İsrailli askeri istihbarat komutanı istifa etti

"7 Ekim saldırıları niye engellenemedi?" sorusu sıklıkla soruluyor

Rehinelerin özgürlüğüne kavuşmasını isteyen protestocular Başbakan Netanyahu'nun istifası için sokaklarda (Reuters)

İsrail ordusu, askeri istihbaratın önde gelen yöneticilerinden birinin, 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki Filistin güçlerinin düzenlediği saldırıları engelleyemediği için perşembe günü istifa ettiğini duyurdu.

Yossi Sariel, askeri istihbarat örgütü AMAN'ın en büyük ve önemli departmanı Birim 8200'ün komutanıydı. 

Ordudan yapılan açıklamada Sariel'in komutanlarıyla görüşerek yakın gelecekte görevini bırakacağı bilgisini verdiği duyuruldu.

Sinyal istihbaratı toplamaktan ve kod çözmekten sorumlu birimin komutanının istifa mektubunda şu ifadeleri kullandığı aktarıldı:

7 Ekim sabahı 6.29'da görevimi; kendim, üstlerim ve astlarım ve çok sevdiğim bu milletin yurttaşlarının beklentisi doğrultusunda yapamadım.

7 Ekim saldırılarını engelleyemediği için nisanda istifasını açıklayan Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva'dan sonra benzer bir adım atan ikinci önemli isim Sariel oldu.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin o dönemki haberinde, Haliva'nın istifa kararının ardından Genelkurmay Başkanı'ndan başlamak üzere saldırılardan sorumlu tüm subayların istifa edeceği ya da görevden alınacağının netleştiği öne sürülmüştü.

Söz konusu subaylar arasında 8200 Birimi Komutanı Tuğgeneral Yossi Sariel, Gazze Tümeni Komutanı Tuğgeneral Avi Rosenfeld, Güney Bölgesi Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman, Operasyonlar Bölümü Başkanı Tümgeneral Oded Basyuk, Strateji Bölümü Başkanı Tümgeneral Eliezer Toledano, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ın da yer aldığı iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu istifaların "7 Ekim saldırıları niye engellenemedi?" diye sorgulayan İsraillilerin tepkisini azaltması beklenirken muhalifler, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sorumluluğunu işaret etmeyi sürdürüyor. 

İsrail ordusu 7 Ekim'de gözler önüne serilen istihbarat zaaflarına dair başlattığı soruşturmayı henüz sonlandırmadı.

Netanyahu, Gazze savaşı bitirildikten sonra kapsamlı bir soruşturmaya girişilmesini savunurken muhalefet, sorumluların bir an önce ifşa edilmesi gerektiği fikrinde.

Tel Aviv'e göre, Hamas öncülüğündeki 7 Ekim saldırılarında 1200 kişi öldürüldü, 250 kişi de kaçırıldı. 

Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında İsrail'in başlattığı Gazze savaşında 41 bini aşkın Filistinli öldürülürken bunların çoğu sivil. 

 

Independent Türkçe, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU