BM yetkilisi, Sudan'daki ‘unutulmuş krize’ daha fazla dikkat çekilmesi çağrısında bulundu

HDK milislerine ait makineli tüfek üzerinde Sudan bayrağı / Fotoğraf: Reuters

Üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi dün, bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden savaşın Afrika ülkesini kıtlığın eşiğine getirdiği Sudan'daki ‘unutulmuş krize’ daha fazla uluslararası ilgi gösterilmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban'ın çağrısı, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) Sudan'ın El Cezire eyaletinin merkezindeki köy ve kasabaları işgal ettiği dönemde geldi.

Nisan 2023'te ordu ile HDK arasında patlak veren savaş, ‘yaşayan hafızadaki en ciddi krizlerden birini’ yaratarak 14 milyondan fazla insanı evlerini terk etmeye zorladı ve Sudan'ı dünyanın en büyük yerinden edilme krizi yaşayan ülkesi haline getirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “Hiçbir nesilde bu tür rakamlar görmedik” diyerek yerinden edilenlere atıfta bulunan Chaiban, 8,5 milyon insanın ciddi düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu ve 775 bin kişinin ise kıtlık benzeri koşullar altında yaşadığını bildirdi.

Chaiban, “Bütün ülke parçalanmış durumda... Ama yine de ülke ve kriz unutuluyor” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU