İsrail-Lübnan ateşkesi: Olası anlaşmada neler var?

Tarafların kritik anlaşmaya yeşil ışık yaktığı bildiriliyor

Ateşkes görüşmelerine rağmen İsrail, dün de Beyrut civarını bombaladı (Reuters)

İsrail'le Lübnan arasında ateşkes anlaşması bugün Tel Aviv yönetimince oylanacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetiminden kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir sözcü, Amerikan medya kuruluşu CNN'e ateşkes planının kabine oylamasından geçeceğini söylüyor.

Sözcü, Netanyahu'nun anlaşmaya olumlu yaklaştığını ve planı prensipte kabul ettiğini belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da dünkü toplantıda anlaşmaya yaklaşıldığını söylemiş ancak İsrail'le Hizbullah arasında ateşkes için "daha atılması gereken adımlar" olduğunu ifade etmişti.

Lübnanlı milletvekili Kasım Haşim de İsrail'le yakın zamanda ateşkes anlaşmasına varılacağını söylemişti. 

Diğer yandan Netanyahu'nun kabinesindeki radikal sağcı bakanlar anlaşmaya karşı çıkıyor. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ateşkesi reddederken Gazze Şeridi'nin işgalinin sürdürülmesi ve oradaki Filistinlilerin sayısının iki yılda yarı yarıya azaltılması çağrısını yinelemişti. 

Irkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de ateşkesin büyük bir hata olduğunu savunarak, "Hizbullah'ı yok etmek için tarihi bir fırsatın kaçırılacağını" öne sürmüştü.

Olası anlaşmada neler var?

Times of Israel'in aktardığına göre, ABD ve Fransa arabuluculuğunda yapılacak anlaşma kapsamında iki aylık bir ateşkes öngörülüyor

İsrail askerlerinin Lübnan'ın güney sınırından çekilmesi, buna karşılık Hizbullah'ın da İsrail sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'nin güneyindeki karargahlarını boşaltması talep ediliyor. 

İsrail güçlerinin boşalttığı bölgelere Lübnan ordusu tarafından asker yerleştirilecek. İsrailli medya kuruluşu Kanal 12, Tel Aviv yönetiminin Lübnan'da 1982-2000'de kurduğuna benzer bir tampon bölge inşa etmeyeceğini savunuyor. 

Buna ek olarak ülkedeki silah üretimi ve tedarikinin Lübnan yönetimi tarafından denetlenmesi, Hizbullah'ın faaliyetlerinin kısıtlanması öngörülüyor. 

Ayrıca Lübnanlıların, güney sınırında boşalttığı köy ve kasabalara geri dönmesi sağlanacak. Benzer şekilde İsraillilerin de kuzeyde Lübnan sınırındaki yerlere dönmesi hedefleniyor.

Anlaşmanın önemli maddelerinden biri de İsrail'in "olası tehditlere karşı saldırıya geçme hakkıyla" ilgili. Buna göre İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın kendisine karşı risk oluşturduğunu düşündüğü durumlarda doğrudan ya da ABD üzerinden Lübnan ordusunu bilgilendirerek saldırıya geçebilecek. Washington'ın da İsrail'e böyle bir "güvenlik teminatı" sağlanması için baskı yaptığı bildiriliyor.
 


Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Gazze Savaşı'nda İsrail-Lübnan sınırında da çatışmalar patlak vermişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın dün güncellediği verilerine göre, İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda yaklaşık 4 bin kişi öldürüldü, 16 bin kişiyse yaralandı. Öldürülenlerin yaklaşık bini kadın ve çocuklardan, 200'üyse sağlık çalışanlarından oluşuyor.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU