Türkiye'nin dört bir yanında yüzlerce kişi Filistin'e destek için yürüdü

Üsküdar'daki mitinge Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar da katıldı

Fotoğraf: AA

Filistin'e Destek Platformu çatısı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Gazze'de bir yıldır devam eden saldırı ve katliama karşı Üsküdar Sahil Meydanı'nda miting gerçekleştirdi.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan mitingde AK Parti İstanbul Milletvekili sanatçı Yücel Arzen, Filistin için hazırladığı ezgiyi seslendirdi.

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, işgal son bulmadıkça ve soykırım durmadıkça susmayacaklarını söyledi.

Filistin’in 1948'den beri işgal altında olduğunu belirten Yalçın, 360 kilometrekarelik Gazze'nin 17 yıldır abluka altında ve her yerinin kan içinde olduğunu dile getirdi.

Gazze'nin 365 gündür tarihin en kanlı yıkımına ve en vahşi soykırımına sahne olduğunu vurgulayan Yalçın, "Gazze'de vahşi bir can pazarı kurulmuş. Hastaneler, okullar, camiler, pazar yerleri, mülteci kampları, toplu katliam alanlarına dönüştü. 365 günde 17 bini çocuk, 11 bin 500'ü kadın 42 bin Filistinli kardeşimiz katledildi. Gayriresmi rakamlara göre şehitlerimizin sayısı 118 bin. 100 binden fazla yaralı, on binlerce kayıp var. Gazze’de ölen sadece masum siviller değil Gazze’de insanlık ölüyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in bir Nazi rejimi olduğunu ve bu rejimi de ABD ve Avrupa’nın kurduğunu dile getiren Yalçın, Batı'da soykırımı desteklemenin serbest ama Filistin’e destek vermenin yasak olduğunu belirtti.

Katillere karşı İslam aleminin İstiklal Savaşı vermesi gerektiğine işaret eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Çünkü soykırımcılar durmuyor, Batı'dan aldıkları güçle soykırımı Lübnan'a taşıyorlar. Güvenlik Konseyindeki vetocu baronlar, mazlumlara kurtuluş kapısını kapatırken zalimlere soykırım kapılarını sonuna kadar açıyor. Evet, artık Dünya 5’ten büyük olmak zorundadır. Mazlumu zalim, zalimi mazlum gösteren bu hokkabaz düzen artık sona ermelidir."

Meydanlara vicdanlarını rahatlatmak için toplanmadıklarını belirten Yalçın, Mescid-i Aksa'ya sadakat için, zalimlere karşı direnenlerin safında olduklarını göstermek için toplandıklarını ve Filistin davasını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

"Aksa Tufanı sonrası İsrail'den çıkanların sayısı artmaya devam ediyor"

Mitinge katılan Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri de Türkiye’de yapılan mitinglere atıfta bulunarak, İsrail’i destekleyen ABD ve diğer ülkelere karşı Türkiye ve bütün ümmetin Filistin’le birlikte olduğunu belirtti.

Bir yıl içinde atılan tonlarca bombaya karşın Gazze halkının hala ayakta ve direniş halinde olduğunu dile getiren Zuhri, "İsrail, bu sürede Gazze ve Filistin üzerindeki planlarını gerçekleştiremedi. Hamas'ın elindeki esirlerini kurtaracaklarını söylemişlerdi. Bir yılda bütün teknolojik imkanlarına rağmen bırakın onları ele geçirmeyi, yerlerini bile tespit edemediler. İsrail, Aksa Tufanı başladıktan sonra ülkeyi terk eden yerleşimci siyonistleri geri döndüreceklerini söylemişti ama bir yılda çıkanların sayısı artmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

Son saldırılarla İsrail’in savaşı daha geniş alanlara taşımaya çalıştığına dikkati çeken Zuhri, Orta Doğu'da İsrail'e yer olmadığını ve Kudüs’ün yeniden özgür olacağını söyledi.

İsrail ve ABD aleyhine sloganların atıldığı mitingde "Grup Yürüyüş" ile "Grup Genç" sahne alarak ezgilerini seslendirdi.

Mitinge Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve vatandaşlar katıldı.

Gazzeli doktor, gazeteci ve avukat gibi meslekler ile anne ve çocukları temsilen bir koreografinin de yapıldığı miting, Dr. Şerafettin Kalay'ın okuduğu duayla sona erdi.

Ankara'da Filistin'e destek yürüyüşü

Ankara Filistin Dayanışma Platformu'na (ANFİDAP) mensup sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla on binlerce kişi başkentte Filistin'e destek yürüyüşü yaptı.

Kurtuluş Parkı'nda toplanan vatandaşlar, Türk ve Filistin bayrakları, pankart ve dövizlerle Anadolu Meydanı'na yürüdü. Burada da İsrail aleyhine, Filistin lehine sloganlar atıldı.

Güvenlik güçlerinin yürüyüş güzergahı ve Anadolu Meydanı'nda yoğun tedbir aldığı görüldü.

ANFİDAP adına basın açıklaması yapan, Memur-Sen Ankara İl Başkanı Nevzat Öylek, bugün, toprakları gasbedilen, halkı yok edilmeye çalışılan Filistin'de yaşanan acımasız soykırıma tepkilerini göstermek üzere, yapılan insanlık yoklamasında "ben de varım" demek için burada olduklarını belirtti.

İsrail'in hiçbir değeri ve sınırı bulunmayan "mutlak bir kötü" olduğunu ifade eden Öylek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sabıkası, katliamlarla dolu katil İsrail, Filistin'de soykırım suçunu en vahşi şekilde işlemektedir. Filistin'de 365 gündür hastaneler, okullar, camiler, kiliseler, evler, pazar yerleri, su depoları, fırınlar, aşevleri ve mülteci kampları bombalanmaktadır. Bebekler, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, sağlıkçılar, yardım görevlileri ve gazeteciler katlediliyor. Gazze'de 365 günde 42 bin kişi terörist İsrail tarafından vahşice katledildi. Binlerce Filistinli ise hala enkaz altında."

Trabzon, Artvin ve Bayburt'ta İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi

Trabzon, Artvin, Bayburt'ta, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki amacıyla yürüyüşler düzenlendi, basın açıklamaları yapıldı.

Trabzon'da Özgür Aksa Trabzon Platformunca "Direnişe selam, siyonizme lanet" mottosuyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Ortahisar ilçesindeki İskenderpaşa Camisi önünde ikindi namazının ardından Türk ve Filistin bayrakları ile dövizler taşıyan grup, slogan, salavat ve tekbirler eşliğinde Kahramanmaraş Caddesi'ndeki Ziraat Bankası önüne kadar yürüdü.

Anne babalarına eşlik eden çocuklar da düdük ve kendi imkanlarıyla yaptıkları davulları çalarak, saldırılara tepki gösterdi.

İlahiler ve Kur'an-ı Kerim'in okunduğu programda grup adına konuşan Kadir Bekar, tarih boyunca katillerin ve soykırımcıların bu denli desteklendiği bir başka örneğin olmadığını söyledi.

Batılı emperyalist güçlerin, Müslümanlara olan düşmanlıklarını, İsrail isimli terör örgütü aracılığıyla sürdürdüğünü belirten Bekar, "Bu bağlamda demokrasi, insan hakları ve özgürlük gibi değerleri hiçe saymaktadırlar. Aklın, idrakin ve vicdanın rafa kalktığı bu kör inanç, dünyayı bir cehennem çukuruna sürüklemektedir." dedi.

Erzurum

Erzurum Sivil Toplum Platformunca (ESTP), İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını 365'inci gününde "Direnişe selam, siyonizme lanet" mottosuyla protesto etmek için öğlen namazı sonrası tarihi Lalapaşa Cami bahçesinde program düzenlendi.

Programda sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, taşıdıkları döviz, Türk ve Filistin bayraklarıyla Filistin'e destek verdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Karataş, İsrail'in 365 gündür Gazze'de soykırım yaptığını söyledi.

Erzincan

Erzincan'da İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki göstermek amacıyla "Soykırıma İsyan, Filistine Destek Yürüşü" düzenlendi.

Öğle namazı sonrası Cami Kebir Camisi'nin avlusunda toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ile vatandaşlar, Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail ve ABD aleyhine slogan atarak Kızılay Meydanı’na yürüdü.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından grup adına basın açıklaması yapan Diyanet-Sen Erzincan Şube Başkanı Zakir Yıldız, İsrail'in 365 gündür çocuk kadın demeden Gazze'de soykırım uyguladığını anımsattı.

Kars

Kars'ta Memur-Sen Şubesinin öncülüğünde bir araya gelen STK'ler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınadı.

Sultan Alpaslan Külliyesi önünde toplanan grup, döviz ve pankartlarla Faikbey Caddesi'nde yürüyerek Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı yanındaki parka geldi.

Memur-Sen Kars Şube Başkanı Ahmet Altun, saldırıları kınadı.

Siyonist İsrail'in Gazze'de 365 gündür soykırım yaptığına dikkati çeken Altun, şunları dile getirdi:

"Dünya kör, dünya sağır, dünya suskun. Dünyanın bu suskunluğu, çoğu çocuk ve kadın kırk 42 binden fazla insanı katleden, hastaneleri, okulları, ibadethaneleri dahi bombalayan soykırımcıyı, kandan beslenen katil sürüsünü cesaretlendiriyor. Çocukları öldürmeyi itikatlarının gereği sayan devlet görünümlü sapkın terör örgütü, emperyalist sistemin koruması altında bölgeyi kan gölüne çeviriyor ve soykırım siyasetini bütün bölgeye yayıyor."

Ardahan

Ardahan'da İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının birinci yılında tepki göstermek amacıyla "Soykırıma Hayır" yürüyüşü düzenlendi.

Kentte ikindi namazı sonrası Merkez Camisi önünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ile vatandaşlar, Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail ve ABD aleyhine slogan atarak Milli Egemenlik Parkı'na yürüdü.

Burada yapılan açıklamaların ardından yürüyüş tamamlandı.

Iğdır

Iğdır'da Tansu Çiller Caddesi'nde toplanan kalabalık, Vali Yolu Caddesi'nden Millet Bahçesine yürüdü.

"Filistin'e Destek Platformu" tarafından düzenlenen etkinlikte Vali Ercan Turan, İl Emniyet Müdürü Erden Sakarya ve vatandaşlardan oluşan kalabalık, "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.

Millet Bahçesi'nde Filistin temalı resim sergisi ve basın açıklaması düzenlendi.

Sivas

Sivas'ta, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına karşı protesto düzenlendi.

Sivas Tren Garı önünde Türk ve Filistin bayrakları ile dövizler taşıyan grup, slogan, salavat ve tekbirler eşliğinde Buruciye Medresesi önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına konuşan Emre Altun, katliamları protesto etmek ve Filistin direnişine destek olmak için bugün ülke olarak meydanlara çıkıldığını söyledi.

Bu davanın sadece Filistin ve Gazze halkının davası olmadığını belirten Altun, "Bebek katillerinin utanç verici vahşetine karşı vicdan sahibi insanlığın ortak davasıdır. Bu dava sadece son 1 yıldır işlenen katliamlara değil, bir asırdır devam eden soykırıma karşı olanların ve terör devletlerinin zulümleri karşısında yürekleri sızlayan ümmetin ortak davasıdır." dedi.

Samsun

Atakum Gençlik Merkezi önünden başlayan Filistin'e destek yürüyüşü Çobanlı İskelesi'nde sona erdi.

Filistin'e Destek Platformu'nun düzenlediği "Direnişe Devam Siyonizme Lanet" yürüyüşüne Samsun İHH, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar destek verdi.

Türk ve Filistin bayrağının yanında ellerinde dövizler taşıyan vatandaşlar, sloganlarda İsrail'in Filistin'i işgalini protesto etti.

Eyleme katılanlar adına konuşan Memur-Sen Samsun İl Başkanı Hamdi Yıldız, İsrail'in soykırım siyasetini bütün bölgeye yaydığını söyledi. Dünyanın hiçbir zamanında soykırımın bu kadar desteklendiğini görmediklerini dile getiren Yıldız, "Uluslararası sistem ahlaken çöktü. İnsanlık İsrail ve onu destekleyen emperyalist güçler karşısında savunmasız. Siyonist rejim Lübnan'a başlattığı saldırılarla büyün bölgeyi ateşe vermeyi planladığını şu anda gösteriyor. Ateş yaklaşıyor." dedi.

Okunan Kur'an-ı Kerim'in ve Atakum Müftüsü Hüseyin Köksal'ın yaptığı dua sonrasında program sona erdi.

Amasya

Sultan II. Bayezid Cami önünden başlayan yürüyüş Yavuz Selim Meydanı'nda son buldu. Gönüllü Kuruluşlar Birliğinin (GÖK-BİR) düzenlediği, Türkiye Diyanet Vakfı Amasya Şubesi ve Gençlik Merkezinin destek verdiği yürüyüşe çok sayıda vatandaş katıldı.

Ellerinde döviz ve bayraklar taşıyan vatandaşlar sık sık sloganlar atarak İsrail'in Filistin'i işgalini ve yaptıkları katliam ve soykırımları protesto etti.

Gönüllü Kuruluşlar Birliği adına açıklama yapan Mehmet Akif Yivli, İslam ümmetinin direnerek sabredeceğini ifade ederek, "Her daim düşmana karşı teyakkuzda olacağız. Rabb'imize intikal edecek ve hep birlikte feraha, kurtuluşa ereceğiz." dedi.

Yürüyüşe katılan Gönüllü Kuruluşlar Birliği Dönem Başkanı Serdal Benli de Aksa tufanının yıl dönümünde bir araya geldiklerini anımsatarak, "Siyonist işgalin yıl dönümünde Amasya Gök-Bir Gönüllü Kuruluşlar Birliği olarak Gazze'deki, Lübnan'daki mazlumlara destek adına Gazzeli kardeşlerimiz için dua edeceğiz, aynı zamanda oradaki kutlu direnişi de selamlayacağız." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından yapılan dua ile protesto yürüyüşü sona erdi.

Çankırı

Çankırı'da Filistin'e Destek Platformu tarafından düzenlenen "Direnişe Selam Siyonizme Lanet Yürüyüşü", Kucaklama Taşı'nda başladı.

Ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla Karatekin Parkı'na kadar yürüyen vatandaşlar, İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı.

Platform adına Karatekin Parkı'nda açıklama yapan Tuna Dinç, çocukları öldürmeyi itikatlarının gereği sayan devlet görünümlü sapkın terör örgütünün, emperyalist sistemin koruması altında bölgeyi kan gölüne çevirdiğini ve soykırım siyasetini bütün bölgeye yaydığını söyledi.

Kocaeli

Kocaeli'de Gönüllü Kültür Teşekkülleri tarafından düzenlenen yürüyüş için çok sayıda vatandaş, Gebze ilçesi Tatlıkuyu Mahallesi Pazar Alanı'nda toplandı. Araç konvoyuyla İzmit ilçesindeki sahile gelen vatandaşlar, buradan Sekapark uçurtma tepesine kadar yürüdü. Yürüyüşte İsrail aleyhine slogan atılırken, Filistin'e destek veren pankartlar taşındı.

Burada Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatlarını kaybedenler için dua edildi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Gazze'de başlayan direnişin üzerinden 1 yıl geçtiğini, bu süreçte yaklaşık 42 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Gazze'nin bedel ödeyip, bağımsızlık mücadelesi verdiğini kaydeden Yalçın, "Direnişin yıl dönümünde 81 ilde meydanlarda 'Gazze'ye selam, siyonizme lanet' diyerek yürüyüşler yapıp, oradaki kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek için çabalıyoruz." ifadesini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU