Doğu eşekarıları bir hafta alkol tüketip akşamdan kalmışlık yaşamıyor

Yüzde 80 alkol oranı bile hayvanları etkilemedi

Doğu eşekarıları yüksek oranda alkol tükettikten sonra bile günlük işlerini aksatmadı (Wikimedia Commons)

Doğu eşekarılarının bir hafta boyunca yüksek oranda alkol tükettikten sonra bile herhangi bir sorun yaşamadığı ortaya kondu. 

Hayvanlar aleminde içki içen tek tür insanlar değil. Hamsterlardan sığınlara çeşitli hayvanların alkol tükettiği biliniyor.

Doğu eşekarıları da böceklerin yanı sıra nektar ve olgunlaşmış meyvelerle besleniyor. Bu meyvelerdeki şeker fermantasyona uğrayarak etanole dönüşüyor. 

Ancak çoğu hayvan türü için yüzde 4'ten fazla alkol oranına sahip bir şey tüketmek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat PNAS adlı hakemli dergide 21 Ekim Pazartesi günü yayımlanan çalışmada doğu eşekarılarının yüzde 80 alkol oranını kaldırabildiği bulundu.

Araştırmacılar bir grup doğu eşekarısını kutulara koyarak bir hafta boyunca su ve etanol yoğunluğu yüzde 1'le yüzde 80 arasında değişen şeker çözeltisinden başka bir şey vermedi. 

Yapılan deneylerde arıların davranışlarında veya yaşam sürelerinde hiçbir değişiklik olmadığı tespit edildi.

Yüzde 80 etanol oranına sahip çözeltilerin, doğada bulunan herhangi bir şeyden 4 kat daha yüksek alkol içermesi bulguları daha da çarpıcı kılıyor.

Tel Aviv Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Eran Levin "İlk başta deneyi sadece yüzde 20 oranında etanolle yaptık ve epey şaşırdık" diyerek yüzde 80'e inanmanın çok daha zor olduğunu ekliyor.

Bilim insanları birkaç farklı eşekarısı türünün genomunu inceleyerek alkolü parçalayan NADP+ geninin iki ila 4 kopyasına sahip olduklarını saptadı. Bu durum hem çalışmadaki hayvanların hem de belki de diğer eşekarılarının yüksek alkol toleransını açıklayabilir. 

Yeni çalışma doğu eşekarılarının, hayvanlar aleminde eşi benzeri olmayan bir alkol dayanıklılığına sahip olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan Rochester Üniversitesi'nden çalışmada yer almayan James Fry, diğer hayvanlarla ilgili çalışmaları kıyaslamak zor olduğundan bu görüşe tam anlamıyla katılmıyor. 

Fry, yine de bulguların "insanların alkol sevgisinde yalnız olmadığını hatırlattığını" söylüyor.



Independent Türkçe, IFL Science, New Scientist, PNAS

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU