Lübnanlı Hıristiyanlar, Hizbullah'la İsrail arasında kaldı

Evini terk edemeyen El Hac ailesinin ebeveynleri, neler yaşadıklarını anlattı

Lübnan Anayasası, ülkenin cumhurbaşkanının Maruni Hıristiyanlardan, başbakanının Sünnilerden, parlamento başkanınınsa Şiilerden olmasını şart koşuyor (AFP)

Gazze'nin kuzeyindeki kuşatmasını sıkılaştırıp kara saldırılarını artıran İsrail, topraklarına girdiği Lübnan'ın genelinde de yoğun bombardımanını sürdürüyor. 

Hizbullah'la İsrail arasında kalan Lübnanlı Hıristiyanların kayda değer bir kısmıysa evlerini terk etmiyor.

ABD'nin Washington Post gazetesi, hassas bir toplumsal ve siyasi yapıya sahip olan Lübnan'daki Hıristiyanların durumunu haberleştirdi.

Dün yayımlanan haberde İsrail sınırına 5 kilometre uzaklıktaki Maruni köyü Kilaya'da yaşayanlara söz verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail uçaklarının yakınlardaki bir yeri vurması üzerine evi sarsılan 9 yaşındaki Marita El Hac'ın panik yapmadığı vurgulandı. 

Ebeveynleri, son üç haftada kız çocuğundaki otizm semptomlarının çok arttığını söylüyor. 

Annesi Manal, "Sadece barış istiyoruz, bu savaşı istemiyoruz" diyor. 

Lübnan'ın güneyindeki köylerin çoğu Şii örgütü Hizbullah'ın kontrolünde olsa da çoğu yer Hıristiyan, Dürzi ya da Sünni. Washington Post, Hizbullah'ı desteklemeyen bu köylerin son bir aya kadar pek de hedef alınmadığını belirtiyor. 

Son bir ayda çoğu köy tahliye edilirken Hıristiyan köyleri ve rahiplerinin direndiği de bildiriliyor. 

Bazıları "Başka yerde yaşayamam" ya da "Gidersek dönemeyiz" derken bazıları da köylerinde kaldığı sürece evlerine saldırılmayacağına inanıyor. 

Rahip Pierre Raï de bu görüşe katılanlardan:

Burada kalıp evimizi ve arazimizi korumak daha mantıklı. Silahlarımız olmasa da varlığımızla koruruz.


Marita'nın babası Robert El Hac, İsrail'in bu ay köyleri için tahliye emri yayımlamasına rağmen, 5 yıldır ülkeyi saran ekonomik kriz yüzünden taşınamayacak kadar çaresiz olduklarını söylüyor. 

Manal da maddi yoklukla birlikte, sığınma merkezlerinde Marita'nın semptomlarının daha da kötüye gideceğinden korktuğunu ifade ediyor:

Tüm dualarım çocuklarıma hiçbir şey olmasın diye. TV'de gördüğümüz çocuklar gibi olmasınlar…

15 yaşındaki en büyük kızlarıysa kendi evlerinde ölmeyi tercih ettiğini söylüyormuş. 

Baba Robert, en üst katın salonundan her gün 10 ila 20 hava saldırısı gördüklerini belirtiyor. Gülerek "stratejik bir görüş açısı" diyor.

İsrail ordusu, boşalan köylere girerek buradaki Hizbullah savaşçılarını arıyor. Uydu görüntülerine göre, El Hac ailesinin köyü de 13 Ekim itibarıyla İsrail askerlerinden yalnızca 6,5 kilometre uzaktaydı. 

Hizbullah'la Gazze Savaşı'nın başladığı 7 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yoğun hava saldırısı başlattı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen İsrail saldırılarında 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 448 kişi öldü, 11 bin 472 kişi yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan'da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği değerlendiriliyor.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut'a ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 461 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıkladı.

Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.
 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU