Lübnan'ın gece kulüpleri sığınağa döndü: "Bunu nasıl görmezden geliyorlar?"

Kiralar fırlarken, sokakta kalan Lübnanlılar lüks konutlara giriyor

İsrail ordusu, Lübnan'a saldırılara son hız devam ediyor (Reuters)

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), Lübnan'daki gece kulüplerinin, İsrail saldırıları yüzünden evinden edilenlerle dolduğunu yazıyor.

Haberde, nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinin, yani 1,2 milyon kişinin İsrail'in hava saldırıları ve kara harekatı nedeniyle yerinden olduğu belirtiliyor. 

Başkent Beyrut'un ünlü gece kulüplerinden Skybar'ın işletmecisi Gaelle Irani, mekanı bir sığınma merkezine çevirdiklerini belirterek "İşim 180 derece değişti" diyor. Irani, yaklaşık 400 kişinin gece kulübüne sığındığını söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşletmeci, dans pistini farklı bölümlere ayırdıklarını, kadın, çocuk ve yaşlıların gece içeride uyuduğunu, genç erkeklerinse dışarıda yattığını ifade ediyor. 

WP, hükümetin ülke genelinde 973 sığınma yeri açtığını, buralarda toplamda 180 bine yakın Lübnanlının kaldığını ve kapasitenin dolduğunu aktarıyor.

Haberde, İsrail'in bombardımanlarının yarattığı paniğin kiraları da uçurduğu belirtiliyor. Bazı ev sahiplerinin 12 aylık kira bedelini peşin istediği, bazılarının da Hizbullah'la bağlantıları bulunmadığından emin olmak için kiracıların geçmişlerini araştırdığı ifade ediliyor.

Yerinden edilen ailelere kalacak ev bulmak için bir WhatsApp hattı kuran Najwa Zaydan, şimdiye dek 32 aileye yer bulduğunu söylüyor. 60 yaşındaki Zaydan, 2006'daki İsrail-Lübnan savaşında da ailelere destek verdiğini belirtiyor. 

WP, yerlerinden edilenlerin bir kısmının, boş lüks konutlara girerek buralarda kalmaya başladığını aktarıyor. 

Beyrut Amerikan Üniversitesi'nin verilerine göre, son olaylara kadar Beyrut'ta boş duran lüks konutların en az yüzde 31'inde hiçbir kimse oturmamıştı.

Lübnan polisinden kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, buna normalde izin verilmeyeceğini fakat konaklama için alternatif üretilemediğinden şimdilik işgal edilen binalarla ilgili işlem yapılmadığını söylüyor. 
 


WP, bazı dairelerde neredeyse 40 kişinin birlikte yaşadığını aktarıyor. Lüks daireleri işgal edenler arasında yer alan ve adının paylaşılmasını istemeyen bir Lübnanlı, uluslararası kamuoyuna şöyle sesleniyor: 

Başımıza gelenleri nasıl kabul edebiliyorlar? İnsan hakları konusunda vaaz verirken bunu nasıl görmezden gelebiliyorlar?

İsrail ordusunun Hamas lideri İsmail Haniye'yi Tahran'da, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı da Beyrut'ta öldürmesinin ardından Ortadoğu'da gerginlik iyice tırmandı. İran'ın 1 Ekim'de yaptığı misillemenin ardından Tel Aviv, Tahran'ın "ağır bedel" ödeyeceğini söylemişti. İsrail henüz geniş çaplı bir karşı saldırı düzenlemedi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları nedeniyle 104'ü çocuk ve 194'ü kadın toplam 2 bin 83 kişi öldü.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU