Amerikan PBS kanalında yayınlanan "News Hour" programına katılan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeyinde mutabık kalınan 13 maddelik anlaşmaya ilişkin soruları yanıtladı.
Söz konusu anlaşmanın bir "ateşkes" olmadığını vurgulayan Büyükelçi Kılıç, ateşkesin meşru iki taraf arasında olabileceğini belirtti.
Anlaşmanın YPG/PYD unsurlarının bölgeden çıkması için "operasyonun durdurulması" anlamına geldiğini kaydeden Kılıç, Washington'da "Suriyeli Kürtler" ile "YPG/PKK" arasında kafa karışıklığı olduğunu söyledi.
YPG/PKK'nın bölgede yaşayan tüm Kürtleri temsil etmediğini söyleyen Kılıç, "PYD/YPG ABD'nin dostu değil" yorumunu yaptı:
PYD/YPG'ye ABD'nin dostu diyorlar, halbuki onlar ABD'nin dostu değil. Bunlar ABD'nin desteğini Suriye'de Marksist bir devlet kurmak için kullanan bir gruptur. Bizim temel amacımız ise Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin sağlanmasıdır. Bizim için PYD/YPG varoluşsal bir tehdittir. Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK'ya yönelik operasyonumuzla DEAŞ'la mücadelemiz birbirlerini dışlayan adımlar değildir.
"PKK 40 bin insanımızı öldürdü" diyen Serdar Kılıç, "Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoruna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD'li senatörlerin Türkiye'ye yaptırım yapılmasına ilişkin tasarısına ise "Lindsey Graham ve Chris Van Hollen gibi üst düzey senatörlerin vermiş oldukları mesaj açıkça söylemem gerekirse Türk insanının duygularını incitmiştir" yorumunu yaptı.
ABD'nin DEAŞ'la mücadele için PYD/YPG'yle en başta işbirliği yapmasının büyük bir yanlış olduğunu vurgulayan Kılıç, "Bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütünü kullanarak başarılı bir operasyon yapamazsınız" değerlendirmesini yaptı.
"PYD/YPG, ABD'nin desteğini Suriye'de Marksist bir devlet kurmak için kullanan bir grup"
Kılıç, ABD Kongresi'ndeki Türkiye karşıtı atmosfere ilişkin ise şu sözleri söyledi:
PYD/YPG'ye ABD'nin dostu diyorlar, halbuki onlar ABD'nin dostu değil. Bunlar ABD'nin desteğini Suriye'de Marksist bir devlet kurmak için kullanan bir gruptur. Bizim ise temel amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin sağlanmasıdır.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Hangi ülke yeşil ışık bekler?"
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoruna izin vermeyeceğini uzun zamandır dünya kamuoyuna ısrarla söylediğini kaydeden Kılıç, "Bazı haberlerde 'Başkan Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan'a o telefon konuşmasında operasyon için yeşil ışık yaktı' şeklinde ifadeler geçti. Hangi ülke kendi vatandaşlarını korumak için başka bir ülkeden yeşil ışık bekler?" dedi.
Büyükelçi Kılıç, Türkiye'nin, uluslararası anlaşmalardan da doğan haklarına istinaden ülke güvenliğini korumak için YPG/PKK'ya karşı bir operasyona başlatacağını ABD'ye net bir şekilde söylediğini ve bu kararlılığın sürecin gidişatını belirlediğini anlattı.
Kılıç, "Başkan Trump Türkiye'nin bu operasyona her halükarda başlayacağını gördü ve istenmeyen bir çatışmanın meydana gelmemesi için kendi (ABD) birliklerini çekme kararı aldı." değerlendirmesinde bulundu.
"Mektuba cevabımızı Suriye'de verdik"
ABD Başkanı Trump'ın 9 Ekim'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği mektupla ilgili ise şu yorumu yaptı:
Dürüst olmak gerekise umarım tarih bu mektubu kaydetmez. Bu mektup zaten en başta gönderilmemeliydi çünkü tüm diplomatik nezaketten yoksun bir mektuptu ve mevcut teamülleri yok sayıyordu. Bu mektubu tamamıyla reddediyorum. Bu mektuba cevabımızı Suriye'de verdik.
Büyükelçi Serdar Kılıç, sunucunun "Erdoğan'ın bu mektubu çöpe attığı doğru mu?" şeklindeki sorusuna ise Cumhurbaşkanı'nın söz konusu mektubu "geçersiz" ve "yok hükmünde" kabul ettiği yanıtını verdi.
"TSK siviller konusunda çok hassastır"
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de bazı sivil ölümlerinden sorumlu tutulduğu iddialarına ilişkin ise Kılıç, TSK'nın bu konuda son derece hassas olduğuna vurgu yaptı.
Kılıç, sivillerin öldürülmemesi, mabetlere zarar verilmemesi ve sivil alanların korunması konusunda TSK'nin daima dikkatli davrandığını kaydetti.
Kazanın ,Suriye halkı olmasını istediklerini belirten Serdar Kılıç, ABD'nin güvenli bölge konusunda kendileriyle işbirliği yapmasını istediklerini, uluslararası toplumunun desteğini beklediklerini söyledi. Türkiye'nin hala 3,6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kılıç, "Bunun yükünü tek başımıza taşımamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Independent Türkçe, AA