İş dünyasının yeni CEO trendi belli oldu

"Vaatlerden uzaklaşılıyor"

Haberde, şirketlerin kapsayıcılığa ve eşitliğe verdiği önemin azaldığına dikkat çekiliyor (Unsplash) 

Amerikan iş dünyası, yönetici kadrolarında çeşitlilik ve kapsayıcılıktan uzaklaşıyor. 

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, birçok büyük şirkette orta yaşlı beyaz erkeklerin yeniden CEO olduğuna dikkat çekiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şikago merkezli yönetici koçluğu firması Challenger, Gray & Christmas'ın verilerine göre, bu yıl şimdiye dek toplamda 1450 CEO işten ayrıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışa denk geliyor. 

Ağustosta, yeni CEO'lar arasında kadın oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 azalarak yüzde 27,2'ye geriledi.

Araştırmada, kadın ve beyaz olmayan yöneticilerin sayısının her zaman düşük kaldığına dikkat çekilirken, şirketlerin boşalan üst düzey yönetici kadrolarını beyaz erkeklerle doldurmaya daha fazla yöneldiğine işaret ediliyor. 

Amerikan iş dergisi Fortune'un, ülkedeki en yüksek net ciroya sahip 500 firmayı sıraladığı Fortune 500 listesindeki şirketlerden sadece 52'sinin yöneticisi kadın. 

Hint kökenli Amerikan iş insanı Laxman Narasimhan, iki yıl Starbucks CEO'su olarak çalıştıktan sonra yazın işine son verilmişti. Onun yerine fast food zinciri Chipotle'ın eski yöneticisi Brian Niccol getirilmişti.

Disney de şirketin yöneticisi Bob Iger yerine 2026'da yatırım bankası Morgan Stanley'nin CEO'su James Gorman'ın getirileceğini duyurmuştu.
 


Firmaların 2020'de vaat ettiği kapsayıcılık, eşitlik ve katılımcılık politikalarından vazgeçmeye başladığına işaret edilen haberde, şu ifadelere yer veriliyor: 

Beyaz olmayan bir kişinin veya bir kadının yerine beyaz bir erkeğin yönetici yapılması, 2020-2022'te halkla ilişkiler fiyaskosuna yol açabilirdi. Açıkçası büyük şirketler artık bu durumu pek önemsemiyor gibi görünüyor.

Haberde, bu gelişmelerin Yüksek Mahkeme'nin geçen yıl üniversitelerde pozitif ayrımcılığı sona erdirme kararıyla aynı zamana denk geldiğine de dikkat çekiliyor.

Yüksek Mahkeme'nin Haziran 2023'te açıkladığı kararda, üniversite başvuru kabul sürecinde pozitif ayrımcılığa son verileceği bildirilmişti. Hukuki süreçte, Yüksek Mahkeme'deki iki siyah yargıcın zıt görüşleri savunması kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı

Liberal siyah yargıç Ketanji Brown Jackson, siyah, Hispanik ve diğer azınlıklardan gelen öğrencilere pozitif ayrımcılık yapılmasını desteklerken, muhafazakar yargıç Clarence Thomas ise tersi yönde karar vermişti.


Independent Türkçe, CNN, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU