Alışveriş sitesi, tepki çeken kölelik belgesini kaldırmak zorunda kaldı

The Independent Özel: eBay özür dileyerek soruşturma başlattı ve benzer ilanları kaldıracağını bildirdi

Bu eşyaların satışı, etik dışı olmakla eleştirildi ve eBay gibi platformlar kölelik zulmünden "kar elde etmekle" suçlandı (Ekran görüntüsü)

eBay, transatlantik kölelikle bağlantılı belgelerden kâr elde ettiğine dair endişelerin dile getirilmesinin ardından, bunların internet sitesinde satışına dair bir soruşturma başlattı.

Açık artırma sitesinde, bireysel bir satıcının paylaştığı, 1827'de Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan bir Afrikalının da olduğu bir envanterin ilanı yer alıyordu.

Reklamda şöyle yazıyordu:

Uzun bir mülk listesi, katlı kağıt, elle yazılmış.

İnek ve domuz gibi hayvanlar; pamuk tohumu, kereste, variller, sürahiler, süzgeçler ve tava sapları gibi başka eşyalarla birlikte listenin en sonunda, ikinci sayfada yaklaşık 11 litrelik bir sürahinin altında, 400 dolarla ilanda en yüksek değere sahip şekilde "bir Negro Siaba" yer alıyor.

The Independent'la iletişime geçtikten sonra mağaza, bir adet kölelik belgesini satılmadan önce kaldırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Durumu eleştirenler, satışları etik dışı bularak bu tür eşyaları satan eBay gibi platformları, kölelik zulmünden kâr elde etmekle suçladı.

Satış yapmak yerine, belgelerinin tarihi öneminin kâr elde edilmeden anlaşılabilmesi için müzelere yerleştirilmesi veya ücretsiz bir şekilde erişilir olması için çağrılar yapılıyor.

The Independent'a konuşan kültür tarihçisi Patrick Vernon, bu faaliyetin yaygın olduğunu açıkladı.

Vernon "Nereye giderseniz gidin, insanlar hâlâ böyle şeyler yapıyor, plantasyon ve köle gemisi kayıtları satmaya çalışıyorlar" dedi.

Onların soyundan gelen bizlerin de bu bilgilerden yararlanabilmesi için bu kayıtlara sahip olan her şirketin, Afrikalı topluluklarla bunları ücretsiz ve erişilebilir kılmak yönünde kamusal bir sorumluluğu var.

Bu kurumların bizim köleleştirilmemizle ilgili herhangi bir kaydı satması savunulamaz.

Başka herhangi bir topluluk olsaydı, bu utanç verici görülürdü. Ancak Afrikalı topluluklar söz konusu olduğunda, bizim acımızdan ve eziyetimizden para kazanmak meşru kabul ediliyor.

Köleleştirilmiş Afrikalıların soyundan gelen pek çok kişinin, köleliğe dair kayıtlara ve atalarıyla ilgili belgelere erişimi yok, onların kim olduğunu da bilmiyorlar. Vernon, benzer eşyaların satışının, bu soylardan gelenler arasında yaygın olan nesiller arası bir travmayı şiddetlendirdiğini ileri sürdü.

Bir eBay sözcüsü, şöyle dedi:

The Independent'ın bizimle paylaştığı eşya, eBay'in politikalarını ihlal ediyor ve bunu sitemizden kaldırdık. Benzer ilanları kaldırmaya devam ediyoruz ve kırgınlığa yol açtığımız için özür dilemek isteriz.

Bu durumu çok ciddiye alıyoruz ve sitemizi bu tür ilanlar için yakından denetlemeyi sürdüreceğiz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU