Macron'dan sert göç paketi: Göçmenlere ilk üç ay sağlık hizmeti yok

Parlamentoda tartışmalara yol açması beklenen planda, göçmenler için sağlık hizmetinin zorlaştırılması ve nitelikli işgücü için kota getirilmesi gibi maddeler yer alıyor

Fransız hükümetinin son açıklamasına göre başkent Paris civarındaki göçmen çadırları tamamen kaldırılacak (Reuters)

Fransa, göç politikalarını sertleştirmesi için aşırı sağın baskısı altında bulunan hükümetin hazırladığı yeni önlem planını konuşuyor.

Başbakan Edouard Philippe düzenlediği basın toplantısıyla göç meselesine dair hazırladıkları 20 maddelik tedbir paketini duyurdu.

Fransız basınında yer alan haberlere göre büyük tartışmalara yol açması beklenen planı parlamentoya sunan Philippe, “Göç politikamızda kontrolü yeniden ele almak istiyoruz. Fransa insanlara iyi ev sahipliği yapmak istiyorsa gelmek isteyen herkesi ağırlayamaz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Philippe, “Yurttaşlarımızın güvenini tazelemek ve popülizme boyun eğmemek arasında doğru dengeyi bulduğumuzu düşünüyorum” diye ekledi.

Paris’in doğusundaki göçmen çadırlarının yıl sonu itibarıyla tamamen kaldırılacağını söyleyen Fransız başbakan, bu uygulamanın ülkenin diğer bölgeleri için de geçerli olup olmayacağındansa bahsetmedi.

Fransız vatandaşlığı için yapılan testlerin daha da zorlaştırılacağını kaydeden Philippe, hükümetin sığınma başvuru sürecini 6 ayda gerçekleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

"Bekleme dönemi" devreye girecek 

Yeni kararlar uyarınca devlet yardımı isteyen göçmenler için denetimlerin sıklaştırılacağı kaydedilirken, hükümetin sığınmacıların temel sağlık hizmetlerinden faydalanmak için üç aylık “bekleme dönemi” uygulaması başlatacağı açıklandı.

Kabinenin üzerinde anlaştığı paket konusunda söz alan Sağlık Bakanı Agnes Buzyn ise sığınmacıların sağlık hizmeti hakkı kazanmadan önce üç ay beklemesi gerektiğini, kısıtlamanın çocuklar ya da acil vakalar için uygulanmayacağını belirtti.

Mevcut uygulamada sığınmacılar başvurularını yapar yapmaz Fransa’da ikamet eden herkesin erişebildiği temel sağlık hizmetlerinden istifade edebiliyor.

 

 

Tedbir paketinde ekonomik gerekçelerle göç eden kişiler için işe alımlarda kota getirilmesi de dikkati çekiyor.

Açıklanan önlemlerin sığınmacılar için Fransa’yı yalnız yaşaması değil, aynı zamanda çalışması da zor bir yer hale getireceğini aktaran Local haber sitesi, hükümetin en çok ihtiyaç duyulan belli başlı sektörlerin göçmenleri işe almasını istediğini yazdı.

Başbakan Philippe de parlamentonun gelecekte, Kanada ve Avustralya'daki sistemlere benzer şekilde Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelen nitelikli göçmen konusunda yıllık sektörel "hedefler veya kotalar" koyacağını doğruladı.

Başlıca rakibi Le Pen: Bu önlemler seçim manevrası

Kamuoyu anketleri ülkede göç konusundaki kaygıların yükselişe geçtiğini ve 2022 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başlıca rakibi olması beklenen aşırı sağcı Marine Le Pen’e verilen desteğin arttığını gösterirken, Le Pen ise “siyasi manevra” olarak yorumladığı önlem paketini ciddiye almadı.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Europe 1 radyosuna verdiği röportajda, “Kötü günümde olsaydım buna siyasi dalavere derdim ancak iyi günümdeyim ve buna kandırmaca diyorum. Bu bir seçim hamlesidir” dedi.

Anketler Le Pen’in popülaritesinin arttığını, Macron’a verilen desteğinse hala ilk sırada olmasına rağmen düşüşte olduğunu işaret ediyor.

Liberal seçmenlerin endişeleri durdurmuştu

Reuters’ın haberine göre Macron’un hükümeti bugüne dek göç meselesinde sağ kanattan gelen baskılara karşı direniş göstermiş, bunda liberal destekçilerinin yabancı düşmanlığını teşvik edecek herhangi bir önlem karşısında rahatsız olması da etkili olmuştu.

Ancak ilan edilen yeni önlemlerle birlikte Fransa, Suriye’de 2011’de başlayan savaşın etkilediği ve popülist sağ kanat partilerin körüklediği göç krizi karşısında sert tedbirler alan İtalya, Britanya ve İsveç gibi Avrupalı ülkeler arasında katılmış oldu.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU