"Doğadaki otel" dünyanın en iyi yüksek binası ilan edildi

Şehrin koşuşturmacasında bir "vaha" sunuyor

Yapımı Haziran 2023'te tamamlanan Pan Pacific Orchard, ülkenin en işlek bölgelerinden birinde yer alıyor (WOHA)

Singapur'daki Pan Pacific Orchard adlı otel, dünyanın en iyi yüksek binası ilan edildi. 

Gökdelenler sözkonusu olduğunda otorite sayılan Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (Council on Tall Buildings and Urban Habitat / CTBUH), 2 Ekim Çarşamba günü bu yılın "en"lerini açıkladı. 

2002'de verilmeye başlanan ödüller en iyi yüksek binaları ve mimarlarını onurlandırmayı amaçlıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Singapur merkezli mimarlık şirketi WOHA'nın elinden çıkan Pan Pacific Orchard, bu yılın dünya genelindeki En İyi Yüksek Bina Ödülü'ne layık görüldü.

CTBUH CEO'su Javier Quintana de Uña yaptığı açıklamada, "Pan Pacific Orchard bugün bilinçli dikey şehircilikte en iyiyi temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

140,4 metre uzunluğuyla dikdörtgen şeklindeki otel, yemyeşil balkonlarıyla göze çarpıyor. 

CTBUH'nin "doğadaki bir otel" dediği binanın ön cephesini süsleyen 4 büyük balkonun her biri ayrı temalara göre bitki ve ağaçlarla donatılmış. 

WOHA'nın mimar ekibinden Hong Wei Phua, CNN'e yaptığı açıklamada, otelin girişindeki "Orman Terası"nı kentin koşuşturmacasından uzak bir "vahaya" benzetiyor: 

Bir podyum (kapalı bir alan ya da oda ve geçitlerden oluşan bir labirent) yerine, bir ormana giriyorsunuz.

Singapur'un yoğun alışveriş bölgesi Orchard'da yer alan otelin üst katlarına çıktıkça palmiyelerle çevrili bir havuz içeren "Sahil Terası", dikdörtgen bir çim alanın etrafında yürüyüş yollarıyla "Bahçe Terası" ve şehrin manzarasını ayaklar altına seren "Bulut Terası"nı görmek mümkün.

35 katlı ve 347 odalı otel hem bu bahçelerle hem de çatısındaki güneş panelleriyle karbon ayak izini de düşük tutmaya çalışıyor. 
 

Pan Pacific Orchard
Pan Pacific Orchard, balkonlarıyla ziyaretçilerine şehrin ortasında doğal bir ortam sunmayı amaçlıyor (WOHA)


Binanın bu havadar yapısı, aynı zamanda ülkenin sıcak ve nemli havasında konuklarına rahatlama imkanı sunuyor. 

Doğanın içindeymiş gibi hissettiren mimari yapılarıyla son yıllarda önce çıkan Singapur, bazı bölgelerindeki kulelerde yeşil alanların eklenmesini zorunlu kılıyor. 

Diğer yandan Pan Pacific Orchard'daki yeşil alanlar, yasal olarak beklenenden neredeyse üç kat daha fazla.

WOHA'nın kurucu direktörü Mun Summ Wong, CTBUH ödülünün ardından yaptığı basın açıklamasında "gökdelenlerin yoğun kent ortamlarında yeşil akciğerler görevi görebileceğine" inandığını söyledi.

Pan Pacific Orchard ayrıca 100-199 metre kategorisinde En İyi Yüksek Bina Ödülü'nü ve İç Mekan Ödülü'nü de evine götürdü. İç Mekan Ödülü, iç mekanları olağanüstü şekilde entegre eden ve konuklarına sıradışı bir işlevsellik sunan yüksek binaları onurlandırma amacıyla veriliyor.



Independent Türkçe, CNN, New AtlasCTBUH

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU