Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD'de 2 yolcu uçağı pistte çarpıştı

ABD'de, Delta Havayolları ile Endeavor Air şirketine ait yolcu uçakları, Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki havalimanında pistte çarpıştı.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı'nın pistinde bir Delta yolcu uçağının, aynı firmanın yan kuruluşu olan Endeavor Havayollarına ait bir uçakla çarpıştığını duyurdu.

Japonya'nın Tokyo kentine gitmek üzere kalkış için hazırlanan Delta Havayollarına ait 295 sefer sayılı Airbus A350 uçağının kanat ucunun, 5526 sefer sayılı Endeavor Air uçağın kuyruğuna çarptığı ifade edildi.

Kazayla ilgili paylaşılan videoda, çarpışma nedeniyle Bombardier tipi uçağın kuyruk kısmının bütün olarak yere düştüğü görüldü.

Tokyo'ya gidecek Delta uçağında 221 yolcu, Louisiana eyaletine uçmak için hazırlanan Bombardier CRJ900 tipi Endeavor uçağında da 56 yolcu olduğu kaydedildi.

FAA yetkilileri, çarpışmada kimsenin yaralanmadığını, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.


Bakan Kurum, İBB Başkanı İmamoğlu'nu kabul etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İmamoğlu'nun talebi üzerine gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Kurum, Bakanlık'taki kabul sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nu Bakanlığımızda kabul ettik. Bakanlık olarak çok önemsediğimiz İstanbul'umuzun depreme hazırlığı kapsamında kentsel dönüşüm ile İstanbul ve Boğaz'ın doğal zenginliğinin korunması konularında görüş alışverişinde bulunduk. Yerel yönetimlerle istişarelerimiz devam edecek.


Okulların açılmasıyla birlikte İstanbul'da trafik yoğunluğu arttı

İstanbul'da, haftanın ikinci iş günü mesai bitiminde okulların da açılmasının etkisiyle bazı bölgelerde trafik yoğunluğu oluştu.

Yaz tatilinin sona ermesinin ardından mesai bitimi ve okul çıkışı dolayısıyla mega kentin Anadolu ve Avrupa Yakası'nda D-100 kara yolu, TEM Otoyolu ile bağlantı yollarında trafik yoğunluğu arttı.

Anadolu Yakası'nda, D-100 kara yolu üzerinde Kadıköy ile Maltepe arasında yoğunluk yaşanıyor. Şile otoyolunda Ümraniye kesiminde, TEM otoyolunda ise Ataşehir ve Sancaktepe arasında yoğunluk gözleniyor.

Öte yandan, bazı ana arterler ve sahil yolları ile TEM bağlantı yollarında da trafiğin ağır ilerlediği görülüyor.

Avrupa Yakası'nda ise D-100 kara yolunda Okmeydanı ile Zincirlikuyu arasında her iki yönde trafik durma noktasına geldi. Maslak ile Hasdal arasında araçlar güçlükle ilerliyor.

D-100 kara yolu Haramidere Kavşağı, Hadımköy ile TEM otoyolu arasında her iki yönde araç yoğunluğu oluştu. TEM otoyolu ile Metris kavşağı arasında çift yönlü trafik yoğunluğu sürüyor.

Basın Ekspres Caddesi'nde her iki yönde trafik ağır seyrediyor. Alibeyköy ile Eminönü, Karaköy ile Ortaköy arası sahil yollarında çift yönlü trafik yoğunluğu yaşanıyor.

D-100 kara yolunda Beylikdüzü ve Avcılar ile Küçükçekmece ve Avcılar arasındaki yan yolda trafik güçlükle ilerliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Yoğunluk Haritası'na göre yoğunluk yüzde 69'a ulaştı.


Brent petrol 70 doların altına düştü

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3'ten fazla değer kaybederek Aralık 2021'den bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düştü.

Dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'de ekonomik hareketliliğin yavaşladığı ve petrol talebinin zayıfladığına işaret eden veriler talep konusunda endişelere yol açarak fiyatların düşüşünde etkili oldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun fiyatlardaki düşüşün ardından ekim itibarıyla başlaması planlanan üretim artışını erteleme kararı alması ise fiyatların daha fazla düşmesinin önüne geçiyor.

Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda saat 17.44 itibarıyla kapanışa göre yüzde 3,4 düşüşle 69.39 dolardan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili 66,06 dolardan alıcı buluyor.


Bakan Tunç'tan Narin Güran cinayeti soruşturmasında "gizlilik" uyarısı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayetine ilişkin, "Soruşturmanın selameti için CMK'nin 157. maddesi uyarınca soruşturma evresindeki işlemlerin gizli olduğu unutulmamalıdır." ifadesini kullandı. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın çok yönlü ve titizlikle devam ettiğini belirtti. Soruşturma kapsamında gözaltında bulunan şüphelilerin ifade alma işlemlerinin sürdüğünü anımsatan Tunç, Güran'ın ölümüne sebep olan ya da olanların bulunması için elde edilen tüm delil ve bulguların büyük bir dikkat ve hassasiyetle değerlendirildiğini ifade etti. "Soruşturmanın selameti için CMK'nin 157. maddesi uyarınca soruşturma evresindeki işlemlerin gizli olduğu unutulmamalıdır." uyarısında bulunan Tunç, şunları kaydetti:

Kamuoyunun haber alma hakkı kapsamında soruşturma süreciyle ilgili bilgiler, CMK'nin 157. maddesi de dikkate alınarak resmi makamlarımızca açık ve şeffaf biçimde paylaşılmaya devam edilecektir. Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında soruşturmanın gizliliğine zarar verecek dezenformasyon içeren ifadelere yer verildiği görülmektedir. Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması bakımından herkesin hassas davranması gerekmektedir. Kimsenin şüphesi olmasın, Narin evladımızı canice katledenler, adalet önüne çıkarılacak ve hesap vermeleri sağlanacaktır.


Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık, Rusya'ya balistik füze göndermesi nedeniyle İran'a yaptırım getirecek

Almanya Dışişleri Bakanlığı Fransız, Alman ve Birleşik Krallık hükümetlerinin İran'ın Rusya'ya balistik füze göndermesini şiddetle kınadıklarını ve İran'a yaptırım uygulanması için çalışacaklarını açıkladı.

Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından yapılan ve Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan ortak açıklamada, "Bu adım, hem İran hem de Rusya tarafından gerginliği tırmandıracak (bir hamle) ve Avrupa'nın güvenliğine doğrudan bir tehdit" denildi. Üç ülkenin İran ile ikili hava hizmetleri anlaşmalarını iptal etmek üzere derhal adım atacağı belirtilen açıklamada, İran'a Ukrayna ile savaşında Rusya'ya verdiği tüm desteği derhal durdurması çağrısında bulunuldu.


IDF'den Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması: Kasıtsız şekilde vuruldu, ölümünden üzüntü duyuyoruz

İsrail Ordusu (IDF), Filistin'de öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili açıklama yaptı. Eygi'nin kasıtsız şekilde vurulduğu belirtilen açıklamada "En derin üzüntülerimizi dile getiriyoruz" denildi.

IDF'nin açıklamasında Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili İsrail Savunma Kuvvetleri komutanları tarafından soruşturma başlattığı bildirildi. Soruşturmada Eygi'nin dolaylı ve kasıtsız vurulmuş olmasının çok muhtemel olduğu belirtilerek, Eygi'nin düzinelerce Filistinli şüphelinin lastik yaktığı vegüvenlik güçlerine taş attığı şiddetli bir eylem sırasında vurulduğuna dikkat çekildi. Öte yandan askeri polis tarafından da soruşturma başlatıldığı vurgulanarak, bulguların askeri başsavcılığa sunulacağı açıklandı. Otopsi talebinde de bulunan IDF açıklamasında, Eygi'nin ölümünden üzüntü duyulduğu kaydedildi.


İsrail ordusu, Türk akvitist Eygi'yi açıklaması: İsrail askeri başka bir göstericiyi hedef almak istemişti

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde 6 Eylül'de katıldığı gösteride öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin “İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini” itiraf etti. İsrail ordusu, Eygi'nin Beyta beldesinde katıldığı işgal karşıtı gösteride İsrail askerleri tarafından başından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesine ilişkin ön soruşturmayı tamamladığını açıkladı. Açıklamada, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediği" iddia edildi. İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarıldı. Ayrıca İsrail'in, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedildi.

İsrail ordusu yaptığı ilk açıklamada, askerlerin "taş atanlar karşısında kendilerini tehdit altında hissettiği ve bu nedenle ateş ettiğini" savunmuştu. Öte yandan İsrail keskin nişancısının, Eygi'nin vurulduğu noktaya yaklaşık 240 metre mesafede bölgeye hakim yüksek bir tepede konuşlandığı ortaya çıkmıştı. Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin ateş açtığı sırada "çevrede sükunetin hakim olduğunu" vurgularken olayın şahidi bir kişi İsrail keskin nişancısının Eygi'yi vurduktan sonra sevinç gösterisinde bulunduğunu söylemişti. Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.


İsrail'in 340 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 41 bin 20'ye çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 340 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "3 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 100 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 20'ye, yaralı sayısının da 94 bin 925'e çıktığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Apple 13 milyar euroluk vergi davasını kaybetti

Avrupa Adalet Divanı, Apple'a İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı geriye dönük 13 milyar euronun üzerinde vergi borcu çıkaran AB Komisyonu kararını onadı.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB'nin en yüksek hukuki mercii konumundaki Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonunun İrlanda ve Apple'a karşı açtığı davada karar açıkladı. Mahkeme, Apple'ın İrlanda'ya geriye dönük vergilerden dolayı 13 milyar euro ödemesi gerektiğine hükmetti. Kararda, AB Komisyonunun İrlanda'nın Apple'a hukuka aykırı biçimde yardım sağladığı ve ülkenin bu yardımı geri alması gerektiği yönündeki 2016 tarihli kararının Avrupa Adalet Divanı tarafından onaylandığı belirtildi. Yüksek mahkeme, AB Genel Mahkemesinin daha önce Apple lehine verdiği vergi kararını ise iptal etti.


Rus donanması askeri stratejik tatbikata başladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus donanmasının "Okyanus-2024" askeri stratejik tatbikatına başladığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Rusya Deniz Kuvvetlerine bağlı birlikler, Rus ordusunun hazırlığı kapsamında "Okyanus-2024" tatbikatına katıldı.

Rusya Deniz Kuvvetleri Başkomutanı Amiral Aleksandr Moiseyev başkanlığında Pasifik ve Arktik Okyanusları, Akdeniz, Hazar ve Baltık sularında düzenlenen tatbikatta 90 binden fazla asker görev alırken, 400'ü aşkın savaş gemisi ve denizaltı, 120'den fazla uçak ve helikopter ile yaklaşık 7 bin askeri teçhizat yer alıyor.

İki aşamadan oluşan tatbikata, Rusya İçişleri Bakanlığı, Acil Durumlar Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ulusal Muhafızlar, Federal Koruma Servisi çalışanları da dahil edildi. Yabancı ülkelerden askeri birliklerin de davet edildiği tatbikatta, Rus donanmasının hazırlık seviyesinin denetlenmesi hedefleniyor. Okyanus tatbikatı, 16 Eylül'de sona erecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 858 bin lira para cezası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesine 1 milyon 858 bin Türk lirası para cezası uygulandığını ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından inceleme başlatıldığı, bakanlığa bağlı uzman ekiplerle mobil su ve atık su laboratuvarının bölgeye sevk edildiği hatırlatıldı.

Körfez'e dökülen derelerden ve atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından numuneler alındığı belirtilen açıklamada, analizler sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğ’ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin, "çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde" kirli suları İzmir Körfezi'ne deşarj ettiklerinin belirlendiği aktarıldı. Açıklamada "İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğüne 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 1 milyon 858 bin 610 Türk lirası idari ceza uygulandı. Ayrıca sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu" bilgisi verildi. Öte yandan İzmir Körfezi'nde dün de deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğünün ve Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi civarında çok sayıda ölü balığın deniz yüzeyine çıktığının görüldüğü kaydedildi.


Rusya: Ukrayna, Moskova dahil Rus topraklarına 144 İHA ile saldırı düzenledi

Rus yetkililer, Ukrayna'nın, başkent Moskova dahil olmak üzere Rus topraklarına 144 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlediğini ve bir çocuğun öldüğünü bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Rus topraklarındaki unsurlara İHA'lar ile saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi. Rus hava savunma sistemlerince 144 İHA'nın vurulduğu kaydedilen açıklamada, bunların 20'sinin Moskova bölgesinde düşürüldüğü aktarıldı. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, saldırılarda bölgedeki bir apartmana İHA düşmesi nedeniyle bir çocuğun öldüğünü, 4 kişinin yaralandığını açıkladı. Rusya Federal Havacılık Ajansından (Rosaviatsiya) yapılan yazılı açıklamada ise sivil uçakların güvenliği nedeniyle Moskova’daki havalimanlarında uçuşların geçici olarak kısıtlandırıldığı duyuruldu.


ABD İsrail’den, Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili incelemeyi sonuçlandırmasını istedi

ABD, geçen hafta İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da ABD ve Türkiye çifte vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin İsrail’den kapsamlı bir soruşturma başlattığına inandığını belirterek bu soruşturmayı sonuçlandırmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yardımcısı Vedant Patel dün düzenlenen basın toplantısında, "Anladığımız kadarıyla İsrail'deki ortaklarımız olayın nasıl gerçekleştiğini araştırıyor. Bulgularını kamuoyuna açıklamalarını ve bu bulgular ne olursa olsun kapsamlı ve şeffaf olmalarını bekliyoruz" dedi.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby de daha sonra İsrail'in "bu soruşturmada hızlı hareket ettiğinin" anlaşıldığını ve soruşturmanın sonuçlarını gelecek günlerde sunmasının beklendiğini açıkladı.


EPDK 14 şirkete lisans verdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 14 şirkete dağıtım, üretim, ihrakiye teslimi ve madeni yağ lisansı verdi. EPDK'nin konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, elektrik piyasasında faaliyet göstermek isteyen şirketlere 8 üretim lisansı ve 2 tedarik lisansı verildi. Ayrıca, söz konusu piyasada 9 şirketin üretim lisansı sonlandırılırken, 1 şarj ağı işletmeci lisansı verildi. 3 şarj ağı işletmecisinin lisansı da sona erdirildi. Petrol piyasasında ise 2 ihrakiye teslimi lisansı ve 1 madeni yağ lisansı verilirken, 1 şirketin dağıtıcı lisansının süresi uzatıldı.


Özelleştirme İdaresi'nden 3 taşınmazın satışına onay

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Dereiçi Hidroelektrik Santrali ile bu santral tarafından kullanılan taşınmazların satışının da aralarında bulunduğu üç ihaleye onay verdi. Başkanlığın konuya ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, mülkiyeti Sümer Holding AŞ adına kayıtlı Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki 132 metrekare yüzölçümlü taşınmazın 223 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren Halis Özcan'a satışı uygun bulundu. Holdinge ait Mardin'in Artuklu ilçesindeki 87,03 metrekare yüzölçümlü taşınmazın ise 3 milyon 235 bin lira bedelle Halil İbrahim Uğurlu'ya satışı onaylandı. Elektrik Üretim AŞ'ye ait Dereiçi Hidroelektrik Santrali ile bu santral tarafından kullanılan taşınmazların 32 milyon 500 bin lira bedelle en yüksek teklifi sunan Bülsa Enerji İnşaat Taahhüt Plastik Hayvancılık ve Sanayi Ticaret Ltd. Şti'ye satışına da onay verildi.


Milli Takım, Uluslar Ligi'ndeki ilk galibiyetini aldı

UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup 2. hafta maçında İzlanda'yı 3-1 mağlup eden Türkiye, gruptaki ilk galibiyetini aldı.

Gürsel Aksel Stadı'ndaki müsabakanın 2. dakikasında Kerem Aktürkoğlu ile öne geçen Türkiye, 37. dakikada Victor Palsson'un golüne engel olamadı. İlk yarısı 1-1 eşitlikle tamamlanan müsabakada 52. ve 88. dakikalarda Kerem Aktürkoğlu ile 2 gol daha bulan ay-yıldızlılar müsabakayı 3-1 kazandı.

Grupta oynadığı ilk maçta deplasmanda Galler ile 0-0 berabere kalan Türkiye, İzlanda'yı 3-1 yenerek ilk galibiyetini aldı ve puanını 4'e çıkardı.

İzlanda ile 14. kez karşılaşan milli takım rakibine karşı galibiyet sayısını da 3'e çıkardı.

Ay-yıldızlı ekip, İzlanda'ya karşı 3 beraberlik ve 8 yenilgi yaşadı.

Türkiye, rakibine karşı 3. galibiyetini yine Türkiye'de elde etti.

İstanbul'da 1996 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde rakibini 5-0 yenen ay-yıldızlılar, Konya'da oynadığı 2016 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu mücadelesini de 1-0 kazanmıştı.


RTÜK Başkanı Şahin'den medya kuruluşlarına Narin Güran uyarısı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "medyamıza önemli uyarı ve hatırlatma" başlığıyla bir yazı yayımladı.

Yazıda, "İlgili mahkemenin yayın yasağını kaldırmasıyla birlikte konu hakkındaki haberler maksadını aşan boyutlara ulaşmıştır. Bazı medya organlarının gerçeği yansıtmak yerine sansasyonel bir tutuma girdiğini görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Şahin'in yayımladığı uyarıda, "Vicdanlara sığmayan, sorumlu yayıncılıktan çok uzak, reyting şehvetine kapılarak yalan, yanlış ve doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle minik yavrumuzun bedeni üzerinden rahatsız edici boyutta detaylara girerek yapılan haberler tahammül sınırlarını aşmıştır. Yayınlarına hiçbir uyarıya kulak asmadan devam eden bir anlayışla karşı karşıyayız" dendi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU