Çin, "çocuk sahibi olma korkusunu" anlamak için harekete geçti

Çin, Hindistan geçen yıl liderliğe yükselene kadar dünyanın en yüksek nüfuslu ülkesiydi

Çin'in nüfusu, 2023'te doğumların düşmesi ve ölümlerin artmasıyla 2 milyon azalmıştı (AP)

Çin, insanları daha fazla bebek sahibi olmaya teşvik etmek için sürekli çaba sarf etmesine rağmen düşmeyi sürdüren doğum oranıyla boğuşurken halkın "çocuk sahibi olmakla ilgili korkusunu" anlamak üzere bir anket yapacak.

Ulusal Sağlık Komisyonu'na bağlı Çin Nüfus ve Kalkınma Araştırma Merkezi, durgunlaşan doğum oranının temel sebeplerini araştıracak çalışmada, 150 ilçedeki 1500 topluluktan 30 bin kişiyle görüşüleceğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'in doğum oranı, hızla artan nüfusu kontrol altına almak üzere 1980'lerin sonunda katı bir tek çocuk politikası benimsediğinden beri azalıyor. 2023'te toplam nüfus art arda ikinci kez düşmüştü.

Hindistan, Nisan 2023'te öne geçmeden önce Çin hâlâ dünyanın en yüksek nüfuslu ülkesiydi.

Perşembe günü Global Times, anketin insanların "çocuk sahibi olmakla ilgili çekince ve korkularını" analiz etmeyi ve doğurganlığa destek politikalarını geliştirmek için kamu kurumlarına veri sunmayı amaçladığını bildirdi.

Sözkonusu anket, 2021'de ülke genelinde yapılan aile ve doğurganlık anketinden beri bu türdeki ilk çalışma.

Bu, Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun nüfustaki değişimleri gözlemlemek üzere 10 Ekim'le 30 Kasım arasında ülke çapında bir örnekleme anketi yapacağını açıklamasına denk düşüyor.

Çinli sağlık yetkilileri eylülde, "uygun yaşlarda" evliliğe ve çocuk sahibi olmaya teşviğe odaklanacaklarını söylemiş ve gençleri "evlilik, çocuk sahibi olmak ve aileyle ilgili olumlu bakış açılarına" yönlendirmek için ebeveynlik sorumluluklarının bölüşülmesi yönünde çağrı yapmıştı.

Çin, nüfustaki azalmayı durdurma amacıyla 2015'te tek çocuk politikasına son vermiş ve çiftlerinin en az iki çocuk sahibi olması için vergi indirimleri gibi ekonomik teşvikler vermişti. Ekim 2022'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, doğum oranını artırmanın ulusal bir öncelik olduğunu açıklamıştı.

Şi, 5 yılda bir yapılan Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi'nde hükümetinin ülkenin yaşlanan nüfusuna karşı "proaktif bir ulusal strateji izleyeceğini" söylemişti.

Ancak girişimlerin henüz kalıcı bir etkisi olmadığı görülüyor ve halk, çocuk sahibi olmayı erteleme veya bu fikirden tamamen vazgeçme sebeplerinden biri olarak artan hayat pahalılığını dile getiriyor.

Çin'deki yasa koyucular, azalan iş gücünün yol açtığı aciliyet nedeniyle devlet çalışanlarının emeklilik yaşını erteleme planlarını değerlendiriyor. Ulusal Halk Kongresi, eylülde "yasal emeklilik yaşını kademeli bir şekilde yükseltmeye yönelik" bir yasa tasarısını tartışmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU