ABD'de "ırk savaşı" endişesi: Şüpheli Neo-Nazi liderinin silahlarına el kondu

Savcı, "Bu kişi nefret dolu bir insan, maalesef aynı zamanda gerçekten endişe verici sayıda silaha sahip birisi" dedi

Yetkililer baskın sırasında çok sayıda ateşli silaha ve silah parçasına el koydu (Seattle City Attorney)

Mahkeme belgelerine göre, polis yetkilileri "ırk savaşı" hazırlığında olduğu düşünülen Amerikalı bir Neo-Nazi grubunun lideri olduğundan şüphelenilen kişiye ait çok sayıda yasa dışı silaha el koydu.

Dedektifler, Atomwaffen Division'a üye olduğunu itiraf eden 24 yaşındaki Kaleb James Cole'a ait beş tüfeğe, üç tabancaya ve diğer silah parçalarına el koydu.

Kar amacı gütmeyen yasal savunma kuruluşu Southern Poverty Law Center (SPLC) hukuk bürosuna göre, bahsi geçen Neo-Nazi grubu “şiddetin, ahlaksızlığın ve yozlaşmanın" “ırksal temizlik” için kullanılması gerektiğine inanıyor.

SPLC, bu örgütlenmeyi “bir dizi terör hücresi” diye tanımlıyor.

Cole, henüz herhangi bir suçla itham edilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seattle Şehir Savcısı Pete Holmes konuyla ilgili, "Bu kişi nefret dolu bir insan, maalesef aynı zamanda gerçekten endişe verici sayıda silaha sahip birisi" dedi.

NBC News'un haberine göre yetkililer, silahlara Washington eyaletinin "kırmızı bayrak" kanununa dayanarak el koydu, bu yasa aile üyelerine ya da polis memurlarına tehlikeli olduğu düşünülen kişilerin silahlarını alıkoyma hakkı tanıyor.

Savcılar, Cole aleyhine dava açarak emniyeti göreve çağırdı ve “yüksek tehlikeden koruma emri” talep etti.

Seattle polisi mahkeme kararını talep eden dilekçesinde, “(Kaleb James Cole'ün) şimdiye kadar etkin adımlar atarak nefreti benimseyen bir yol izlediği ve yaklaşan 'ırk savaşı' için hazırlık yaptığı görünüyor" ifadelerine yer verdi.

24 yaşındaki Cole, Aralık 2018’de Doğu Avrupa’daki 25 günlük seyahatinden dönerken Chicago O'Hare Havaalanı’nda durdurulmuştu.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza biriminin mahkeme tutanaklarına yansıyan ifadelerine göre Cole, sınır muhafaza memurları tarafından sorgulandı ve iddiaya göre "'güçlünün zayıflara hükmettiği' faşist ideolojiyi paylaştığını" kabul etti.

 

 

Bahsi geçen belgeye göre Cole memurlara silah sahibi olduğunu ancak üyelerini şiddet içeren eylemlerden uzak tuttuğunu dile getirdi.

Ne var ki Seattle polisi 24 yaşındaki şüphelinin yakın bir zamanda gerçekleştirilen ateşli silah eğitimine katıldığına inandığını belirtiyor.

Yetkililer Cole'ün “nefret kamplarının" örgütlenmesine yardım ettiğini de öne sürüyor.

Seattle'daki KING televizyonun haberine göre savcı Dan Satterberg, “Yargıca söylemek zorunda olduğumuz şeylerin hiçbiri aşırı gizli değildi" dedi.

Bu kişiyle ilgili olan sadece şuydu: Diğer insanların eğitim almasına önayak oluyor ve beyazların üstünlüğü görüşüyle harekete geçecek olası bir suç hücresi hakkında bilgi veriyor. Bu kadarı yargıcı en azından geçici bir süre ikna etmeye yetti, biraz süre tanıdı. Bu silahları açığa çıkaralım ve elimizde ne olduğunu görelim. Ortada bir suç yok, yargılanmıyor veya hapiste değil (...) Bu işleri yavaşlatmanın bir yolu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU