İsrail ordusu, Lübnan'a yönelik kara harekatı başlattı

İsrail tankları Lübnan'a ilerliyor

Fotoğraf: Reuters

İsrail askeri araçlarının, kara saldırıları çerçevesinde, Lübnan sınırına hareket etmeye başladığı bildirildi.

AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görgü tanıkları, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarına vurgu yaparak, İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini topçu atışlarıyla vurduğunu kaydetti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

Reuters'ta yer alan habere göre İsrail ordusu, Lübnan sınırına yakın üç bölgeyi kapalı askeri ilan ederek, bu bölgelere girişleri yasakladı.

İsrail basını: "Bir sonraki aşama" hükümet ve güvenlik kabinesi tarafından onaylandı

İsrail basınında, hükümet ve güvenlik kabinesinin Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladığı bildirilirken kara işgaline ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti ve güvenlik kabinesi saatler boyu süren görüşmelerin ardından Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladı.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, bazı bakanlar ABD'nin Lübnan'da kara işgaline ilişkin paylaştığı bilgilerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, bakanlara Lübnan'daki duruma ilişkin yorum yapmaktan kaçınmaları uyarısı yapıldı.

Beyrut'a hava saldırısı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Hizbullah hedeflerine yönelik planlanan saldırılar nedeniyle" Beyrut'un güney banliyölerinde yaşayanların evlerini boşaltması istendi. 

İsrail ordusundan yapılan açıklamadan saatler sonra, Beyrut'un güneyindeki Dahiyah semti İsrail uçakları tarafından hedef alındı.

Reuters'a konuşan Beyrutlular, bölgeden ayrılmak için araç bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Lübnan ordusu, İsrail sınırına yakın bazı noktaları boşaltarak geri çekildi

Lübnan ordusunun İsrail sınırına yakın noktalardaki pozisyonlarını bırakarak sınırdan birkaç kilometre geriye çekildiği bildirildi.

Bölgedeki görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, Lübnan ordusuna ait birlikler sınır boylarındaki bazı noktaları boşaltarak geri çekildi.

Konuyla ilgili Lübnanlı makamlardan henüz bir açıklama gelmedi.

ABD Dışişleri'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatının sınırlı olacağı öne sürüldü. Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, İsrail yönetiminin harekatla ilgili kendilerine bilgi verdiğini ve operasyonun sınır hattındaki Hizbullah altyapısını hedef alacağını söyledi.

Beyaz Saray: İsrail, Hizbullah'ın İsrail'e saldırma kapasitesini hedef alıyor

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail'in Lübnan'a yönelik karadan saldırısı ve işgal adımına ilişkin yorum yapmamayı tercih ederken, "Buradaki stratejik hedefin, Hizbullah'ın sınırın hemen karşı tarafından İsrail'e saldırma kapasitesini sürdüremeyeceğinden emin olmak olduğunu anlıyoruz." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde İsrail'in Lübnan'a yönelik olası işgal girişimine ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'li sözcü, brifing boyunca kendisine yöneltilen sorulara cevap verirken, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ve İsrail ordusunun "operasyonları" hakkında kendilerinin değil İsrail'in konuşabileceğini söyledi.

Jean-Pierre, "Kendi askeri operasyonları ve planları hakkında sizi İsrail ordusuna yönlendiriyorum, ancak buradaki stratejik hedefin, Hizbullah'ın sınırın hemen karşı tarafından İsrail'e saldırma kapasitesini sürdüremeyeceğinden emin olmak olduğunu anlıyoruz." şeklinde konuştu.

"Ateşkesin olmasını istiyoruz"

Beyaz Saray sözcüsü, ısrarlı sorulara rağmen hafta sonu İsrailli yetkililerle, İsrail'in Lübnan'a yönelik karadan işgal hareketine dair ne konuştukları konusunda bilgi vermedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, "İsrail'in Lübnan'a saldırısını durdurması ve bir ateşkes olmasını istediği" yönündeki son açıklaması hatırlatılan Jean-Pierre, "İsrailliler kendi kara operasyonları hakkında konuşurlar fakat biz diplomasiye alan açacak bir ateşkesin olmasını elbette istiyoruz." dedi.

CNN'e açıklama yapan ABD'li bir yetkili, hafta sonu ABD ile İsrail arasındaki görüşmelerin ardından, İsrail'in Lübnan'a "ilk başta planlanandan daha sınırlı bir kara operasyonuna" her an başlayabileceğine inandıklarını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da, İsrail'in sınırlı bazı operasyonlara başladıklarını kendilerine ilettiğini söylemiş, ancak bir kara işgalinin başlayıp başlamadığına ilişkin soruları İsrail ordusuna yönlendirerek yanıtsız bırakmıştı.

Birleşik Krallık, Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmek için devrede

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, yarın kalkacak tarifeli uçaklarda yer ayırdıklarını belirterek, Birleşik Krallık vatandaşlarına bir an önce Lübnan'dan ayrılmaları çağrısını yineledi.

Sky News televizyonunda Lübnan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lammy, yayın öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la telefon görüşmesinde konuyu ele aldıklarını kaydetti.

Lammy, görüşmede acil ateşkes, İsrail'in kuzeyinde yaşayan İsrailliler ile Lübnan'ın güneyinde yaşayan Lübnanlıların evlerine dönmesi, siyasi çözüm için masaya oturulması ve tansiyonun düşürülmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

Lübnan'daki Birleşik Krallık vatandaşlarına bir an önce ülkeden ayrılmaları çağrısını yineleyen Lammy, şöyle devam etti:

Temmuzda bakanlık görevine geldiğimden beri İngiliz vatandaşlarını Lübnan'dan ayrılmaya çağırıyorum. Önceki hükümet de Ekim 2023'ten beri İngiltere vatandaşlarına Lübnan'a gitmemeleri çağrısı yapıyor. Sadece bununla kalmıyoruz. Bir acil müdahale birimi gönderdik. 700 kişilik bir birlik şu an Kıbrıs'ta. İnsanları çıkarmaya yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Yarın kalkacak tarifeli uçuşlarda İngiliz vatandaşlarının binebilmesi için yerler ayırdık.

Nisandaki İran saldırıları sonrası İngiltere'nin İsrail'e askeri yardım gönderdiği hatırlatılan Lammy, İran'ın Lübnan saldırılarını sürdüren İsrail'e karşılık vermesi halinde İsrail'e tekrar askeri yardım gönderilip gönderilmeyeceği yönündeki soruya da yanıt verdi.

Lammy, "İran Dışişleri Bakanı ile geçen hafta buluştum ve detaylı bir görüşme gerçekleştirdik. Tabii ki Alman ve Fransız mevkidaşlarıma katılarak İran'ı itidalli davranmaya çağırıyorum. Gelecek saatlerde de İran'la temasta olmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

ABD, Orta Doğu'da konuşlu askeri gücüne takviye personel ve savaş uçağı gönderiyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Orta Doğu'ya "saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için" bölgedeki konuşlu mevcut güçlerine savaş uçakları ve birkaç bin takviye asker göndereceğini açıkladı.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında konuştu.

Singh, "Savunma Bakanlığı, bölgede saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için Orta Doğu'daki ABD güçlerinin kuvvet duruşunu daha da güçlendirmek amacıyla adımlar atıyor." dedi.

Bölgede bulunan ve rotasyonu gelen USS Abraham Lincoln uçak gemisi filosunun yerinde kalması talimatının verildiğini belirten Singh, ayrıca hava savunmasının güçlenmesi için mevcut askeri varlığa ek olarak F-15E Strike Eagle, F-16, A-10 ve F-22 savaş uçakları ve bunları destekleyecek "birkaç bin" personel gönderileceğini bildirdi.

Singh, ayrıca Pentagon'un, çeşitli olasılıklara yanıt verme hazırlıklarını daha da üst seviyeye taşımak için ABD içindeki askeri birliklerin bölgede konuşlandırılmasına yönelik hazırlık seviyesinin artırıldığı bilgisini paylaştı.

"Bakan (Lloyd) Austin, hazırlıksız yakalandı"

İsrailli yetkililerin Lübnan'a karadan girme planlarıyla ilgili açıklamaları hakkındaki soruları için Singh, "Potansiyel operasyonları için bunu İsrail'e sorun, benim söyleyebileceğim bir şey yok. Size sadece şunu söyleyebilirim, İsraillilerle çalışmaya devam ediyoruz ve şu anda ne yapmayı planladıkları hakkında daha fazla bilgi edinmeye uğraşıyoruz." yanıtını verdi.

Singh, 27 Eylül'de Lübnan'daki Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü hava saldırıları konusunda da İsrail’in kendilerine bilgi vermediğini tekrarlayarak, "Bakan (Lloyd) Austin, hazırlıksız yakalandı. Operasyon devam ederken haber verildi. Bu operasyonlarda dahlimiz yok." ifadelerini kullandı.

ABD ile İsrail savunma bakanları arasında "güven sorunu" olup olmadığıyla ilgili soruyu ise Singh, şöyle yanıtladı:

"İki bakan, 7 Ekim'den bu yana her gün düzenli iletişim halinde, hatta bazen günde iki defa konuştukları oluyor. İkisi de telefonla istedikleri zaman birbirini arayabileceklerini biliyor. Dolayısıyla, bir güven sorunu olduğu söylenmez."

Singh, Nasrallah'ın öldürüldüğü saldırılarda ABD yapımı silah kullanılıp kullanılmadığı sorularına da İsrail'in her saldırısına ayrı soruşturma yapmadıklarını söyleyerek, söz konusu saldırı hakkında daha fazla bilgi almak için de İsraillilere yönlendirdi.

Fransa’dan İsrail’e, Lübnan’a kara saldırısından kaçınma çağrısı

Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İsrail’e Lübnan’a herhangi bir kara saldırısından kaçınma çağrısı yaptı.

Lübnan'a düzenlediği resmi ziyaret kapsamın Fransa’nın Beyrut Büyükelçiliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Barrot, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının uygulanmasına yardım etmeye hazırız ve Lübnan ordusuna desteğimizi güçlendireceğiz.” dedi.

Barrot, İsrail’e Lübnan’a herhangi bir kara saldırısından kaçınma çağrısı yaparak, “Tüm taraflar, hala masada olan ve hâlâ umut olan, ancak çok az zamanımız kalan ateşkes önerisini kabul etme fırsatını şimdi değerlendirmelidir.” ifadelerini kullandı.

Lübnanlı yetkililerin Fransa-ABD girişimini desteklediğine dikkati çeken Barrot, “İsrailli yetkililerle her gün iletişim halindeyiz. Onları bu girişimi benimsemeye ve kara saldırısından kaçınmaya çağırıyoruz.” dedi.

Barrot, İsrail'in Beyrut'un güney banliyösünü (Dahiye) hedef alan yoğun saldırılarına rağmen Lübnan'da diplomatik çözümlerin olduğunu belirterek, kendisinin de tıbbi-insani yardım desteğinde bulunmak üzere Lübnan’a geldiğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

BM: Lübnan'a hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemiyoruz

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan'da hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemediklerini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Lübnan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Lübnan'daki gelişmelerden ve insani durumdan derin endişe duyduğunu aktaran Dujarric, Genel Sekreter'in taraflara itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının uygulanması gerektiğinin de altını çizen Dujarric, Genel Sekreter ve ekibinin sahadakilerle irtibatta olduğunu ve diplomatik yolları aramayı sürdürdüğünü söyledi.

Dujarric, "Mavi Hat"taki BM çalışanlarının görevlerine devam ettiğine ancak çatışmanın operasyonlarını kısıtladığına dikkati çekti.

Gerginliğin artışından en çok sivillerin etkilendiğini kaydeden Dujarric, "Yarın Lübnan'da 1 milyon kişinin büyüyen kriz çerçevesinde ihtiyaçlarını karşılamaya destek olmak için acil yardım çağrısında bulunacağız." dedi.

"İsrail'e kara saldırısından vazgeçme çağrısında bulunacak mısınız?" sorusuna Dujarric, "Genel Sekreter bu çağrıyı yaptı ve yapmaya devam edecek. Hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemiyoruz." ifadesini kullandı.

İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 1217 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU