Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameye göre, Rusya’nın nükleer silahların kullanım koşullarının belirlenmesine ilişkin şartlarda bazı güncellemeler yapıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni doktrinde, bir ülkenin, nükleer silah sahibi başka bir ülke desteğiyle Rusya topraklarına balistik füze saldırısı yapması durumunda Rusya’nın nükleer yanıt vermesine olanak verilirken insansız hava araçları veya savaş uçaklarıyla yapılan saldırılar da bu kapsama alındı.
Rusya’ya "bir ittifak üyesi tarafından saldırganlık yapılması" da yine nükleer yanıt verilebilecek bir gelişme şeklinde tanımlanırken söz konusu ülkenin bağlı olduğu tüm ittifak üyeleri da olası saldırganlığın tarafı sayılacak.
Putin, 25 Eylül’de Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda, modern askeri-politik durumun değiştiğine vurgu yaparak “Durumun gelişimini tahmin etmek ve buna göre stratejik planlama belgesi hükümlerinin güncel gerçeklere uyarlanması önemli.” demişti.
Öte yandan, ABD yönetiminin, uzun menzilli Amerikan silahlarının sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanımı için Ukrayna’ya izin verdiği yönündeki haberler 17 Kasım'da ABD medyasında yer almıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iddialara ilişkin dün yaptığı açıklamada, "Bu, onların (ABD'nin) Ukrayna'daki çatışmalara dahil olma şeklini kökten değiştiriyor" ifadesini kullanmıştı.
Kremlin: Ukrayna'nın Rusya topraklarında Batı menşeli füzeleri kullanması nükleer yanıtla sonuçlanabilir
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'in revize edilen nükleer doktrini onaylamasının ardından, Ukrayna ordusunun Rusya Federasyonu'na karşı Batı füzelerini kullanmasının ''nükleer bir yanıtla sonuçlanabileceğini'' söyledi.
Rusya devletine bağlı haber ajansı Tass, günlük basın toplantısında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’un, Rusya’nın bugün resmi olarak revize edilen yeni nükleer doktrinin, hem Rusya içerisinde hem de yurtdışında derinlemesine analiz edilmesi gereken bir konu olması gerektiğini belirtti.
Peskov, Rusya’nın nükleer silah kullanımını uç bir önlem olarak gördüğünü, ancak doktrinin güncellenmesinin mevcut siyasi durumu yansıtmak için gerekli olduğunu ifade etti.
Peskov, Moskova'nın ''özel operasyon''’ olarak isimlendirdiği Ukrayna’ya karşı saldırıların ''’Batı'nın Rusya’ya karşı başlattığı savaş bağlamında yürütüldüğünü''’ belirtti. Ukrayna’nın ağustos ayında beklenmedik bir saldırı ile ilerleme kaydettiği Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesinde daha uzun menzilli ABD füzelerinin kullanılmasına yönelik planlarla ilgili heberleri yakından izlediklerini ifade etti.
''Rusya topraklarında NATO füzelerinin kullanımı Üçüncü Dünya Savaşı anlamına gelir’’
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ise X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Rusya'nın yeni nükleer doktrini, NATO tarafından ülkemize fırlatılan füzelerin, ittifakın tamamı tarafından yapılmış bir saldırı olarak kabul edilebileceği anlamına geliyor. Rusya, buna karşılık Kiev'e ve NATO'nun nerede olursa olsun kilit tesislerine kitle imha silahlarıyla yanıt verebilir. Bu, Üçüncü Dünya Savaşı anlamına gelir.
Independent Türkçe, AA