ABD basını, Biden'ın Ukrayna kararını nasıl gördü?

Putin böyle bir adım atılması halinde NATO'yu savaşa "doğrudan katılmış" gibi göreceklerini vurgulamıştı

Moskova, ATACMS füzelerinin Rusya'nın kontrolündeki Ukrayna kenti Luhansk'taki bir binayı vurduğunu haziranda bildirmişti (Reuters)

Donald Trump'tan yönetimi devralan Joe Biden'ın "topal ördek" konumundayken Ukrayna'ya verdiği izin, ABD'de tartışılıyor. 

Yeni yılda yönetimi Cumhuriyetçilere devredecek olan Demokratların, daha uzun menzilli Amerikan füzelerinin Rusya topraklarında kullanılması için Ukrayna'ya onay vermesi, Trump'ın ekibindeki pek çok kişiden tepki topladı.  

Amerikan basını da yetkililerin açıklamalarıyla birlikte bu tepkiler ve uzmanların görüşlerine sayfalarında yer verdi. 

Trump'a bırakılan miras

Haberi manşetten gören CNN, Kiev'in ATACMS füzeleriyle Rus topraklarına saldırı talebine aylardır direnen Washington'ın Ukrayna politikasında önemli bir değişikliğe gittiğini vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya topraklarının içlerine nüfuz edecek füze saldırıları düzenlenirse Moskova'nın boş durmayacağı ve istihbarat örgütleri aracılığıyla Batı'da eylemler düzenleyebileceği hatırlatıldı. 

Beyaz Saray'ın, Ukrayna saldırısı altındaki Rus kenti Kursk'a Kuzey Kore askerlerinin sevk edilmesine cevaben bu hamleyi yaptığı bildirildi. 

Ancak Rusya karşısında zorlanan Ukrayna'nın elinde savaşın seyrini değişecek sayıda ATACMS füzesi bulunmadığı ve muhtemelen bundan sonra da olmayacağı savunuldu. 

Ukrayna'nın drone'larla Moskova'ya kadar ulaştığı ve bunların daha maliyetsiz olduğu belirtildi.

CNN Uluslararası Güvenlik Editörü Nick Paton Walsh'un imzasını taşıyan analiz şu ifadelerle sonlandı:

Başkan seçilen Donald Trump barış müzakeresi yapabileceğini düşünse de bahislerin kısa zaman önce kayda değer yükseltildiği bir savaşı miras alacak.

AP

Geleneksel savaş başlıkları ya da misket bombasıyla güçlendirilebilen, güdümlü, süpersonik füze sistemi ATACMS, 305 kilometre menzile ulaşabiliyor (AP)


"Kursk dışında da kullanılmalı"

Ekonomi gazetesi Wall Street Journal da kimliğinin gizlenmesi koşuluyla konuşan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Ukrayna istilası altındaki Kursk'a gönderilen binlerce Kuzey Kore askerinin hedef alınmasının yolunun açıldığını söyledi. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nden (Institute for the Study of War/ISW) George Barros, bu iznin sahada etki göstermesi için füzelerin Kursk'un dışında da kullanılabilmesi gerektiğini savundu.

ATACMS'ın Ukrayna tarafından kullanılmasını Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in kırmızı çizgi olarak gördüğü, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un da karara hızlıca tepki gösterdiği bildirildi. 

Cumhuriyetçi Mississippi Senatörü Roger Wicker'ın yaptığı paylaşımda bu hamleyi destekleyerek "Biden, ABD Kongresi'ndeki tavsiyeleri erkenden dinlemiş olsaydı Rusya-Ukrayna Savaşı hem ABD hem de NATO'nun yararına sona erdirilebilirdi" demesine işaret edildi. 

AP

Putin ve Kim Jong-un'un haziranda imzaladığı askeri ittifak anlaşması 6 Kasım'da Rusya tarafından onaylandı (AP)

 

"Kim Jong-un hatasının boyutunu anlamalı"

Washington Post ise Biden yönetiminin, Kursk'a gönderilen 10 bine yakın Kuzey Kore askerine yenilerinin eklenmesinden korktuğunu bildirdi. 

Kimliklerinin gizlenmesi koşuluyla gazeteye konuşan ABD yetkilileri, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un "pahalıya mal olacak" bir hata yaptığını anlaması gerektiğini öne sürdü.

Yetkililer, Trump dönemiyle başlaması beklenen barış görüşmeleri öncesinde Biden yönetiminin Kiev'in elini güçlendirmeye çalıştığını da savundu. 

Bu karara en mesafeli yaklaşanların Pentagon yetkilileri olduğu aktarılırken Moskova'nın savaş uçaklarının çoğunu Rusya'nın iç kesimlerine çektiği ve ATAMCS füzelerinin sahada pek etki gösteremeyeceği ifade edildi.

Gazete, Moskova'nın Yemen'deki Husiler ve İran'a yönelik desteğini artırarak, Ukrayna'da daha yıkıcı silahlar kullanarak ya da Avrupa ve ABD'de dikkat çekecek sabotajlar düzenleyerek misilleme yapabileceğini de anımsattı. 

Reuters

Zelenski, Trump'la telefon görüşmesi yaptıktan sonra "Beyaz Saray'ı yönetecek yeni ekibin politikalarıyla savaş daha çabuk bitecek" demişti (Reuters)


"Füzeler kendi adlarına konuşacak"

New York Times, Biden yönetiminin bitmesine iki ay kala bu adımın atıldığına dikkat çekerken Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin şu sözlerini aktardı:

Bugün medyadaki pek çok yerde gereken eylemler için izin aldığımız gerçeğine dair çok şey söyleniyor. Ancak kelimelerle darbe vurulmaz. Böyle şeyler ilan edilmez. Füzeler kendi adlarına konuşacak.

Gazete, Biden yönetiminin yüzlerle ifade edilebilecek ATACMS füzesini Ukrayna'ya kendi topraklarında kullanması için göndermeyi geçen yıl onayladığını ve Rusya'nın ilhak ettiği Kırım da dahil pek çok yerde Kiev'in bunları kullandığını belirtti. 

Ukrayna'nın elinde kalan füze sayısının bilinmediği vurgulandı.

AFP

Biden bu kararı verdikten sonra Brezilya'ya giderek görevdeyken Amazon ormanlarını ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu (AFP)


Trump'ın oğlu: Embesiller!

ABD'nin tabloid gazetelerinden New York Post, Donald Trump'ın oğlunun tepkisini haberleştirdi. 46 yaşındaki Donald Trump Jr. X (Twitter) hesabında şu ifadeleri kullandı:

Askeri-endüstriyel kompleks, babam barışı sağlamadan ve hayat kurtarmadan önce III. Dünya Savaşı'nı başlattığından emin olmak istiyor gibi. Trilyon dolarları saklamak lazım. Lanet olsun size!!! Embesiller!

Newsweek de Trump'ın ekibindeki tepkileri derledi. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Greene'in şu ifadelerle Biden'ı hedef aldığı bildirildi:

ABD'nin uzun menzilli füzelerinin Rusya'da kullanılmasına izin vererek Biden tehlikeli bir hamle yapıp giderayak III. Dünya Savaşı çıkarmaya çalışıyor.

Trump'a yakınlığıyla bilinen 50 yaşındaki siyasetçi, Amerikan halkının kendisini ikinci plana atan bu tür kararlara karşı çıktığını ve yabancı savaşlara fon ya da asker sağlamak istemediğini, 5 Kasım seçimlerinde gösterdiğini savundu. "Yeter, bu artık sona ermeli" dedi. 

Trump'ın Vivek Ramaswamy'yle birlikte Kamu Verimliliği Bakanlığı'nın başında görevlendirdiği iş insanı Elon Musk da tepkisini esirgemedi. 

Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee'nin X hesabındaki "Liberaller savaşı sever" yorumunu alıntılayarak "Doğru" dedi.

Trump, göreve gelir gelmez Rusya-Ukrayna Savaşı'nı bitirmeye dönük adımlar atacağını vurgulayarak çatışmaların daha fazla uzamasını istemediğini belirtmişti.

Kremlin ne dedi?

Rusya lideri Vladimir Putin ise daha önce Batı'yı böyle bir hamleye karşı uyarmış ve NATO'yu savaşa "doğrudan katılmış" gibi göreceklerini vurgulamıştı.

Putin henüz karara bizzat tepki göstermedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD'nin bu kararı doğrudan açıklamayıp medyaya sızdırdığına işaret etti:

Eğer gerçekten de böyle bir karar alınmış ve Kiev rejimine iletilmişse, bu niteliksel olarak yeni bir gerilim turu ve ABD'nin bu çatışmaya müdahil olması açısından niteliksel olarak yeni bir durum demek. Biz öncelikle bu noktadan hareket ediyoruz.

Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'daki çatışmanın dondurulması teklifinde bulunacağı yönünde Bloomberg'de çıkan haberi de değerlendirdi.

Putin ve Erdoğan'ın böyle bir fikri görüşmediğini kaydeden Peskov, "Bu haber de dikkatimizi çekti. Ama henüz bu konuda elimizde bilgi yok. Neden bahsedildiğini bilmiyoruz" dedi.


Kaynaklar: CNN, Newsweek, New York Post, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Sputnik, AA

DAHA FAZLA HABER OKU