Gazze ateşkesinin yarın başlaması planlanan ikinci aşamasını kurtarmak için Kahire'de yürütülen yoğun müzakereler iki engelle karşı karşıya: İsrail'in talep ettiği “garantiler” ve Hamas'ın talep ettiği “direniş hakkı”.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şarku’l Avsat'a bilgi veren Mısırlı bir kaynak, Hamas'ın ateşkeste kararlaştırılan koşulların, yani İsrail'in savaşı sona erdirdiğini ilan etmesi ve Gazze'den tamamen çekilmesi koşulunun uygulanmasında ısrar ettiğini, Tel Aviv'in ise Şerit'ten çekilmesi ve savaşın sona erdiğini ilan etmesi halinde tüm rehineleri teslim etme garantisi olmadığı gerekçesiyle bunu reddettiğini söyledi.
Kaynak ayrıca İsrail'in Hamas'ın silahlı varlığının sona erdirileceğine dair bir garanti istediğini, ancak daha önce arabuluculara bildirdiği üzere Şerit'in yönetiminde hiçbir rolü olmayacağını taahhüt etmesine rağmen, “direniş hakkı”nda ısrar eden Hamas'ın bunu reddettiğini de belirtti.
Kaynak, ABD tarafının resmi olarak ikinci aşamaya geçilmesi, yani İsrail'in daha fazla rehine teslim etme taleplerinin yerine getirilmesi, ancak İsrail güçlerinin tamamen çekilmemesi fikrinden yana göründüğünü, ancak Mısır ve Katar'daki arabulucuların, bugün sona ermesi planlanan ilk aşamanın uzatılması olasılığının konuşulduğu bir ortamda, bunun “sadece İsrail'in taleplerini yerine getireceğine” inandıklarını belirtti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.