Güney Afrika'daki kurtarma operasyonu: "İnsan eti ve hamamböceği yemişler"

"Tüm umutlarını kaybetmişlerdi"

Kurtarma operasyonunda, 6 kişinin sığabileceği özel kafesler kullanıldı (AA)

Güney Afrika'da kaçak madenciler için yapılan kurtarma operasyonunun korkunç detayları ortaya çıktı.

Başkent Johannesburg'un yaklaşık 160 kilometre güneybatısında yer alan Stilfontein kasabası, yasadışı madencilikle mücadele kapsamında güvenlik güçleri tarafından ağustosta ablukaya alınmıştı. 

Kaçak madencilerin yeraltından çıkmasını sağlamak amacıyla kasımda bölgeye su, gıda ve tıbbi malzeme tedariki kesilmişti. Teslim olmamak için direnen yüzlerce madenciyse yeraltında aç ve susuz halde mahsur kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Madencilikten Etkilenen Toplulukların Eylem Birliği (MACUA) isimli Güney Afrikalı insan hakları örgütü, Stilfontein'de mahsur kalan madencilerin açlıktan ölen arkadaşlarının cesetlerini yedikleri iddiasıyla 3 Ocak'ta Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Mahkeme kararı üzerine hükümet, 13 Ocak'ta kurtarma operasyonu başlatmıştı. Perşembe günü tamamlanan operasyonda 78 madencinin cansız bedenine ulaşılırken, 246 madenciyse kurtarıldı. 

Wall Street Journal, özel kafeslerin kullanıldığı kurtarma operasyonuna katılan gönüllülerle konuştu. 38 yaşındaki Mandla Charles, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 

Oradaki kokuyu size anlatamam bile. Bize insan eti ve hamamböceği yediklerini söylediler. Tüm umutlarını kaybetmişlerdi.

4 çocuk babası Charles, bir dönem kendisinin de kaçak madencilik yaptığını belirtiyor. Bunun ne kadar tehlikeli bir iş olduğunu bildiğini ve madencileri kurtarmak istediğini söylüyor:

İçine girdiğimiz tehlikeli durum umrumuzda değildi. O adamları kurtarmak istiyorduk.

Charles'la birlikte madencileri kurtarmak için gönüllü olan 36 yaşındaki Mzwandile Mkwayi ise şu ifadeleri kullanıyor: 

O cesetleri ellerimle alıp kafese koydum. Hükümetimiz onları yüzüstü bıraktı.

Kuzey Batı eyaletindeki Stilfontein altın madeninde faaliyetler 2013'te sonlandırılmıştı. Ancak bu tarihten sonra bölgede kaçak madencilik yapılmaya başlanmıştı. 

Güney Afrika'da 10 bin ila 30 bin kişinin kaçak madencilik faaliyetlerine karıştığı düşünülüyor.

Yalnızca kaçak altın madenciliğinin ülke ekonomisine maliyetinin yıllık ortalama 3,8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU