ABD'de beklenen tartışma: Adaylar nasıl hazırlanıyor?

Başkan yardımcısı adayları Vance ve Walz da canlı yayında kozlarını paylaşacak

Walz 60, Vance ise 40 yaşında (Reuters/AP)

ABD'de 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken Demokrat Kamala Harris'le Cumhuriyetçi Donald Trump, 10 Eylül'de yaptıkları ve yaklaşık 1,5 saat süren tartışma dışında birlikte canlı yayına çıkmayacak gibi görünüyor.

Gözler salı günü yapılacak başkan yardımcısı adayları münazarasına çevrildi. Ohio Senatörü James David (JD) Vance, Minnesota Valisi Tim Walz'la karşı karşıya gelecek. On milyonlarca seçmenin bu yayını izlemesi bekleniyor. 

Trump-Harris tartışmasından farklı olarak, bu sefer tarafların mikrofonları çok zorunlu görülmedikçe kapatılmayacak. Bu da harareti artırabilir.

Wall Street Journal (WSJ) iki adayın, başkan adaylarını saldırılardan korumaya, çirkef gözükmeden rakiplere saldırmaya, utanacak sözler sarf etmemeye ve Beyaz Saray'a layık oldukları intibasını uyandırmaya çalışacağını bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat Walz'un işçi sınıfındaki beyaz seçmenlere odaklanıp, Amerikan futbolu ve silah mülkiyeti konularından bahsetmesi bekleniyor.  

Cumhuriyetçi Vance ise "çocuksuz kedili kadınlar" ve "kedi-köpekleri yiyen göçmenler" gibi tartışma yaratan ifadelerini düzeltebilir. 

Hem Vance'in hem de Walz'un sinirlenince kontrolden çıkabildiği de Amerikan gazetesinin haberinde savunuldu. 

İki adayın zıtlıkları da WSJ'nin dikkatini çekti. Demokrat Partili Walz'un muhafazakarlığa, Cumhuriyetçi Vance'in ise ilericiliğe yakınlığının karşı taraftan oy alma konusunda avantaj oluşturabileceği vurgulandı. 

Geçmişte lise öğretmenliği ve futbol koçluğu yapmış Walz'la, Yale Hukuk mezunu ve çok satan kitap yazarı Vance'in mesleki olarak farklı kutuplarda olduğu iddia edildi. 

Walz'un tartışmaya hazırlanırken Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'i karşısına alarak onunla deneme yaptığı, WSJ'ye sızdırılan bilgiler arasında. Vance için de benzer görevi Temsilciler Meclisi üyesi Tom Emmer üstlenmiş.

WSJ, Amerikan basınına göre Trump-Harris tartışmasının kazananının Demokrat aday olduğunu ve bu nedenle Vance'in daha büyük baskı altında kaldığını öne sürdü. 

Anketler, iki koltuk için yarışan 4 aday arasında en az kabul görenin Vance olduğunu da ortaya koyuyor. 

Associated Press'in (AP) NORC Halkla İlişkiler Merkezi'yle 12-16 Eylül tarihlerinde yaptığı ankette 2 bin 28 kişi Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin başkan yardımcısı adaylarına ilişkin görüşlerini bildirdi.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 27'si Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Yardımcısı adayı Vance hakkında "olumlu" görüşe sahipken Demokratların Başkan Yardımcısı adayı Walz ise bu soruda yüzde 42'ye ulaştı.

Katılımcıların yarısından çoğu Vance, yüzde 30'dan fazlasıysa Walz hakkında "olumsuz" düşündüklerini ifade etti.

Buna göre, Walz hakkında "olumlu" görüş bildiren katılımcıların, Vance hakkında "olumlu" düşünenlerden fazla olduğu tespit edildi.
 

Independent Türkçe, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU