Pekin'in politikaları finans sektörünü bunalttı: "Işıltısını kaybetti"

Çalışanlar "gizli maaş tavanı" uygulandığını savunuyor

Pekin, son dönemdeki adımlarla ekonomideki kötü gidişatı tersine çevirmeye çalışıyor (Reuters)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, Çin devletinin ekonomi üzerindeki baskısının özellikle finans sektörüne olumsuz yansıdığını yazıyor. 

Adı Şiao Chen diye değiştirilen bir finans şirketi çalışanı, bu yıl özellikle sektörde zorlandığını söylüyor. 

Çin'in finans merkezi Şanghay'da özel bir varlık yönetimi şirketinde 4 yıldır çalışan Şiao, ilk sene toplamda 750 bin Yuan (yaklaşık 3,6 milyon TL) kazandığını, bunun ileride en az 1 milyon Yuan'a  (yaklaşık 4,8 milyon TL) ulaşacağını düşündüğünü belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Şiao, işlerin yolunda gitmediğini ve şu anda ilk senesinde aldığı paranın neredeyse yarısını kazanabildiğini söylüyor. Finans çalışanı ayrıca geçen yıl ikramiye sisteminin kaldırıldığını da ifade ediyor. 

Finans sektörünün "ışıltısını kaybettiğini" belirten Şiao, artık çoğu kişinin başka alanlarda iş bulmak istediğini anlatıyor. Geliri azaldığı için tatillerinde Avrupa değil Güneydoğu Asya ülkelerine gittiğini söylüyor.

Çin'de Instagram'ın muadili olarak kullanılan Xiaohongshu'da birçok kişi, finans sektöründen çıkıp başka alanlarda kariyer yapmak istediğini belirten paylaşımlar yapıyor. Popüler medya platformunda "finansı bırakma" ve "finanstan başka kariyere" gibi hashtag'lerin iki milyona yakın görüntülenme aldığı aktarılıyor. 

BBC, Pekin'in son dönemde gayrimenkulden teknolojiye ve finansa kadar birçok alanda firmalara ve milyarder iş insanlarına yönelik baskıyı artırdığını yazıyor. 

Çin Maliye Bakanlığı, Ağustos 2022'de firmaların "maaş sistemini optimize etmesini" gerektiren kurallar yayımlamıştı. 

Adı Alex olarak değiştirilen bir finans sektörü çalışanı, maaşlara "gizli bir üst sınır" uygulandığını savunuyor. Pekin'de devlet kontrolündeki bir bankada yöneticilik yapan Alex, şunları söylüyor: 

Buna yönelik bir emri yazılı olarak göremezsiniz. Resmi bir belge olsa bile bu kesinlikle bizim seviyemizdeki kişilerin erişebileceği bir şey değil. Ancak şu anda herkes maaşlara bir tavan sınır uygulandığını biliyor. Sadece bu sınırın miktarını bilmiyoruz.

Pandeminin piyasalarda yarattığı olumsuz etkiden kurtulmak isteyen Çin, geçen ay kapsamlı bir teşvik paketi getirileceğini açıklamıştı. Bunun ardından Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarının 50 baz puan düşürüldüğünü bildirmişti.

PBoC, zorunlu karşılık oranlarında en son 5 Şubat'ta 50 baz puan indirime gitmişti. Banka, 2022 ve 2023'te ikişer kez 25 baz puanlık indirimler yapmıştı.

Diğer yandan PBoc'nin eski başkan yardımcısı Fan Yifei, dün görülen duruşmada 386 milyon Yuan (yaklaşık 1,8 milyar TL) rüşvet aldığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı.


Independent Türkçe, BBC, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU