın. Lösemi hastalarından 'ücret almıyoruz' diye bir ayrıcalık tanınamaz. Hiç kimse bu ücreti alamaz.
Koca, “Ben iyi niyetle, gayretle, milletin tuğla koyarak, paralarıyla yapılmış olan bir yeri, bu çocuklara hizmet eder hale getirmek üzere gayret göstermeye çalışıyorum” diye konuştu.
4 milyon insanın bağışıyla kuruldu
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) 1998 yılında kurularak çocuklar için mücadeleye başladı.
Türkiye'nin ilk Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’nin kuruluşu için ilk talimat, 2003’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti.
2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu, 2010 yılında ise çocuklarının tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü kuruldu.
2015 yılında da Avrupa’nın ilk Lösemili Çocuklar Kenti ve multidisipliner hastanesi LÖSANTE kuruldu.
Hastane, 4 milyon insanın küçüklü büyüklü verdiği bağışlarla yapıldı.
LÖSEV’in aktardığına göre 100 milyon dolara 400 yatak kapasiteli yapılan hastanenin yalnızca 75 yatağına ruhsat verildi.
Independent Türkçe, AA