Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Arap ülkelerinin Türkiye'yle Suriye'de nüfuz mücadelesine girdiğini yazıyor.
Haberde, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar'ın Suriye'ye enerji desteği verdiği ve insani yardım gönderdiği belirtiliyor. Bu hamleyle, Suriye sınırından uyuşturucu tedarikini kesmenin yanı sıra İran ve Türkiye gibi rakiplerin bölgedeki etkisini zayıflatmayı amaçladıkları ifade ediliyor.
2011'de başlayan iç savaşın ardından Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya aldığı, daha sonra 2023'te Suudi Arabistan'ın öncülüğüyle Beşar Esad yönetimini tekrar birliğe kabul ettiği hatırlatılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ın, El Kaide ve Müslüman Kardeşler gibi örgütlerin Ortadoğu'da tekrar güç kazanmasından endişelendiği, bu yüzden Suriye'nin yeniden inşasına destek sağlayarak nüfuz kazanmaya çalıştığı aktarılıyor.
Suriye'nin geçiş hükümetinde Dışişleri Bakanlığı'nı üstlenen Esad Hasan eş Şibani, ilk ziyaretini 2 Ocak'ta Suudi Arabistan'a yapmıştı. Daha sonra Katar, BAE ve Ürdün'e gitmişti.
Analizde, Suriye'de yönetimi ele geçiren Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) ve diğer rejim karşıtı güçlerle Türkiye arasındaki bağlantının, Arap devletlerini endişelendirdiği değerlendirmesi de yapılıyor. Türkiye'nin de Suriye'nin yeniden inşasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
Riyad'ın, Suriye'ye gönderdiği yardımlarla Ankara'nın "hamlelerine karşı bir adım atmak istediği" ifade ediliyor.
London School of Economics'ten Fawaz Gerges, Suudi Arabistan'ın amacının "Türkiye'nin yeni Suriye'deki önemli rolünü dengelemek" olduğunu söylüyor.
HTŞ liderliğindeki isyancıların 27 Kasım'da başlattığı saldırılar, 8 Aralık'ta Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle sonuçlanmıştı. Esad ailesi Rusya'ya kaçarken, HTŞ kurduğu geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times