Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Yunanistan ordusu yeniden yapılanmaya gidiyor

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Silahlı Kuvvetlerde yeniden yapılanmaya gidileceğini bildirdi.

Bir manastırda düzenlenen dini ayine katılan Dendias, burada yaptığı konuşmada, "Silahlı Kuvvetlerin tamamen yeniden yapılandırılacağı, bir sürece geçiyoruz. Ülkenin gelecek 20 yıl için silahlanma programının tamamı birkaç gün önce Başbakana (Kiryakos Miçotakis'e) sunuldu. Daha sonra meclisin ilgili heyetine sunulacak ve ardından da hükümetin Dış Politika ve Savunma Kurulu tarafından onaylanacak." dedi.

Dendias, bununla birlikte zorunlu askerlik süresinde ve yedek askerlik sisteminde önemli değişiklikler planlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"11 milyonluk küçük bir ülkeyiz. Tehditlerle karşı karşıyayız ve bize karşı en temel iddia 100 milyona yaklaşan bir ülkeden geliyor. Sonuç olarak yedek askerlik unsuru kullanılmadan, ülke, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması için hazır seviyeye gelemez."

Yunanistan'a benzerlik gösteren ülkelerdeki askerlik yapısının incelendiğini anlatan Dendias, değişiklikleri yeni yıla kadar duyurmayı umduklarını kaydetti.

Yunanistan'da 19 yaşını tamamlamış erkekler için 12 aylık zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor ancak üniversite eğitimi gibi özel durumlarda askerlik tecil ettirilebiliyor. Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinde 30 bini zorunlu askerlik görevini yerine getiren vatandaşlar olmak üzere toplamda yaklaşık 90 bin personel bulunuyor.


İzmir'de 1430 kilogram hamsiye el kondu

İzmir'in Urla ilçesinde yapılan su ürünleri denetiminde yasa dışı avlandığı belirlenen 1430 kilogram hamsiye el konulurken, 3 kişiye 56 bin 153 lira idari para cezası uygulandı.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı su ürünleri avcılığına karşı yürüttükleri mücadele kapsamında Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yol güzergahında denetim gerçekleştirdi.

Denetim sırasında yasak dönemde avlandığı tespit edilen toplam 11 kilogram ahtapot, 3 kilogram deniz böceği ve su ürünleri üretim planlamasına dahil edilen ve kota uygulanan, yasa dışı avlanan 1430 kilogram hamsiye el konuldu.

Ekipler, denetimler sırasında 3 kişiye 56 bin 153 lira idari para cezası uyguladı.


BM: İsrail'in tahliye emirleri Gazze'nin yüzde 85'ini kapsıyor

Birleşmiş Milletler (BM), bugün itibarıyla İsrail'in Gazze'de 55 farklı yerin boşaltılması yönünde talimat verdiğini belirterek, bunların, Gazze'nin yüzde 85'ini oluşturduğunu bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yerinden edilmelerin aileleri birbirinden ayırdığını kaydeden Dujarric, bu durumun, özellikle kadın ve çocuklar için sosyal koruma mekanizmalarını zedelediğini ifade etti.

Dujarric, söz konusu "tahliye emirlerinin" insani yardımları da etkilediğinin altını çizerek, bugün itibarıyla İsrail'in 55 farklı yer için "tahliye emri" verdiğini ve bunların, Gazze'nin yüzde 85'ini kapsadığını bildirdi.

Bunun "zorla yerinden edilme" olarak görülüp görülmediğinin sorulması üzerine Dujarric, "Bu, insanlara yaşamaları için çok az seçenek bırakıyor." diyerek, Gazze'de güvenli hiçbir yer olmadığını yineledi.


Trump'a yönelik "suikast girişimi" olduğu belirtilen olayın zanlısına iki ayrı suçlama yöneltildi

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik "suikast girişimi" olduğu belirtilen olayın zanlısına, çıkarıldığı mahkemede, federal silah yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle iki ayrı suçlama yöneltildi.

Trump'ı silahıyla hedef aldığı iddiasıyla bugün ilk kez hakim karşısına çıkan 58 yaşındaki Ryan Wesley Routh'a, "ateşli silah bulundurma" ve "seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurma" başlıkları altında iki ayrı suçlama yöneltildi.

Florida'daki federal mahkeme salonuna zincirlenmiş ve mavi bir tulum giydirilmiş olarak getirilen Routh, federal silah yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle görülen ilk duruşmada hakimin sorularını cevapladı.

Daha önce, başka suçlardan hüküm giydiği belirtilen Routh hakkındaki soruşturma devam ediyor.

Öte yandan Florida'nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis, basın açıklamasında, Trump'a yönelik ikinci "suikast girişimi" olduğu belirtilen olayla ilgili kendisinin ayrıca bir soruşturma yürüteceğini açıkladı.

DeSantis, konuyla ilgili, "Federal hükümetin dahil olduğunu anlıyorum ancak eyalet yasalarının birden fazla kez ihlal edildiğine inanıyoruz. Ayrıca, tüm gerçeğin güvenilir şekilde ortaya çıkmasını sağlamamız gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.


NATO, İsveç ve Finlandiya'nın yeni kurulacak karargaha liderlik etmesini teklif etti

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO'nun, Finlandiya'da yeni bir karargah kuracağını ve kurulacak bu karargaha İsveç ve Finlandiya'nın liderlik etmesini teklif ettiğini belirtti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin başkenti Stockholm'de Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Kristersson, Finlandiya'nın kuzeyinde NATO kara kuvvetleri için yeni kurulacak karargaha Finlandiya ile birlikte liderlik etme teklifi aldıklarını duyurdu.

Yeni karargahın tüm NATO'nun savunma yeteneklerini güçlendireceğini söyleyen Kristersson, "NATO'nun, Finlandiya'da yeni kurulacak karargaha İsveç ve Finlandiya'nın liderlik etmesi konusundaki teklifini memnuniyetle karşılıyoruz. Ortak amacımız, NATO çerçevesinde Baltık Denizi'nden Arktika bölgesine kadar Kuzey Avrupa'nın güvenliğine destek sağlamak." ifadelerini kullandı.

Finlandiya Başbakanı Orpo da Ukrayna'yı, Rusya karşısında desteklemeye devam edeceklerini belirterek "Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve 2022'deki tam ölçekli işgali, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler Şartı'nı açıkça ihlal etmektedir. (Rusya) Ukrayna halkına büyük acılar getirdi. Avrupa ve küresel güvenliği tehdit ediyor. Ukrayna'nın Rusya'nın acımasız ve yasa dışı saldırı savaşına karşı kendini savunmasını desteklemek en büyük önceliğimizdir." diye konuştu.


Narin Güran'ın abisi Baran Güran, Diyarbakır Barosu'ndan hukuki destek talebinde bulundu

Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın abisi Baran Güran, Diyarbakır Barosu'na başvurarak cinayetle ilgisi olan herkesin cezalandırılması için hukuki destek talebinde bulundu.

Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Narin Güran’ın abisi Baran Güran 16.09.2024 (bugün) tarihinde Baromuza başvuruda bulunmuştur.

Yazılı Başvurusunda “fail/lerin kim olduğuna ve yakınlık derecesine bakılmaksızın, kardeşim Narin’in öldürülmesi ve cenazesinin kaybettirilmesi ile olaya dair bilgi sahibi olup da soruşturma makamlarına gerekli beyanda bulunmayan tüm sorumluların tespit edilerek cezalandırılması ve adaletin sağlanması için Diyarbakır Barosundan hukuki destek talebinde bulunuyorum” demiştir.

