Libyalı bir insan hakları kuruluşu dün yaptığı açıklamada, Libya ordusuna bağlı Tarık bin Ziyad Tugayına bağlı soruşturma ve tutuklama biriminin, Avrupa'ya düzensiz göç etmeye çalışan 13 Mısırlıyı taşıyan bir teknenin doğudaki Tobruk kenti açıklarında alabora olduğunu ve 12 kişinin boğulduğunu belirtti.
Al-Abrin Göçmen Yardım ve İnsani Hizmetler Vakfı dün yaptığı açıklamada, teknenin Tobruk kenti açıklarında battığını belirterek, Ulusal Ordu'ya bağlı Tarık bin Ziyad Tugayı'nın soruşturma ve tutuklama biriminin bir kişiyi kurtardığını, boğulan 12 kişiyi arama çalışmalarının ise devam ettiğini kaydetti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre hayatta kalan tek kişi Libyalı yetkililere, 13 kişinin pazar akşamı insan kaçakçılarına ait bir tekneyle İtalya'ya doğru yola çıktığını ifade etti. İki güvenlik kaynağı ise 12 Mısırlı göçmenin öldürülmüş olmasından endişe duyduklarını belirtti.
Mısır'ın Doğu ve Batı vilayetlerinden gelen göçmen grubu, yüksek enflasyon ve işsizlik ortamında tehlikeli deniz yolculuklarıyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan ve sayıları giderek artan Mısırlıların tipik bir örneğini teşkil etmektedir.
Olay, AB Libya Delegasyonu Başkanı Nicolas Orlando'nun Libya'da, Geçici Ulusal Birlik Hükümeti Sınır Muhafaza Teşkilatı Başkanı Tümgeneral Muhammed el-Merhani ile gerçekleştirdiği ve göçmenlerin menşe ülkelerine “gönüllü geri dönüşlerinin” kolaylaştırılmasına yönelik ortak çabaların desteklendiğinin vurgulandığı görüşmelerden bir gün sonra meydana geldi.
Libya'nın batısındaki güvenlik makamları kısa bir süre önce, düzensiz göçmenleri ülkelerine sınır dışı etmek üzere “kapsamlı bir kampanya” başlattıklarını duyurdu. Ancak kampanyanın niteliği, sadece barınaklarda tutulan göçmenleri mi hedef alacağı yoksa ülke genelinde binlerce göçmeni de kapsayıp kapsamayacağı konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.
Libya, çatışma ve yoksulluktan kaçan göçmenler için Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçişte önemli bir güzergâh haline geldi; bu göçmenlerden bazıları hedefine ulaşmayı başarıyor, bazıları ya denizde boğuluyor ya da yakalanıp Libya'ya geri gönderiliyor.
BM rakamları, petrol zengini Libya'nın, 2024 yılı ortalarında toplanan verilere göre 44 milletten 761 bin düzensiz göçmene ev sahipliği yaptığını göstermektedir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.