Sylvia Plath 87 yaşında: İçten yazıları ve depresyonla verdiği savaşla tanınan Pulitzer ödüllü şair

Yazar akıl hastalığını çok etkili bir biçimde anlatıyor: "Yarın doğan güneşe lanet okuyacağım ama ardından hep bir başkası gelecek, erken yattığım geceler ve şafaklar artık alarm, çan ve siren sesleri arasında cehenneme dönmeyecek."

Google yeni Doodle’ında Sylvia Plath’ın 87. doğum gününe yer verdi (Google)

ABD'li ünlü yazar Sylvia Plath, bugün (pazar) 87 yaşına girecekti. Google bu tarihi yazarın çalışmalarının ruh halini yansıtmaya çalışan çarpıcı bir Doodle'la kutladı.

Acı verici derecede içten şiirleri ve düz yazıları, nesiller boyunca hayranlarının yüreğine dokundu ve pek çoğunun akıl hastalığını kavramasına yardım etti.

Bu Doodle, Kız Kurusu (Spinster) şiirine atıfta bulunan ve yazarın da bulunduğu bir kış manzarasını çizgilerle buluşturuyor:

O an kışı nasıl da özlemişti / Düzeninde titizce bir haşinlik / Beyazın ve de siyahın / Buz ve kaya, her duygunun sınırında / Ve kalbin donmuş disiplini / Aynı bir kar tanesi gibi

Plath kendi akıl sağlığıyla ilgili bir keresinde şöyle demişti:

Sanki hayatımı yöneten iki sihirli elektrik akımı varmış gibi: Keyifli pozitif ve kahredici negatif akım. O an hangisi verilmişse, yaşamıma hakim oluyor ve her yeri kaplıyor.

Plath gizdökümcü şiir türünü geliştirmesiyle tanınıyor ve özellikle ölümünden kısa bir süre önce yayımlanan yarı otobiyografik romanı Sırça Fanus'la (The Bell Jar) biliniyor.

Yazar bu romanında akıl hastalığını çok etkili bir biçimde anlatıyor:

Yarın doğan güneşe lanet okuyacağım ama ardından hep bir başkası gelecek, erken yattığım geceler ve şafaklar artık alarm, çan ve siren sesleri arasında cehenneme dönmeyecek.

Plath günlüğünde bir keresinde şunları yazmıştı:

Bugün çok bunalımlıyım. Tek bir kelime yazamıyorum. Tehditkar tanrılar. Soğuk bir yıldızın üzerindeki kimsesiz biri gibi hissediyorum; berbat, aciz bir uyuşukluk dışında hiçbir şey hissedemiyorum.

Başka bir günse şunları yazmıştı:

Buradaki çirkin ölü maskeye bak ve bunu unutma. Arkasında ölü ve kuru bir zehir olan beyaz maske, tıpkı azrail gibi. Bu güz işte böyleydim ve bir daha asla böyle olmak istemiyorum. Asık, kederli bir ağız; sönmüş, sıkılmış, hissiz, ifadesiz gözler: Kokuşmuş bir içten çürümenin belirtileri.

 

 

 

Plath, 1932'de ABD'nin Boston şehrinde katı bir Alman babanın kızı olarak doğdu. Yazarlık kabiliyeti erken yaşlardan itibaren kendini gösterdi, eserleri ülke çapında yayımlanırken ödüller ve telif ücretleri kazanmaya başladı. Ayrıca bir sinirsel çöküntünün üzerinden gelmeyi başararak, Smith College’dan onur derecesiyle mezun oldu.

30 yaşında intihar ederek öldüğünde, evliydi ve iki çocuğu vardı. Ölümünün ardından, 1982'de, toplu şiirleriyle Pulitzer Ödülü aldı.

Söz konusu Doodle’ın yaratıcısı Sophie Diao şunları söyledi:

Çalışmalarını son derece güç verici buluyorum ve bu kadar çalışkan olmasına gerçekten hayranım. Bir yandan evi çekip çevirirken, annelik yaparken, kendisiyle kocasının ekonomisini düzenlerken, hibelere ve üniversitelere başvururken neredeyse her gün yazıyordu. Açıkça güçlü bir iradeli bir tutkundu.

Diao, illüstürasyonu hazırlamak için ilk olarak Plath'in şiir antolojilerini sipariş ettiğini ve onları okuduğunu söyledi:

Eserlerinden sahte bir anlatıya dönüşecek belirli bölümler bulmaya çalıştım ancak sonunda, eserlerinin ruh halini yansıtacak bir illüstrasyona dönüştü. Dilerim herkes Plath'in bazı eserlerini okuyarak ilham alır ve onun hakkında bir şeyler öğrenir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU