Çin, Rusya-Kuzey Kore yakınlaşmasını nasıl görüyor?

Putin ve Kim'in arasındaki diyaloğun güçlenmesi, Pekin'in hedefleriyle uyuşmayabilir

Analize göre Çin lideri Şi, Putin-Kim yakınlaşmasından endişeli (Reuters)

Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna cephesine gönderildiğine yönelik iddialarla Pyongyang ve Moskova arasındaki işbirliği tekrar gündemde. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, Pekin yönetiminin, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki yakınlaşmayı nasıl değerlendirdiğini inceledi.

Analizde, Çin'in "yaptırım altındaki iki komşusu arasında sıkışıp kaldığına" ve Kuzey Kore üzerindeki etkisinin zayıflamasından endişelendiğine işaret ediliyor. 

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu'ndan Christopher Green, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki yakınlaşmaya dair şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Çin, Kuzey Kore üzerinde makul ve etkili kontrole sahip olduğu bir ilişki istiyor. Kuzey Kore'nin Rusya'yla yakınlaşmasıysa bunun altını oyma tehdidi içeriyor.

Analizde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Putin-Kim yakınlaşmasını kendi çıkarlarına uygun biçimde şekillendirememesi durumunda, Pekin yönetiminin iki ülke arasında etkisiz bir pozisyona düşebileceğine dikkat çekiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ve Kuzey Kore'nin buna desteğine yönelik iddiaların, Çin'in "ABD'nin olmadığı yeni bir dünya düzeninin istikrarlı liderine dönüşme" politikasına zarar verdiği yorumu yapılıyor. Green, Pekin yönetiminin "olayların gidişatından memnun olmadığını ama bunu yansıtmamaya çalıştığını" savunuyor.

Kuzey Kore, gıda ve yakıt da dahil dış ticaretinin yüzde 90'ını Çin'le yapıyor ve Pekin'in desteği olmadan ayakta kalması zor. 

Pyongyang'ı çeşitli mali desteklerle ve ucuz petrol tedarikiyle ayakta tutan Sovyetler Birliği'nin 1991'de çökmesinin ardından Kuzey Kore'de de ciddi gıda kıtlığı yaşanmıştı. Ülkeden kaçan birçok Kuzey Koreli, Çin ve Güney Kore'ye gitmişti. BBC, Güney Kore'de yaklaşık 30 bin Kuzey Korelinin yaşadığını aktarırken, Çin'de yaşayan Kuzey Koreli sayısının bilinmediğini belirtiyor. 

Kuzey Kore üzerine araştırmalar yapan sosyolog Aidan Foster-Carter, Pyongyang yönetiminin Pekin ve Moskova'yla ilişkilerine dair şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Kuzey Kore, hem Rusya hem de Çin için cehennemden gelen bir yoldaş oldu. Alabildikleri kadar para alıyorlar ve sonra bununla istediklerini yapıyorlar.

 


Kuzey Koreli askerler Ukrayna'da mı?

Putin'in haziranda Kuzey Kore'yi ziyaret etmesinin ardından taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 25 Ekim'deki açıklamasında, Rusya'nın Kuzey Kore askerlerini ilk muharebe bölgelerine 27-28 Ekim'de konuşlandıracağını öğrendiklerini söylemişti.

ABD de Rusya'da 10 bin civarında Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve bunlardan 8 bininin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığını öne sürmüştü.

Güney Kore ve Japonya'nın yanı sıra Avrupa ülkeleri de Kuzey Kore ve Rusya'yı kınayan açıklamalar yayımlamıştı. Pyongyang ve Moskova ise iddiaları reddetmişti.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU