7 maddeyle Trump-Harris münazarası

Demokrat Parti'nin adayı, Amerikan medyasında çoğunlukla başarılı bulundu

5 Kasım'da yapılacak ABD Başkanlık seçimine yaklaşırken Cumhuriyetçi Donald Trump, Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris'le ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. 

İkili, ABC News'te yayımlanan ve yaklaşık 1,5 saat süren canlı yayında iç politikadan ekonomiye, sınır güvenliğinden dış politikaya kadar birçok başlıkta ayrışan görüşlerini ortaya koydu.

78 yaşındaki Trump ve 59 yaşındaki Harris'in seçim öncesinde yapacağı tek canlı yayın tartışması bu olabilir. Zira henüz başka bir plan yapılmadı. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, münazara sonrasında Truth Social hesabından açıklama yaptı ve moderatörleri eleştirdi:

Bunun en iyi münazaram olduğunu düşünüyorum, özellikle de bire karşı üç kişi olduğu için.

CNN ve Washington Post yaptıkları anketlerle seçmenin nabzını ölçtü. CNN'in anketinde yüzde 63, Harris'in Trump'tan daha iyi performans sergilediğini belirtti. 

Washington Post ise başkanlık seçiminin kaderini belirleyen "salıncak eyaletler" Arizona, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pensilvanya, Kuzey Carolina ve Georgia'dan kime oy vereceğine henüz karar verememiş seçmenlere sorular sordu. Ankete katılanların çoğu, Harris'in münazarada daha iyi performans sergilediğini söyledi. 

Hararetli geçen tartışmanın ardından iki taraf da zafer ilan ederken bazı tartışma başlıkları Amerikan basınının ilgisini daha çok çekti. 

Trump, 2020 seçimlerinde yenildiği Joe Biden'ın çekilmesinin ardından Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le yarışıyor (AFP)


1. Harris, her şeyi Trump'tan ibaret hale getirdi

Biden'ın hazirandaki canlı yayın tartışmasında Trump karşısında gösterdiği kötü performans Demokratların endişesini büyütürken Harris onları sakinleştirmeyi başardı. 

Başkan Yardımcısı Harris, tartışmayı yönlendirerek daha çok Trump ve rahatsız edici özelliklerine odaklanılmasını sağladı: Açılan davalar, ABD Kongresi baskını, Trump'ın diktatörlerle ilişkisi ve eski danışmanlarından gördüğü eleştiriler gibi pek çok konuya değinildi. 

Trump'ın Biden ve Harris'in ülke yönetimindeki başarısızlıklarını veya kendi programını daha çok anlatmaktansa kendini savunmak zorunda kalması, Amerikan basınının Harris'in hanesine puan yazmasıyla sonuçlandı. 

Demokrat Parti'nin adayının kaostan daha uzak bir başkanlık mesajını istediği gibi verdiği bildirildi. 

2. Trump'ın yanlış iddiaları 

Amerikan basınının ekseriyeti Cumhuriyetçi Parti adayının temelsiz iddialarını ön plana çıkarıyor. Yalanlanan iddialardan bazıları şunlar:

- Demokratlar bebeklerin doğumdan sonra öldürülmesini savunuyor.

- ABD belki de tarihinin en yüksek enflasyon oranına sahip.

- Suç tüm dünyada düşerken ABD'de artıyor.

- Demokratlar kendilerine oy versin diye kaçak göçmen topluyor.

- Haitili göçmenler ev hayvanlarını kaçırıp yiyor.

3. Yasadışı göçe odaklanan Trump: "Ev hayvanlarını yiyorlar"

Özellikle son iddia dikkat çekerken tartışmanın moderatörlerinden biri bunun yetkililerce yalanlandığını hatırlattı. Trump buna rağmen sınır güvenliği konusunda Biden-Harris ikilisini suçlayarak "Springfield'da köpekleri yiyorlar. Oraya gelen insanlar orada yaşayan sakinlerin evcil hayvanlarını yiyor" dedi.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı tartışmanın genelinde göç korkusuna oynadı:

Suçlulara izin verdiler, teröristlere izin verdiler, adi sokak suçlularına izin verdiler, uyuşturucu satıcılarının ülkemize gelmesine izin verdiler. Kötü göç, ekonomimize yönelik en kötü şey. Onlar ve o ülkemizi politikayla yok etti. Bu çılgınlık!

Harris ise ABD Senatosu'ndaki iki büyük partinin de bu konuda hazırladığı ancak Trump'ın da katkılarıyla geçmesi engellenen yasa tasarısına işaret etti. Cumhuriyetçi Parti'nin adayının problemin çözümüne odaklanmadığını savundu. 

Salonun dışında toplanan Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında arbede yaşandığı bildirildi (AP)


4. Kürtaj hakkını coşkuyla savunan Harris: "Ahlaka aykırı olan budur"

Harris, kadınların kürtaj hakkını eyaletlerin insafına bırakmaya çalışan hamlelerle Trump'ın bu hakkı onlardan almaya çalıştığını söyledi. 12-13 yaşındaki tecavüz mağdurlarının tercih hakkının ellerinden alınmasını eleştirdi:

Kendisine, vücuduna karşı suç işlenmiş bir kişinin kendi vücuduna dair karar alma hakkı yok. Ahlaka aykırı olan budur.

Harris, ABD Başkanı seçilmesi halinde bu konuda net adımlar atacağını vaat etti. 

6. haftadan sonra kürtajın yasak olması gerektiğini savunan Trump ise bu konudaki kararların federal düzeyde dayatılmaması ve her eyaletin kendi kanununu belirlemesi gerektiğini bir kez daha söyledi. 

5. Ekonomi tartışması sırasında Trump: "O bir Marksist"

Programın başında ağırlıklı olarak Amerikan ekonomisini konuşan iki isim, kendi dönemlerinde ekonomiyi toparladıklarını ancak diğer yönetimin ülke ekonomisini bozduğunu savundu.

Harris, "Donald Trump bize Büyük Buhran'dan bu yana en kötü işsizliği bıraktı. Donald Trump bize son yüzyıldaki en kötü kamu sağlığı epidemisini bıraktı" diye konuştu.

Harris'e karşılık veren Trump ise bunun doğru olmadığını, kendi döneminde ekonominin ve istihdamın gayet iyi veriler sunduğunu ve Kovid-19 salgını döneminde de iyi iş çıkardıklarını savundu.

Trump, konuşmasının bir yerinde rakibine, "O bir Marksist, bunu herkes biliyor. Babası, Marksist bir profesördü, kızına iyi öğretmiş" diye saldırdı.

Dünyanın en popüler şarkıcılarından Taylor Swift, Kamala Harris'i desteklediğini tartışma sonrasında açıkladı (AFP)


6. Dış politika ve Ukrayna savaşı: "Savaşı 24 saatte bitiririm"

Dış politika bölümünde ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşı tartışılırken, Gazze'deki son durum ve Ortadoğu'ya ilişkin de görüşler paylaşıldı.

Ukrayna savaşından dolayı Biden yönetimini suçlayan Trump, Harris'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le savaştan üç gün önce müzakere yapsa da başarısız olduğunu iddia etti.

Trump'ın iddiasını yalanlayan Harris ise Putin'le müzakere görüşmesi yapmadığını, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle ise defalarca görüştüğünü anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan seçilmesi halinde Ukrayna'daki savaşı 24 saat içinde bitirebileceğini savunan Trump, "Savaşın bitmesini ve milyonlarca insanın ölmemesini istiyorum. Biden'ın Putin'le nasıl konuşulacağı hakkında hiçbir fikri yok. bu savaşı nasıl durduracağı hakkında da bir fikri yok. Ben daha başkan olmadan bu anlaşmayı sağlayacağım" şeklinde konuştu.

Ukrayna'daki durumun asıl muhatabının Avrupa olduğunu ve bu ülkelerin NATO'ya daha fazla ödeme yapması gerektiğini dile getiren Trump, "Biden'la Harris, benim NATO konusunda yaptığım gibi, Avrupa'dan daha fazlasını isteme cesaretine sahip değilsiniz" dedi.

Harris ise Rusya'ya karşı demokrasi ve uluslararası hukuku savunmaları gerektiğini öne sürerek Ukrayna'ya güçlü destek vermeyi sürdüreceklerini vurguladı.

7. Harris'ın hangi ırktan olduğu tartışması

Trump'a, Jamaika ve Hindistan'dan gelen ebeveynlere sahip Kamala Harris hakkında "Sonradan siyah oldu" demesi soruldu. 

Harris'in siyah seçmenlere yaranmaya çalıştığını savunan Cumhuriyetçi Parti'nin adayı bu konuyla artık ilgilenmediğini savunarak "Ne olduğu beni ilgilendirmiyor. Ne olmak istiyorsa olsun, benim için sorun değil" dedi. 

Demokrat Parti'nin adayı, rakibine şöyle tepki gösterdi:

Açıkçası, Başkan olmak isteyen birinin kariyeri boyunca ısrarla Amerikan halkını bölmek için ırk kartını oynamasının bir trajedi olduğunu düşünüyorum.

Canlı yayının kapanış konuşmaları bölümünde Harris, ülke olarak ileriye bakmaları gereken bir zamanda olduklarını ve Trump'ın ülkeyi geriye götüreceğini savunurken, Trump ise 3,5 yıldır iktidarda olan Harris'in Biden politikalarını tekrar edeceğini ve şimdiye kadar yönetiminin bir şey yapmadığını savundu.

İki rakibi ilk kez karşı karşıya getiren canlı yayında Trump'ın toplam 42 dakika 52 saniye, Harris'in ise 37 dakika 36 saniye konuştuğu kaydedildi.
 

Independent Türkçe, Washington Post, AP, Forbes, AA

DAHA FAZLA HABER OKU