Ağaçlardan endüstriyel kimyasal üretme yolunda önemli bir gizem çözüldü

"Şeytan ayrıntıda gizliymiş"

Ağaçlar, Dünya'nın kara kütleleri üzerindeki en zengin doğal kaynaklar arasında yer alıyor (Reuters)

Bilim insanları, petrol yerine ağaçlardan kimyasal üretimini mümkün kılacak bir yöntem buldu. 

Çevre dostu endüstriyel kimyasal arayışındaki bazı araştırmacılar, muazzam bir doğal kaynak sunan ağaçlardan yararlanmaya çalışıyor. 

Daha önceki çalışmalarda bazı bakterilerin, ağaçlardaki selülozu parçalayarak bu türden maddeler ortaya çıkarabileceği saptanmıştı. 

Ancak üretimin çok düşük seviyede kalması sorun teşkil ederken, ağaçlara sert yapısını veren lignin de bakterilerin bunları parçalamasını zorlaştırıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meselenin temeline inip bu sorunu çözmek isteyen bilim insanları, hızlı büyüyen kavak ağaçlarıyla çalışmalar yürütmeye koyuldu. 

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nden Robert Kelly ve ekibi, lingin seviyesi düşük kavak ağaçlarının, aseton ve hidrojen gazı gibi endüstriyel kimyasallara dönüştürülebileceğini saptamıştı.

Ancak genetiği değiştirilen ve farklı seviyelerde lignin içeren kavak ağaçlarının sadece bir kısmının mikrobiyal bozunma ve fermantasyona elverişli olduğu tespit edilmişti. 

Araştırmacılar bunun bakterilerin farklı bitki türlerini farklı derecelerde yemek istemesinden kaynaklandığını fark ederek bunun nedenini araştırmaya başladı. 

Bulgularını Science Advances adlı hakemli dergide 18 Ekim Cuma günü aktaran ekip, mikrobiyal fermantasyon denen yöntemle ağaçları kimysallara dönüştürmede linginin sadece miktarının değil moleküler bileşiminin de rol oynadığını buldu. 

Bilim insanları ağacın lignin metoksi içeriği ne kadar düşükse, o kadar kolay bozunduğunu kaydetti.

Kelly, "Bu, düşük seviyede ligninin neden tek başına meseleyi çözmediğine dair gizemi ortadan kaldırdı; şeytan ayrıntıda gizliymiş"  diyerek ekliyor: 

Düşük metoksi içeriği muhtemelen selülozu bakteriler için daha erişilebilir kılıyor.

Bulguların seranın dışında, doğal ortamda da test edilmesi gerekiyor. Fakat araştırmacılar yeni çalışmanın, daha uygun ve çevre dostu kimyasallar üretmeye doğru önemli bir adıma işaret ettiğini söylüyor.

Kelly ayrıca ağaçlardaki lingini parçalama sürecinde mikroorganizmaların kullanılmasının daha az enerji gerektirdiğini de belirtiyor.

"Ayrıca enzimler ve kimyasallardan çok daha iyi bir iş çıkarabilirler" diyen uzman ekliyor: 

Selülozu parçalayıp fermente ederek etanol gibi ürünlere dönüştürüyorlar ve hepsini tek adımda yapıyorlar.



Independent Türkçe, Interesting Engineering, Tech Explorist, Science Advances

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU