Elon Musk'ın çalışanları, zehirli uzay aracıyla okyanusun ortasında mahsur kalmış

İlk olarak Aralık 2010'da fırlatılan Dragon uzay aracı, kendiliğinden yanan itici gaz kullanmıştı

SpaceX'in Falcon 9 roketi ilk kez 8 Aralık 2010'da Florida'daki Cape Canaveral'dan havalandı. Şirket daha sonra fırlatma sırasında roket motorunda bir anomali yaşandığını kabul etti. Yeni bir kitap Dragon'ın geri getirilmesinden sonra neler olduğunu anlatıyor (Bruca Weaver/AFP)

Elon Musk'ın aeronatik şirketi SpaceX'in ilk çalışanlarının, bir keresinde zehirli bir uzay aracıyla birlikte bir okyanus mavnasında gece boyunca mahsur kaldığı bildirildi.

Ars Technica'nın kıdemli uzay editörü Eric Berger'a göre şirketin kuruluşundan 8 yıl sonra, 2010'da, bir mavnada mahsur kalan mühendisler patlama potansiyeli taşıyan gazla dolu bir uzay gemisinin yanında uyumak zorunda kalmış.

Pulitzer Ödülü adayı Berger, yeni kitabı Reentry: SpaceX, Elon Musk, and the Reusable Rockets that Launched a Second Space Age (Geri Dönüş: SpaceX, Elon Musk ve İkinci Uzay Çağını Başlatan Yeniden Kullanılabilir Roketler) için yaklaşık 100 yeni ve eski SpaceX çalışanıyla görüştü.

SpaceX, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Bir SpaceX ekibi, yeniden kullanılabilir Dragon uzay aracının ilk uçuşunun ardından o yıl aralıkta uzay gemisini okyanustan çıkarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Berger'a göre işçiler hemen yakıt sızıntısı olup olmadığını kontrol etmiş. Dragon'ın Draco motorunun içindeki yakıt hipergolik itici yakıttan yapıldığı için sızıntılar patlama riski anlamına gelebilir. Hidrazin gibi hipergolik yakıtlar, birbirleriyle temas edince kendiliğinden şiddetli bir şekilde reaksiyona giren zehirli sıvılardır. Birçok farklı roket ve hava aracı sisteminde kullanılıyorlar. Tutuşmak için ateş veya ısı gibi harici bir kaynağa ihtiyaç duymuyorlar.

Havadaki itici gazları tespit etmek için bir aletle birlikte yaklaşık 610 santimetrelik bir direk kullanan bir mühendis herhangi bir sızıntı tespit etmemiş. Florida açıklarındaki Dragon daha sonra bir vinç yardımıyla okyanustan bir mavnaya çekilmişti.

İki mühendis ve üç teknisyen koruyucu ekipman giyip bağımsız hava kaynakları kullanarak mavnaya binmiş ve uzay gemisinin yakıt tanklarını boşaltmaya başlamıştı. Hiçbir şey olmayınca 5 işçi biraz uyumak için yakındaki mürettebat botlarına dönmüş.

Ancak ertesi gün, 8 saat boyunca yakıtı boşaltıp konteynırlara depolamalarından sonra okyanus dalgalı bir hal almış. İşçilerin teknelerine dönmesi çok tehlikeli hale gelmiş. Gece boyunca yatak olmadan, zehirli bir Dragon uzay aracıyla mahsur kaldıkları bildiriliyor.

Kitapta, Dragon'ın yanındaki yaklaşık 610 santimetre uzunluğundaki nakliye konteynırında uyumak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Neyse ki teknelerindeki mürettebat üyeleri onlara uyku tulumlarını atabilmiş.
 

Dragon
NASA destek ekipleri geçen hafta Meksika Körfezi'nde SpaceX'in Dragon Endeavour uzay aracının etrafında çalıştı. Dragon, astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürüp getirerek NASA'nın operasyonlarının önemli bir parçası haline geldi (NASA/Joel Kowsky/AP)


Bir mühendis, Berger'a "Mümkün olan en iyi gece uykusunu aldık" dedi. 

Çok yorgunduk, bu yüzden o gece berbat bir uyku çektiğimi söyleyemem.

Ertesi gün zehirli itici gazın tahliyesi tamamlanmış ve şirkete itici gaz sisteminin basıncını düşürdükten sonra Dragon'ı karaya geri getirme izni verilmişti.

SpaceX, fırlatma sırasında roket motorunda bir anomali yaşandığını yaklaşık bir yıl sonra kabul etmişti.

Yaklaşık 15 yılın ardından Dragon'ı geri getirmek sadece birkaç saat sürüyor. Araç, patlamalara yol açmadı. Ayrıca astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürüp getirerek NASA'nın uzay yarışının önemli bir parçası haline geldi. Yakın zamanda Crew-8 görevindeki 4 astronotu geri getirmek için kullanılmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU