Çin medyasında geçen ekim ayı sonunda yer alan haberlere göre, Çin'in faaliyette olan Shandong ve Liaoning isimli operasyonel uçak gemileri ikili formasyonda "ilk defa" Güney Çin Denizi'nde "ikili taşıyıcı operasyonu" ya da "fotoğraf operasyonu" adıyla tatbikat gerçekleştirdi.
Tatbikata Çin'in kendi üretimi J-15 savaş uçakları da katıldı. Haber kaynakları tatbikatın ne zaman yapıldığına dair kesin bir tarih vermemekle birlikte, ekim ayının ilk yarısında yapıldığı anlaşılıyor.
Bazı uzmanlara göre Çin'in bu tatbikatıyla Tayvan adasını etrafından 14 Ekim'de başlattığı "Müşterek Kılıç-2024B" tatbikatının birbiriyle ilişkili olduğunu belirtiyor.
Bu tatbikatta Çin adaya yönelik ablukanın denemelerini yapmıştı. Daha önce de Çin Ordusu Tayvan etrafında Ağustos 2022, Nisan 2023, Mayıs 2024 ve son olarak 14 Ekim'de kara, hava, deniz güçlerinin tüm unsurlarının katılımıyla ortaklaşa büyük tatbikatlar gerçekleştirmişti.
Tayvan çevresinde gerçekleştirilen "Müşterek Kılıç-2024B" tatbikatında uçak gemisi olarak sadece Liaoning yer aldığı belirtilmişti.
Dikkat çekici olan ise normalde bir kez yapılan kapsamlı askeri tatbikatların bu sene ikinci defa yapılıyor olması ve iki uçak gemisinin ilk defa birlikte katılması.
Ayrıca geçen ekim ayındaki tatbikatlar serisini diğerlerinden ayır edici bir diğer özelliği kapsamlı hedefi.
Çin adaya muhtemel sürpriz bir çıkarma yapması durumunda, Tayvan birliklerine ve yardıma gelebilecek ABD birliklerine karşı kabiliyetini ve kapasitesini göstermesi bağlamında gerçekçi bir yönü vardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tatbikatın gerçekleştirildiği coğrafi alan da oldukça kapsayıcı. Çin donanmasından yapılan açıklamalara göre tatbikat Sarı Deniz, Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizinde gerçek savaş koşullarında gerçekleştirildiği belirtildi.
Çin'in resmi yayın kuruluşu CCTV, "Güney Çin Denizi'nin bir bölgesinde" yapılan tatbikatların "uçak gemisi formasyon sisteminin savaş kabiliyetini bilemek ve geliştirmek" amacını taşıdığını söyledi.
Muhtemelen Çin Tayvan'a ve Güney Çin Denizi'ne daha bir bütüncül olarak bakmaya başladı.
Ayrıca bundan sonraki süreçte Çin uçak gemileri özellikle Tayvan etrafında gerçekleştirilecek tatbikatlarda daha fazla görülecek gibi.
Son yıllarda Çin, Pasifik'teki erişim alanlarını genişletmek ve ABD öncülüğündeki QUAD, AUKUS gibi ittifaklara karşı koyabilmek için deniz kuvvetlerini güçlendirmeye çalıştığı bilinen bir gerçek.
ABD Kongre Araştırma Servisi'nin Ocak 2024'te yayımladığı rapora göre, Çin donanması dünyanın en büyüğü.
Ayrıca raporda 2030 yılına kadar Çin donanmasının 435 gemiye ulaşacağı öngörülüyor.
Çin'in Ukrayna'dan 1998 yılında restoran yapacağını söyleyerek aldığı Sovyet yapımı Varyag Liaoning adıyla 2012 yılında ilk uçak gemisi olarak hizmete donanmasına girmişti.
Kendi yapımı Shandong uçak gemisi 2019'da hizmete girdi. Ayrıca Çin'in denemeleri devam eden üçüncü uçak gemisi Fujian'in diğer iki uçak gemisinden daha donanımlı ve ileri teknoloji olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.
Çin'in son 10 yılda 3 uçak gemisini donanmasına dahil etmesi, bu ölçekte kapsamlı bir tatbikatlar yapmaya başlaması Tayvan'a yapılabilecek sürpriz bir saldırı ihtimalini gündeme taşıyor.
Aynı zamanda Tayvan'ın bağımsızlık ilan etmesi durumunda ABD'ye rağmen Çin ordusunun karşılık vermeye hazır olduğu mesajı veriyor.
Fakat çoğu uzman Çin donanmasının ve genel olarak da ordusunun ABD'ye karşı koyabilecek güce erişmeden Tayvan'a yönelik bir girişimde bulunmayacağını belirtiyor.
Bilindiği üzere Şi, 2022'deki Çin Komünist Partisi'nin 20. Kongresinde ordunun modernizasyon sürecinin hızlandırılmasını istemişti.
Şi Çin Halk Kurtuluş Ordusunun kuruluşunun 100. yılında yani 2027'de modernizasyon sürecini tamamlamasını istiyor.
Bu yaklaşım özellikle ABD istihbarat kurumları tarafından Tayvan'a yönelik bir askeri operasyon girişimi olarak yorumlanıyor.
Diğer yandan bazı kaynaklar, Tayvan'ın 2020 ve 2022 yıllarında ABD'den satın aldığı HIMARS füze sisteminin ilk partisinin beklenenden önce, geçen ay teslim edildiğini belirtiyor.
Tayvan'ın aldığı 29 setlik HIMARS'ın ilk 11 setinin bu yılın sonuyla başı arasında geri kalanında 2026'da teslim edilmesi planlanıyordu.
Bilindiği üzere HIMARS füze sistemleri Ukrayna'da da Rusya birliklerine karşı aktif olarak kullanılıyor.
Hem Güneydoğu Asya'daki gelişmeler hem Çin'in Güney Çin Denizi'nde artık uçak gemileriyle koordineli kapsamlı tatbikatlar yapması bölgeye yönelik bütüncül bir bakış açısını zorunlu kılıyor.
Çin, Güney Çin Denizi'nde Filipinler'le sıklıkla karşı karşıya gelirken, Endonezya, Vietnam ve Malezya'yla da farklı düzeylerde sorunlar yaşıyor.
Bilindiği üzere Çin, Güney Çin Denizi'nin neredeyse bütününde egemenlik iddiasında bulunuyor ve Pekin'in bu yaklaşımı kıyıdaş devletler tarafından eleştiriliyor.
Aynı zamanda Güney Çin Denizi'ne kıyıdaş devletler Çin'in sahil güvenlik gemilerinden oluşan donanmasının bölgedeki enerji ve balıkçılık faaliyetlerinin aksamasına neden olduğunu sıklıkla dile getiriyorlar.
Çin de kendi sularındaki ihlalleri caydırmak için yasal haklarını kullandığını belirtiyor.
Diğer yandan Lahey Daimî Tahkim Mahkemesi 2016 yılında aldığı kararla Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddialarının uluslararası hukuka göre bir dayanağının olmadığını söyledi. Tabii ki Çin bu kararı tanımıyor.
Endonezyalı yetkililer ekim ayı sonunda yaptıkları bir açıklamada Çin sahil güvenlik gemisinin devlet enerji şirketinin raştırmasını kesintiye uğrattığını açıkladılar.
Çin sahil güvenliğinin ihlalinin de sadece birkaç gün içinde üç kez gerçekleştiğini eklediler.
Ayrıca Cakarta yönetimi Güney Çin Denizi meselesinde pozisyonlarının değişmediğini ve uygun bir şekilde cevap vereceklerini ifade ettiler.
Endonezyalı yetkililerin açıklamasındaki diğer dikkati çeken husus ise ihlalin Çin anakarasından 1500 kilometrelik uzaklıkta gerçekleştiği vurgusuydu.
Diğer bir ifadeyle Endonezyalı yetkililer Çin'in "maximalist" yaklaşımına dikkatleri çekiyor.
Endonezya'nın yanı sıra Çin'in Güney Çin Denizi'nde en çok sorun yaşadığı ülkelerin başında Filipinler geliyor.
Filipinler Ordusu 4 Kasım'da tartışmalı Güney Çin Denizi'nde bir adanın ele geçirilmesini de içeren iki haftalık bir tatbikat başlattığını duyurdu.
Donanma ve hava kuvvetlerinden 3 bin civarında askeri personelin katıldığı tatbikatın Filipinli askeri yetkililer herhangi bir ülkeye yönelik olmadığını belirtti.
Çin, Güney Çin Denizi'nde bu tür savaş tatbikatlarına özellikle ABD ve müttefiklerinin katılmasına tepki gösteriyor.
ABD ve Filipinler önümüzdeki yıl Güney Çin Denizi'nde Balikatan (omuz omuza) ismiyle yıllık en büyük savaş tarikatlarını gerçekleştirecekler.
Filipinler ile ABD arasında bir tarafın saldırıya uğraması halinde her ülkenin de birbirini desteklemesini öngören bir karşılıklı savunma antlaşması var.
Bu nedenle ABD-Filipinler ilişkileri, askeri tatbikatları Çin tarafından yakından takip ediliyor. Ayrıca bu savunma antlaşmasının Tayvan üzerinde muhtemel etkileri de Pekin'i endişelendiren diğer bir husus.
Ayrıca Filipinler son zamanlarda Çin'e karşı koyabilmek için Güney Çin Denizi'nde altyapı iyileştirmeleri, hava ve deniz varlıklarını arttrıyor.
Bu çerçevede Manila Spratly takımadasının bir parçası olan Thitu Adasındaki bir uçak pistinin genişletiyor.
Bu uçak pistinin genişletilmesi daha büyük ölçekli kargo uçaklarının inmesine imkân tanırken daha uzak karakollara asker ve malzeme taşımasına imkân verecek.
Güney Çin Denizi'nde Filipinler gibi Vietnam'ın da pist inşa ettiği iddia ediliyor.
Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından yayınlanan uydu görüntülerine göre Vietnam'ın Güney Çin Denizi'nde yaklaşık 2,4 kilometre uzunluğunda yapay ada üzerine bir pist inşa etmiş durumda.
Bu piste ek olarak iki pist daha inşa edileceği belirtiliyor. Bilindiği üzere Çin, Güney Çin Denizi'nde Vietnam'la ya da Filipinler'le kıyaslanmayacak şekilde yapay adalar üzerine askeri tesisler inşa ediyor.
Çin, Filipinler'den farklı olarak Vietnam'ın ABD'yle yakın askeri ilişkilerinin olmaması ve Pekin'le farklı düzeylerde karşılıklı kazan-kazan ilkesine dayalı sürdürülebilir ilişkilerin olması nedeniyle açık bir tepki vermekten imtina ediyor.
Çin'in bu yaklaşımı Güney Çin Denizi'ndeki bir bütün olarak ABD safına itmeme, ASEAN içinde kendisine bir blok oluşmasını engelleme stratejisi çerçevesinde şekilleniyor.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, Çin'le Güneydoğu Asya ülkeleri arasında ciddi bir güç asitmetrisi var.
Fakat bu güçlerin ABD ve müttefikleriyle özellikle güvenlik alanında iş birliğine girmeleri bahsettiğimiz güç asimetrisini tersine çevirebilme potansiyeli var.
Çin de Güney Çin Denizi'ndeki bütün senaryolara hazırlanıyor izlenimi veriyor.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, Güney Çin Denizi'ndeki bütün gelişmeler Tayvan'la artık daha fazla ilişkili bir hale geliyor.
Son söz olarak, müstakbel ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin politikası, Pekin'in kılıçlarını ne kadar bileyeceğini ve keskinliğini ne ölçüde göstereceğini belirleyecek.
© The Independentturkish