İlk günden beri dosyayı büyük bir titizlikle takip eden Baromuz müşteki sıfatına haiz olan Baran Güran’ı temsilen soruşturma dosyasına dahil olmuştur"


Suriye lideri Esad, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu'yla bir araya geldi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile bir araya geldiği bildirildi.

Rejimin ajansı SANA'nın haberinde, Suriye'yi ziyaret eden Şoygu'nun Esad ile görüştüğü belirtildi.

Görüşmede, ortak bölgesel meselelerin yanı sıra iki ülke arasındaki işbirliğin güçlendirmesi konusunun ele alındığı ifade edildi.


Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında tahliye yok

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı davasında mahkeme, tutuklu ve tutuksuz sanıkların mevcut hallerinin devamına, Erdoğan Kaplan, Serdar Sertçelik, Berke Kırıcı, Rıdvan Teke hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenilmesine karar verdi.  Serdar Sertçelik'in yurt dışından iadesinin beklenilmesine karar veren heyet, 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki dosyanın bu davayla birleştirilmesi talebini reddetti. Duruşmaya, 11 Ekim'de devam edilecek.


Putin'den kararname: Rus ordusundaki asker sayısı 180 bin artırıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusundaki asker sayısını yaklaşık 180 bin kişi daha artırarak toplam askeri personel sayısını 2 milyon 389 binin üstüne çıkaran kararname imzaladı.

Putin'in imzaladığı ve Rusya Devlet Yasa Bilgi Sistemi'nde yayımlanan kararnameye göre, 1 milyon 500 bini asker olmak üzere Rusya Silahlı Kuvvetlerinin personel sayısı 2 milyon 389 bin 130 kişi olarak belirlendi.

Söz konusu karar 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek.

Putin, Aralık 2023'te imzaladığı kararnameyle Rus ordusundaki personel sayısını 1 milyon 320 bini asker olmak üzere 2 milyon 209 bin 130'a çıkarmıştı.


Almanya, "düzensiz göçle mücadele" amacıyla kara sınırlarında kontrolleri genişletti

Almanya, bir süredir Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlattığı kontrolleri, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletti.

Almanya İçişleri Bakanlığı, buna gerekçe olarak düzensiz göçle mücadeleyi gösterdi. Bakanlık, sınır kontrollerinin Almanya ile bu ülkeler arasında işe gidip gelenlerin günlük yaşamları, ticaret ve seyahatleri üzerinde mümkün olduğunca az etki yaratmasını sağlamak için çaba gösterileceğini açıkladı. Bakanlık, ayrıca internet sitesinde kontrollere ilişkin soru kataloğu yayımladı. Buna göre, seyahat edenlerden ve işe gidip gelenlerden kimlik kartı veya pasaport gibi belgeleri yanlarında bulundurmaları isteniyor. Şengen Bölgesi'ndeki kontrollerin AB Komisyonuna bildirilmesi gerekiyor. Almanya, bunu 15 Mart 2025'e kadar olan dönem için yaptı. Almanya, bugüne kadar gerçekleştirdiği sınır kontrollerinde 30 bin kişinin ülkeye girişine izin vermedi ve sınırlarda 1300'den fazla kaçakçı yakalandı.

Geçen yılın ekim ayından bu yana Almanya'nın Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre sınırlarında kontroller bulunuyordu. Avusturya sınırında ise 2015 yılından bu yana düzensiz göçe dayalı kontroller sürdürülüyor. Alman Meclisi Federal Polis Sorumlusu Uli Grötsch, Deutschlandfunk'a yaptığı açıklamada, halihazırda kontrollerin gerçekleştirildiği 2400 kilometreye 1200 kilometrenin daha ekleneceğini, bunun için daha fazla personele ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


Gazze'de can kaybı 41 bin 226'ya çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 346 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "3 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 20 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 76 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 226'ya, yaralı sayısının da 95 bin 413'e çıktığı kaydedildi.


