ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Afrika'ya iki daimi koltuk verilmesini destekliyor

Thomas-Greenfield, yaptığı açıklamada "Bu gündemi, ileride Güvenlik Konseyi reformunu gerçekleştirebileceğimiz şekilde hayata geçirmeyi" umduğunu söyledi ve bunu ABD Başkanı Joe Biden'ın mirasının bir parçası olarak niteledi

Fotoğraf: AA

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi'nde Afrika ülkeleri için iki daimi koltuk ve gelişmekte olan küçük ada devletleri arasında dönüşümlü olarak bir koltuk oluşturulmasına ABD'nin destek verdiğini söyledi.

Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesine ülkesinin verdiği desteği bugün ilerleyen saatlerde beyan edecek olan Thomas-Greenfield, bunun öncesinde Reuters'a yaptığı açıklamada "Bu gündemi, ileride Güvenlik Konseyi reformunu gerçekleştirebileceğimiz şekilde hayata geçirmeyi" umduğunu söyledi ve bunu ABD Başkanı Joe Biden'ın mirasının bir parçası olarak niteledi.

Gelişmekte olan ülkeler uzun zamandır BM'nin en güçlü organı olan Güvenlik Konseyi'nde daimi koltuk talep ediyorlar. Ancak yıllardır süregelen Güvenlik Konseyi'nin reforma tabi tutulması istişareleri sonuç vermedi. ABD'nin verdiği desteğin bu konuda eyleme geçilmesini sağlayıp sağlamayacağı ise belli değil.

Güvenlik Konseyi'nin üye sayısının artırılması tasarısı, Washington'un Gazze'deki savaşta İsrail'e verdiği destekten memnun olmayan Afrika ile ilişkilerini onarma ve Çin'in artan nüfuzuna karşılık vermek açısından önem taşıyan Pasifik ada devletleriyle ilişkileri güçlendirme hedefi ile de uyum arz ediyor.

Ülkesinin Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip ülke sayısını artırmak istemediğini belirten Greenfield, tasarının BM Genel Kurulu tarafından ne zaman ele alınacağı sorusuna cevap veremeyeceğini belirtti.

Uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ile görevli olan Güvenlik Konseyi'nin yetkileri arasında yaptırım ve silah ambargosu başlatma ile askeri güç kullanımı bulunuyor.

Toplam 15 sandalyeden oluşan konseyde sadece Rusya, Çin, Fransa, ABD ve İngiltere'den oluşan daimi beş üyenin veto hakkı bulunuyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU