Küçük insansı maymunların "robotik dansı" ortaya çıktı

Ritim ve hareketler dişilerden geliyor

Araştırmacılar, "küçük insansı maymunlar" olarak da adlandırılan Gibongillerin, insanlar gibi dans ettiğini ortaya koydu.

Almanya'daki Heinrich Heine Üniversitesi'nden araştırmacıların çalışmasında, küçük insansı maymunların "robotik dans hareketleri" yaptığı gözlemlendi. 

Çalışmada Alman araştırmacı Kai Caspar, Fransa'daki Jean Nicod Enstitüsü'nden primatolog Camille Coye ve Oslo Üniversitesi'nden dans ve mimikler üzerine çalışan dilbilimci Pritty Patel-Grosz'la işbirliği yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, Gibongiller familyasından soyu tükenme tehlike altında olan ve hayvanat bahçesinde bakılan 4 türü inceledi.

Akademik dergi Primates'te yayımlanan araştırmada, dans eden küçük insansı maymunların hepsinin yetişkin dişiler olduğu belirtiliyor.

Hayvanat bahçelerinde çekilen videoları da inceleyen araştırmacılar, primatların bu dansı genellikle kendilerini izleyen diğer maymunlara ya da insanlara sırtlarını dönerek yaptığını ifade ediyor. 

Bilim insanlarına göre bu hareketler, genel olarak ritmik ve insan dansındaki temel unsurları içeriyor. Caspar, bazı küçük insansı maymunların aynada yansımalarını görünce bu hareketi yaptığına işaret ederek şunları söylüyor: 

Vücutları kaskatı oluyor, ardından da robotik dans hareketlerine benzer şeyler yapıyorlar.

Dans eden maymunların arada omuzlarının üzerinden bakması, diğer kişilerin ya da maymunların onları izleyip izlemediğini kontrol etmesi de dikkat çekiyor.  

Bilim insanları bunların çiftleşme amacıyla yapılmadığına işaret ederek, dansların nedenini henüz çözemediklerini söylüyor. İnsanlara yakın yapılan dans hareketlerinde, primatların dikkat çekmek istediğini ya da yiyecek beklediğini düşünüyorlar.


Independent Türkçe, Phys.org, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU