İsrail, Lübnan’dan çekilmeme ısrarıyla Trump’ı test ediyor

“Tel Aviv’in talepleri ABD için diplomatik bir sınav”

İsrail-Lübnan sınırında Birleşmiş Milletler Barış Gücü birlikleri de görev yapıyor (AFP)

Wall Street Journal (WSJ), İsrail ordusunun Lübnan’dan çekilme süresini uzatma talepleriyle ABD Başkanı Donald Trump’ın “politikasını test ettiğini” yazıyor.

Lübnan’la İsrail arasında 27 Kasım 2024'te ateşkese varılmıştı. Bu kapsamda İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği noktalardan çekilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail, Lübnan ordusunun ülkenin güneyine "tam olarak yerleşmediğini" ileri sürerek işgal süresini ABD’nin desteğiyle 18 Şubat'a kadar uzatmıştı.

WSJ, İsrailli yetkililerin bu süreyi tekrar uzatmak için Washington’la görüşmeler düzenlediğini yazıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, İsrail ordusunun bölgeden çekildikten sonra da Lübnan’ın güneyindeki 5 noktada varlığını sürdürmek istediği, Lübnan’ınsa bu planları reddettiği ifade ediliyor. 

İsrail’in Lübnan’dan çekilmeme ısrarıyla “bölgedeki sallantılı ateşkesleri yönetmeye çalışan Trump yönetimini diplomatik bir testten geçirdiği” ifade ediliyor. 

Ayrıca İsrail'in Lübnan'daki askeri varlığının uzamasının bölgedeki gerilimi tekrar tırmandırabileceğine dikkat çekiliyor. Trump’ın görevlendirdiği üst düzey yetkililerin, Lübnan’da belirlenen geri çekilme süresinin aşılmaması ve ateşkesin sürmesi için çalışmalarını sürdürdüğü aktarılıyor. 

Diğer yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Avichay Adraee çarşamba günü yaptığı açıklamada İran’ın, Hizbullah'a para göndermek için Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nından kalkan ticari uçuşları kullandığını iddia etmişti. 

Tel Aviv yönetiminin baskısının ardından Lübnan, İran’dan gelen bazı uçakların havalimanına inmesini engellemişti. Tahran yönetimi de misilleme olarak Lübnan’dan kalkan uçakların İran’a inişine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsrail’in tehditlerinin “uluslararası hukukun ihlali olduğunu” belirtmişti. 

Öte yandan Trump’ın Gazze Şeridi’ni “devralma” planı da büyük eleştiri almıştı. Türkiye başta olmak üzere Mısır, Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan gibi bölgedeki önemli ülkeler planı reddetmişti. Gazze’nin geleceğiyle ilgili Riyad’da 27 Şubat’ta bir zirve de düzenlenecek.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU