ABD'nin gözü, Grönland'daki değerli madenlerde

"Çin'le anlaşılmaması için baskı yapıldı"

Grönland, 1979'da Danimarka'dan özerkliğini kazansa da dışişleri, güvenlik ve mali konularda bu ülkeye bağlı (Reuters)

ABD ve Danimarka'nın, Grönland'daki nadir toprak elementi firmasına Çin'le anlaşma yapmaması için baskı uyguladığı aktarılıyor.

Grönland merkezli Tanbreez Mining, nadir toprak madenlerinin yer aldığı bölgelerde madencilik faaliyeti için yabancı firmalarla anlaşıyor.  

Tanbreez'in elinde bulunan maden yataklarından yaklaşık yüzde 30'u, savunma sanayisinde kullanılan ağır nadir toprak elementlerinden oluşuyor. Sahada ayrıca Çin'in geçen yıl ihracat kısıtlamaları getirdiği galyum da bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin CEO'su Greg Barnes, büyük maden bölgesinin işletilmesi için geçen Çinli firmalarla görüştüklerini fakat bu sırada Danimarka ve ABD'den, Pekin'le iş yapmamaları için yoğun baskı gördüklerini söylüyor. 

CEO, geçen yıl ABD'li yetkililerin Grönland'ın güneyindeki maden bölgesini iki kez ziyaret ettiğini ve Çin'le anlaşma yapılmamasını söylediğini belirtiyor. Barnes, sürecin sonunda New York merkezli Critical Metals firmasıyla anlaşma yapıldığını, sözleşmenin detaylarının bu yıl içinde son haline getirileceğini ifade ediyor. 

Critical Metals CEO'su Tony Sage, "Çin'e satılmaması için çok baskı yapıldı" diyor. Sage, Tanbreez'e 5 milyon dolar nakit ödeme yapıldığını, bunun ardından şirkete 211 milyon dolar değerinde Critical Metals hissesi verildiğini bildiriliyor. 

Barnes, Çinli şirketlerin ödeme yöntemlerinde şeffaf davranmadığını savunarak, bu yüzden onlarla anlaşma yapmadıklarını söylüyor. 

Yöneticiler, hangi Çinli şirketlerle görüşüldüğünü ve ne kadar teklif aldıklarını açıklamadı.

Critical Metals'in üçüncü büyük yatırımcısı, Donald Trump'ın ABD Ticaret Bakanlığı'na aday gösterdiği Howard Lutnick tarafından yönetilen Cantor Fitzgerald şirketi. Sage, Lutnick'le hiç tanışmadığını veya konuşmadığını öne sürüyor.
 


20 Ocak'ta göreve gelecek Trump, Grönland'ı ABD toprağına katma planıyla gündemden düşmüyor. Cumhuriyetçi lider, askeri yöntemlere başvurma tehdidinde de bulunmuştu. Grönland Başbakanı Mute Egede, buna tepki göstererek adanın satılık olmadığını söylemişti.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Polar Research and Policy Initiative'in başkanı Dwayne Menezes, madencilik anlaşmasına ilişkin şu değerlendirmeleri yapıyor: 

Grönland satılık olmasa da yatırımlara açık. ABD'den daha fazla yatırım gelmesini memnuniyetle karşılayacaktır.


Independent Türkçe, Reuters, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU