Güvelerin, stres altında "çığlık atan" bitkileri duyduğu ve yumurtalarını onların üzerine bırakmak istemediği öne sürüldü.
Geçen yıl yapılan bir araştırmada susuz kalan veya sapları kesilen bitkilerin, klik sesine benzeyen tiz sesler çıkardığı bulunmuştu.
Araştırmacılar, insanlara ulaşmayan bu "çığlıkları" bazı böceklerin duyabildiğini söylüyor.
Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Rya Seltzer ve ekip arkadaşları, böceklerin bu seslere göre davranışlarını değiştirip değiştirmediğini görmek adına bir çalışma yürüttü.
Halihazırda ön baskı sunucusu bioRxiv'de yayımlanan bulgular, hakem değerlendirmesinden geçmeyi bekliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları Spodoptera littoralis adlı güve türündeki böcekleri, laboratuvar ortamında farklı koşullardaki bitkilerle baş başa bıraktı.
Bitkilerden çıkan sesleri duyabilen bu türün dişilerinin yumurtalarını hangi bitkilere bırakmayı tercih ettiğini gözlemlediler.
Dr. Seltzer, "Bütün çocukları, yaptığı bu seçim doğrultusunda gelişecek; hızlı ve çok iyi bir karar vermesi gerekiyor" diyor.
Deneyin ilk kısmında güvelerin sağlıklı bitkileri, susuz kalanlara tercih ettiği kaydedildi. Şaşırtıcı olmayan bu seçim, muhtemelen iyi durumdaki bitkinin larvalara daha iyi besin sağlayacak olmasından kaynaklanıyor.
Daha sonra güveleri sağlıklı domates bitkileriyle aynı ortama bıraktılar. Ancak bitkilerden birinin yanından, susuz kalmış bitkilerin daha önceden kaydedilmiş sesleri verildi.
Bilim insanları çoğu güvenin öteki bitkiyi tercih ettiğini gözlemledi. Dr. Seltzer dişi güvelerin, bitkinin durumu hakkında fikir sahibi olmak için bu seslerden yararlandığını ifade ediyor.
ABD'deki Lawrence Üniversitesi'nden duyusal ekolog Jodi Sedlock, yer almadığı çalışmanın "son derece iyi" olduğunu söylüyor:
Bence bu güvelerin, bu türün, bitkilerin yaydığı bu seslere dikkat ettiğine dair çok güçlü kanıtlar sunuyor.
Diğer yandan Sedlock, güvelerin bu seslere neden dikkat ettiğinin henüz netlik kazanmadığı görüşünde.
Bulguların doğrulanması için hayvanların doğal ortamındaki davranışlarının incelenmesi gerektiğini ifade ediyor.
İtalya'daki Turin Üniversitesi'nden zoolog Dr. Francesca Barbero ise çalışmayı yeterince güçlü bulmadığını söylüyor.
Güvelerin bıraktığı yumurta sayısı gibi verilerin eksikliğine dikkat çeken Dr. Barbero yine de çalışmanın geliştirilmesiyle, bitkilerin çıkardığı seslerle ilgili yeni bulguların önünü açabileceğini ekliyor.
Independent Türkçe, New York Times, bioRxiv, IFL Science
Derleyen: Büşra Ağaç