İsrail basını yazdı: İsrail, Lübnan'ın güneyinde tampon bölge planlıyor

İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin'in Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle Lübnan'ın güneyine "tampon bölge" kurulmasını önerdiği ileri sürüldü.

Israel Hayom gazetesinde yer alan haberde, Gordin'in Lübnan'ın güneyine "tampon bölge" önerisini kapalı bir toplantıda gündeme getirdiği belirtildi.

Toplantıda Gordin'in, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine "tampon bölge kurmasına müsaade edilmesi gerektiğini" savunduğu ifade edildi.

Gordin'in "tampon bölgenin İsrail ordusunca kontrol edilmesi gerektiğini" söylediği aktarıldı.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanlığı, ülkenin kuzeyindeki bazı sivil ekiplere silah dağıtıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki 97 yerleşim bölgesinde sivil savunma birliklerine yaklaşık 9 bin uzun namlulu silah dağıtıldığı belirtildi.


Vietnam'ı vuran Yagi Tayfunu'nda ölenlerin sayısı 292'ye çıktı

Vietnam'ı etkisi altına alan Yagi Tayfunu nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 292'ye yükseldi.

Vietnam News internet sitesinin haberine göre, Afet Önleme ve Kontrol Dairesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Yagi Tayfunu'nun yol açtığı heyelan ve sellerde yaşamını yitirenlerin sayısının 292'ye çıktığı bildirildi.

Afetten dolayı 38 kişinin kaybolduğu, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü ve yurt dışından destek alındığı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh'in bakanlıklar ve ilgili birimlerle videokonferansla görüştüğü ve sıradaki adımların ne olması gerektiğini ele aldığı kaydedildi.

Planlama ve Yatırım Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yagi Tayfunu sonrası oluşan hasarın yaklaşık 1,6 milyar ABD doları olduğu ve artacağı tahmin ediliyor.


İki kıtayı ip üstünde yürüyerek geçti

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti. Continental Pass etkinliği kapsamında deniz seviyesinin 165 metre üzerinde, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün üst kısmında 1074 metrelik özel bir ip üstünde Asya kıtasından Avrupa kıtasına geçmeyi başaran Jaan Roose açıklamalarda bulundu. Jaan Roose, başarısından dolayı harika hissettiğini belirterek, "Şehrin içinde ve 165 metre yükseklikte 1 kilometrelik mesafeyi yürümek çok zor. Çok fazla dikkat dağıtacak şey var. Güvenli bir ortamda yürüyüş denemesi yaptım ve bunu başardığım için mutluyum" ifadelerini kullandı. Farklı ülkelerde ip üstünde yürüyüş denemeleri yaptığını aktaran Roose, şunları kaydetti:

Her yaptığım ip yürüyüşünün hikayesi farklıydı. Burada ip üzerinde kıtalararası geçiş yapan ilk kişi oldum. Her ülkenin kültürü ve tarihi farklılık gösterebiliyor. Bu durum da benim branşımı etkiliyor. Bazen bu sporu çok yüksek yerlerde yapıyoruz. Bazen de dağ yürüyüşü şeklinde yapıyoruz. Gelecek için planlarım var ama bu planlar değişebiliyor. Bu yüzden önümüze bakacağız.


Kabin ekibine hakaret eden yolcuya idari para cezası

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün açıklamasında, dün Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul-Londra seferi öncesi kabin ekibine hakaret eden yolcunun uçaktan indirilerek hakkında işlem yapıldığı belirtildi. Açıklamada, D11 körüğünde kalkış yapacak olan Londra uçağında sorun çıkaran yolcu B.G. için pilot tarafından Kuraldışı Yolcu Formu düzenlendiği ve bu kişinin uçuşa kabul edilmediği kaydedildi. Zorluk çıkaran B.G'nin, kademeli olarak artan oranda zor kullanılarak kelepçelendiği ve uçaktan indirildiği belirtilen açıklamada, "19.50'de B Pieri engelli geçiş noktasında çevreye rahatsızlık vermeye devam ettiğinden, Kabahatler Kanunu 37. Maddeden (Çevreye Rahatsızlık Vermek) idari para cezası uygulanarak liman dışına çıkarılmış. Anksiyete bozukluğu olduğu öğrenilen şahsın ailesi ile irtibata geçilmiş, limanımıza gelen bir yakınına teslim edilerek gönderilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan İstanbul Valisi Davut Gül de sosyal medya hesabından "Beklenen son…" başlığıyla kabin ekibine zorluk çıkan yolcu B.G'nin havalimanından çıkarıldığı anların güvenlik kamera görüntüsünü paylaştı.


