Dünyayı kurtarmak, özellikle sadece 16 yaşındaysanız, masraflı bir iştir. Ancak genç çevre eylemcisi Greta Thunberg’in bu hafta ortaya koyduğu gibi, para her zaman tüm kapıları açmaz.
İskandinav Kurulu’nun 500 bin İsveç kronu (yaklaşık 300 bin Türk lirası) tutarındaki çevre ödülünü teşekkür ederek reddeden Thunberg, “İklim hareketinin daha fazla ödüle ihtiyacı yok” ifadesini de kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Belki de şaşırmamalıyız. Konu, genç bir kadının kişisel arzularıyla ilgili değildi, her zaman küresel bir meseleydi. Bu, evde yapılmış pankartıyla yol kenarında oturan yalnız bir şahıs olarak başladığı günlerde de böyleydi, Thunberg’in iklim değişikliğiyle ilgili eylem çağrısına uyan milyonların sokaklara çıktığı son aylarda da...
Karşı çıkanlar, Thunberg’e defolup gitmesini, sessiz olmasını, haddini bilmesini söyleyebilir. Ancak o pek çoklarının haletiruhiyesini yakaladı. Bundan sonra yaşıtlarına uyup kendisini onlar gibi Fortnite ve okul kitaplarıyla kısıtlasa bile, ortaya koyduğu meseleler tepemizde dikilmeye devam edecek. Bilim insanları ve çevreciler, yalın ve inkâr edilemez gerçekleri kamuoyunu hiç umursamadan anlatarak, onun sözlerini yankılayacak ve bu gerçekler onun değişim çağrısını destekleyecek.
Gerçekten de Thunberg’in tutumunun gücü, kendi reklamını yapmaya heveslenmemesinde saklı. Yarattığı tartışma ortamı, bir hücrenin bölünerek çoğalması gibi, organik büyüdü. Şimdi küresel çapta ünlü de olsa, asıl mesajı insanlığın en temel korkularından birine; yani gezegenimizin ölmekte oluşuna odaklanıyor.
Thunberg, kişisel menfaatleri için sorunların üzerini kapatan siyasilerin sözde desteğinden kaçınıyor. Talepleri için bilimsel kanıt ve somut eyleme odaklanmayı tercih ediyor. Shakespeare’nin bir zamanlar dediği gibi, eylem en etkili söylemdir. Thunberg için kelimeler de kesinlikle yeterli değil, para da...
Çoğu kişiye göre, iklim değişikliğiyle ilgili sorunun en önemli noktası, laflar ve kârlar. Bir yanda küresel şirketlerin kasalarını doldurmasına yönelik küresel saplantı, diğer yandan yıllık raporu birazcık daha kabul edilebilir kılmak için çevrecilik kisvesi altında göz boyanması, onun öfkesini alevlendiriyor. Thunberg’e göre, lafla peynir gemisi yürümez. O ise şu anda aynı şeyi yapmakla suçlanamaz.
Kendisini bu ödüle layık bulan İskandinav ülkeleri ve onların iklimle çevre konularındaki itibarı hakkında konuşan Thunberg, “Bundan övünmekten kaçınan yok. Güzel sözlerin eksikliği hissedilmiyor. Ancak konu gerçek emisyonlara ve kişi başına düşen ekolojik ayak izlerine geldiği zaman; tüketimimizi, ithalatımızı, havacılık ve gemiciliği de işin içine katarsak, o zaman hikâye bambaşka bir şeye dönüşüyor” dedi. Bütün İskandinav ülkelerinin imzaladığı Paris Anlaşması, eşitlikçilik prensibine dayanıyor. Bu prensip de daha zengin ülkelerin başı çekmesi gerektiği anlamına geliyor. Thunberg, bu ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmediğini söylemekte haklı.
“Biz, en fazlasını yapma ihtimali olan ülkelerdeniz. Ancak yine de ülkelerimiz hiçbir şey yapmıyor” dedi. Bir şeyi yaptırmak için paranın tek başına yeterli olmadığını ortaya koydu. Kendinizi adamanız gerekiyor. Bu adanmışlık da, şüphe götürmez bir şekilde, onda hala fazlasıyla var.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir
© The Independent