İmralı'ya son giden akademisyen açıkladı: Öcalan bana, Kürt sorunu çözülene kadar benim için en güvenli yer İmralı'dır dedi

Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Özcan; MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarıyla başlayan süreci değerlendirdi

Kolaj: Independent Türkçe

Rudaw'a konuşan Özcan; sürecin ciddi olduğunun tartışmasız olduğunu belirterek, TUSAŞ'a yönelik saldırıyı Şemdin Sakık'ın yaptığı 33 asker vakasına benzetti ve PKK'nın üstlenmesine rağmen "derin odakları" işaret etti. Özcan; "O gün Şemdin  Sakık üzerinden eylem yapabilen derin odaklar, hücreler, bugün de başka odaklar, başka hücreler üzerinden yapabilirler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sürecin muhatabının Abdullah Öcalan olduğunu dile getiren Özcan; Selahattin Demirtaş'a da sert eleştiriler yönelterek, Demirtaş'ı önceki çözüm sürecinin yıkmada 'baş tetikçilik' yaptığını öne sürdü. Demirtaş'ın, Erdoğan'a yönelik kullandığı "Seni başkan yaptırmayacağız" cümlesine dair ise Abdullah Öcalan'ın kendisine şunları söylediğini aktardı:

Öcalan bana dedi ki “seni başkan yaptırmayacağı” ucubeliğini Kavala, Sırrı Süreyya'nın kulağına Sırrı Süreyya'nın da Selahattin’in kulağına fısıldadı ve bu gerçekleşti. DP'nin başına 2010 Şubat ayında getirildiği günden itibaren onun görevi tetikçilikti. Yani Erdoğan'a, Erdoğan liderliğine saldırmak. Erdoğan'ın liderliği kim? Öcalan gibi bir şahsiyet üzerinden direkt, dolaysız bir süreci geliştiren Erdoğan liderliğine saldırmak. Erdoğan'ın yanlışlarına değil. Dolayısıyla öyle bir aktör yok. Bundan sonra da olmayacaktır. O sadece Demirtaş çözüm sürecinde ilk önce şuradan başlamalı. ‘Seni başkan yaptırmayacağız’a sen ne zaman, nasıl geldin? Kim getirdi? Bunları itiraf etmeden siyasette hiçbir yeri olmayacaktır Demirtaş'ın.

Demirtaş'ın sürecin aktörü olamayacağını iddia eden Özcan; Bahçeli'nin çağrısının ise sembolik olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Abdullah Öcalan bana dedi ki, “Ben bu meseleyi çözmeyene kadar benim için dünyada en güvenli yer burasıdır”. Hatta ekledi “Ben eğer burada olmasaydım şu anda fiziken canlı değildim”. Bana direkt söyledi.  O konuda Öcalan'la ben konuştum en son. Bana dedi ki, değini buradan açıklıyorum. “Benim için benim buradan çıkmak gibi bir hedefim yoktur bu meseleyi çözmeden.” Zaten Bahçeli'nin de Meclis’e gelsin çağrı yapsın söylemi sembolik bir ifadedir. Tecridi kaldırmanın sembolik bir ifadesidir. Yoksa gelip Meclis’te çağrı yapacak, yok örgütü feshedecek gibi sözler sembolik ifadelerdir.

 

Rudaw

DAHA FAZLA HABER OKU