Sakarya'da makarna fabrikasındaki patlamanın ardından bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Sakarya'da Anadolu Otoyolu Hendek gişeleri mevkisinde faaliyet gösteren makarna fabrikasında, siloların yanındaki bölümde gerçekleşen patlama sonrası çıkan yangına müdahale eden ekipler, soğutma çalışması sırasında bir kişinin cansız bedenine ulaştı. Hendek Devlet Hastanesi morguna kaldırılan cenazenin kimliğinin tespiti için çalışma başlatıldı. Riskli olduğu gerekçesiyle çevik kuvvet ekiplerinin güvenlik çemberini genişlettiği fabrika alanındaki alevleri kontrol altına alan itfaiye ekiplerinin soğutma çalışmaları sürüyor. Sakarya'nın Hendek ilçesinde faaliyet gösteren makarna fabrikasındaki patlama anı çevredeki güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

Hendek ilçesinde 13.04 sularında makarna fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ile AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü ve polis ekipleri sevk edilmiş; patlama anında ve ardından çıkan yangına müdahale sırasında yaralanan 30 kişi, sağlık ekiplerince Hendek ve Akyazı ilçeleri ile Düzce ve Kocaeli'deki hastanelere kaldırılmıştı. Sağlık Bakan Yardımcısı Halim Özçevik, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz ile Hendek Devlet Hastanesi'ndeki yaralıları ziyaretinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, biri çocuk, 3'ü itfaiye eri 30 kişinin patlamada yaralandığını, yaralılardan ikisinin entübe durumda olduğunu duyurmuştu.


Bilal Erdoğan: Gelişmek için Batılı olmak zorunda değiliz"

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "Biz gelişmek için Batılı olmak zorunda değiliz. Batılıya benzemek zorunda değiliz. Sadece çalışmak zorundayız; azimli, kararlı, iradeli olmak zorundayız. Biz Batı'yı yakalayabiliriz, geçebiliriz. Bizim dinimiz, inancımız, kültürümüz, kimliğimiz gelişmeye, teknolojiye engel değil" dedi. AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca, Kocaeli'de 9-17 Eylül'de bakanlar, basın mensupları ve akademisyen konukların katılımıyla düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Kampı programı sürüyor. Etkinlikte İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan da bir konuşma yaptı. Gençlere kitap okumaları konusunda tavsiyelerde bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

Bir Adam Smith okurken, yanına bir İbn-i Haldun koyun. Bir Karl Marx okurken, yanına İbn-i Sina koyun. Bizim de düşünce büyüklerimizi ihmal etmeyin. Mehmet Akif ne anlatmaya çalışıyor. Cemil Meriç'in derdi ne? Hiç olmazsa bunu anlayalım çünkü onlarda şunu göreceksiniz. Batı'nın endüstri devriminden sonra aşağılık kompleksine sahip bir entelektüel sınıfımız oluşuyor. Yani bak aldılar, yürüdüler, biz geride kaldık. Onlar ileri, biz geri. Onlar kazandı, biz kaybettik. Biz kaybetmeye mahkumuz çünkü biz Türk'üz, Müslüman'ız. Buraya bağladı bazıları ama şimdi görüyoruz ki bu böyle değil. Mehmet Akif de bunun mücadelesini vermiş. Biz gelişmek için Batılı olmak zorunda değiliz. Batılıya benzemek zorunda değiliz. Sadece çalışmak zorundayız, azimli, kararlı, iradeli olmak zorundayız. Biz Batı'yı yakalayabiliriz, geçebiliriz. Bizim dinimiz, inancımız, kültürümüz, kimliğimiz gelişmeye, teknolojiye engel değil. Mehmet Akif'ler, Cemil Meriç'ler, Mahir İz'ler, Nurettin Topçu'lar bunların mücadelesini vermiş. Şu anda bizim için de hala çok geçerli. Kimliğimizden, inancımızdan, dinimizden, kültürümüzden ödün vermeden gelişiyoruz.

 


"Siberağ-7" operasyonlarında 46 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 24 ilde eş zamanlı olarak "nitelikli dolandırıcılık, hırsızlık, futbol ve diğer spor müsabakalarında yasa dışı bahis, çevrim içi çocuk müstehcenliği ve tacizi" olmak üzere siber suçlardan arananlara yönelik düzenlenen "Siberağ-7" operasyonlarında 46 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İl Emniyet müdürlükleri Siber Suçlarla Mücadele Şube müdürlüklerince, Batman, Balıkesir, İzmir, Edirne, Isparta, Manisa, Siirt, Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya, Mersin, Malatya, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Sivas ve Uşak'ta "Siberağ-7" operasyonlarının gerçekleştirildiğini belirtti.


Kerkük'te IŞİD operasyonu:  2 intihar eylemcisi öldürüldü

Irak İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kerkük'ün Penca Ali semti yakınlarında şüpheli bir aracın güvenlik güçlerince takibe alındığı belirtildi.

Söz konusu şüpheli araca daha sonra baskın düzenlendiği aktarılan açıklamada, baskın sırasında araçta bulunan IŞİD mensubu 2 intihar eylemcisinin üstlerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu öldükleri kaydedildi.

Açıklamada, güvenlik güçlerinin bölgede operasyonlarına devam ettiği aktarıldı.

IŞİD, Haziran 2014'te Irak'ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.


Almanya ile Özbekistan arasında göç anlaşması imzalandı

Almanya İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Olaf Scholz'un Özbekistan ziyareti sırasında iki ülke arasında imzalanan göç anlaşmasının iş gücü ve vasıflı işçi göçünün güçlendirilmesinin yanı sıra Almanya'da kalma hakkı bulunmayanların ülkelerine geri gönderilmeleri konusunda daha yakın işbirliğini kapsadığı bildirildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen İçişleri Bakanı Nancy Faeser, göç anlaşmasına ilişkin, "Almanya'da kalma hakkı olmayan kişilerin geri gönderilmesinin etkin şekilde uygulanması, düzensiz göçün sınırlandırılması açısından önemlidir. Bunun için iyi düzenlemeler üzerinde mutabık kaldık. Öte yandan, Özbekistan'dan gelen kalifiye çalışanlar için iş piyasamızda ve Almanya'da eğitim ve yüksek eğitim için fırsatlar sunuyoruz. Ne de olsa pek çok sektörde yurt dışından iyi eğitimli iş gücüne ve kalifiye işçilere acilen ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Başbakan Olaf Scholz da Özbekistan'da yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma, şu anda dünya çapında pek çok ülkeyle adım adım yapmak istediğimiz anlaşmaların bir modelini sunuyor. Ekonomimizin büyüyebilmesi için Almanya'da ihtiyaç duyduğumuz iş gücünün göçünü kolaylaştırıyoruz. Aynı zamanda geri dönmesi gerekenlerin bunu yapabilmeleri için basit, bürokratik olmayan prosedürler üzerinde anlaşmaya varıyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Almanya, aynı anlaşmayı daha önce Kenya, Gürcistan, Hindistan, Kolombiya ve Fas ile de imzalamıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU