Kuzey Kore, ABD'de seçim sonucu ne olursa olsun "pazarlık yapmayacak"

Kuzey Koreli diplomat BM'de, Kim Jong-un rejiminin "ulusal prestijini" asla pazarlık konusu yapmayacağını söyledi

Kuzey Kore'nin BM elçisi Song Kim, 30 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda (AP)

Kuzey Kore, kasımdaki seçimden sonra iktidara kim gelirse gelsin ABD Başkanı'yla liderler arası diplomasiye dönme olasılığını ortadan kaldırmış gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pyongyang'ın BM Elçisi Song Kim, pazartesi günü New York'taki BM Genel Kurulu'nda, Kim Jong-un rejiminin "ulusal prestijini" asla pazarlık konusu yapmayacağını söyledi.

Kuzey Kore elçisi, Kore Yarımadası'nda artan güvenlik tehditlerine ilişkin uyarılara meydan okuyarak, ülkenin nükleer silah programına bağlılığını bir kez daha teyit etti.

Sözkonusu açıklamalar, Trump yönetimi sırasında Şubat 2019'da Hanoi'de başarısızlıkla sonuçlanan zirveden bu yana beklemede olan, Washington ve Pyongyang arasındaki anlamlı nükleer müzakerelerin yeniden başlama şansını daha da azalttı.

Güney Kore'ye iltica eden üst düzey bir Kuzey Koreli diplomatın Donald Trump'ın yeniden seçilmesi halinde Pyongyang'ın ABD'yle nükleer müzakereleri yeniden başlatabileceğini ve yeni bir müzakere stratejisi geliştirmeye çalıştığını söylemesinin ardından geldi.

Song, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "ABD'de kim göreve gelirse gelsin, biz sadece ABD adlı devlet varlığıyla muhatap olacağız, salt yönetimle değil" dedi.

"Aynı şekilde, herhangi bir ABD yönetimi, ABD'nin düşündüğünden farklı olan KDHC'yle muhatap olmak zorunda kalacak" dedi ve detay vermeden Kuzey Kore'ye resmi adıyla atıfta bulundu.

Elçi, yeni ABD yönetimine Kuzey Kore'yi nükleer silah sahibi bir devlet olarak kabul etmesini ve ülkeyi nükleer silahlardan arındırma çabalarından vazgeçmesini ima eder gibi göründü. Pyongyang, Joe Biden yönetimi altında nükleer ve balistik füze programlarında kararlı bir şekilde ilerlemeye devam etti.

Oval Ofis'te ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmak isteyen Cumhuriyetçi başkan adayı Trump, daha önce Kim'le olan ilişkisini başkanlığının çok önemli bir başarısı olarak övmüştü. Hatta Trump mektuplaşmaları sırasında ikilinin "birbirlerine aşık olduğunu" bile söylemişti. Ayrıca bir mitingde Kim'in kendisini tekrar görevde görmek istediğini söylemişti:

Doğrusunu isterseniz beni özlediğini düşünüyorum.

Ancak Kim rejimi lider değişikliğinin ilişkiler üzerinde herhangi bir etkisi olacağını reddetmeyi sürdürürken Pyongyang, Başkan Biden yönetiminin görüşmelere yeniden başlaması için yaptığı çağrıları görmezden gelmeye devam ediyor.

Song, Kore Yarımadası'ndaki gerilimi tırmandırdığı gerekçesiyle ABD'ye yüklendi ve nükleer silahların "sadece kendimizi savunmak için yapıldığını ve var olduğunu" iddia etti.

Song, "Egemen bir devletin meşru hakkı olan meşru müdafaa hakkı sözkonusu olduğunda, asla uzak geçmişteki noktaya geri dönmeyeceğiz" dedi.

Ulusal prestij sözkonusu olduğunda, tüm Kore halkının kanlı mücadelesiyle kazanıldığı için asla kimseyle pazarlık yapmayacağız.

Küba'dan Güney Kore'ye iltica ederek dünya çapında manşetlere çıkan Kuzey Koreli diplomat Ri Il Gyu, Reuters'a Amerikalıların Başkan Yardımcısı Kamala Harris yerine Trump'ı seçmesi halinde Pyongyang diplomatlarının bir strateji belirlediğini söylemişti.

Bu strateji, silah programlarına yönelik yaptırımların kaldırılması, ekonomik yardım sağlanması ve terörizmin devlet sponsoru olarak tanımlanmasının kaldırılması yönünde olacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU